Seurakuntavaalien tulokset 2022

Tälle sivulle päivitämme tiedot seurakuntavaalien tuloksista Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa. Vaalitulokset selviävät vaalipäivän iltana 20.11.2022.

Miten tulos lasketaan

Vaalien tulokseen vaikuttavat ehdokaslistan saama yhteinen äänimäärä ja ehdokkaan henkilökohtainen äänimäärä. Kukin saman ehdokaslistan ehdokas saa henkilökohtaisten äänimääriensä perusteella vertausluvun (ensimmäinen listan koko äänimäärän, toinen puolet siitä, kolmas kolmanneksen, neljäs neljänneksen ja niin edelleen). Vaalin tulos määräytyy kunkin ehdokkaan saaman vertausluvun perusteella. Eri ehdokaslistoilla olevat ehdokkaat tulevat valituiksi verauslukujensa osoittamassa järjestyksessä. Vastaava suhteellinen vaalitapa on käytössä myös kunnallisissa ja valtiollisissa vaaleissa.

Valittujen ehdokkaiden kausi alkaa seurakunnissa 1.1.2023.

Sopuvaalit

Demokraattisen vaalijärjestelmään kuuluu, että ensisijaisesti järjestetään vaalit. Sopuvaalit ovat kuitenkin mahdolliset joissakin tilanteessa.

Sopuvaali tarkoittaa sitä, että seurakunnassa ei järjestetä äänestystä, vaan kaikki ehdolla olevat valitaan varsinaisiksi jäseniksi tai varajäseniksi ilman äänestystä.

Jos seurakunnassasi järjestetään sopuvaalit, silloin varsinaisena äänestyspäivänä ei ole äänestystä. Sen sijaan ennakkoäänestys järjestetään muiden seurakuntien äänioikeutettuja varten, koska ennakkoäänestysmahdollisuus on maanlaajuinen.

Seurakuntayhtymiin kuuluvissa seurakunnissa järjestetään seurakuntavaaleissa kahdet vaalit. Molempia vaaleja varten kerätään erilliset ehdokaslistat. Seurakuntayhtymään kuuluvassa seurakunnassa voi siis olla tilanne, että toinen vaali on sopuvaali ja vain toiset vaalit järjestetään eli ehdokkaista äänestetään.

Sopuvaaliseurakuntien ehdokkaat voivat kuitenkin vastata vaalikoneeseen. Henkilön tietojen kohdalla ei silloin kuitenkaan ole ehdokasnumeroa.

Lue lisää sopuvaaleista.

Äänestysprosentti

Tälle sivulle päivitämme tietoja seurakuntavaalien 2022 äänestysprosentista Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa.

Äänestysprosentti 2018

Kokkolan suomalainen seurakunta 10,1 %