Hautaustavat

Arkkuhautaus

Hautaan siunaaminen tapahtuu useimmiten siunauskappelissa. Omaiset kantavat arkun noin viisitoista minuuttia ennen tilaisuuden alkua vainajien säilytystilasta kappeliin surumusiikin soidessa. Omaisten tilaamat, kukkakauppiaiden toimittamat kukkalaitteet ovat valmiina kappelissa. Siunauksen jälkeen saattoväki hakee lasketut kukkalaitteet pois ja kantajat asettuvat paikalleen. Arkku siirretään saatossa haudalle kirkonkellojen soidessa. Suntio kulkee saaton edellä ja ohjaa ja opastaa kantajia laskemaan arkun hautaan rauhallisesti ja niin, että vainajan jalat tulevat kohti itää. Kantajat ja saattoväki pääsääntöisesti myös peittävät haudan. Suntio pyrkii kantajien kanssa käymään tilaisuuden kulun läpi etukäteen.


Enkelit hautakivellä Lohtajalla.

Tuhkahautaus

Hautaan siunaaminen on tuhkahautauksessa samanlainen kuin arkkuhautauksessa. Siunauksen jälkeen arkku ja kukkalaitteet siirretään takaisin vainajien säilytystilaan, josta hautaustoimisto hakee arkun ja vie tuhkattavaksi. 

Uurna lasketaan myöhemmin sovittavana ajankohtana seurakuntayhtymän saattomiehen avustuksella normaaliin arkkuhautaan. Lohtajalla ei ole vielä erillisiä uurnahautapaikkoja, mutta hautausmaan käyttösuunnitelmaa muokataan.