Hautaustavat

Arkkuhautaus

Hautaan siunaaminen tapahtuu kirkossa. Siunaustilaisuuden aluksi arkku kannetaan tapulista kirkkoon. Siunauksen jälkeen lasketaan kukkalaitteet. Virren jälkeen kukkalaitteet noudetaan arkulta päinvastaisessa järjestyksessä kuin ne on laskettu. Tämän jälkeen kantajat asettuvat paikalleen ja arkku siirretään saatossa haudalle papin kulkiessa edellä. Omaisten on hyvä sopia etukäteen käytännön järjestelyistä kaikkien niiden kanssa, jotka ovat tekemisissä hautaan siunaamisessa.

Tuhkahautaus

Hautaan siunaaminen on tuhkahautauksessa samanlainen kuin arkkuhautauksessa. Siunaustilaisuuden päätyttyä arkku siirretään takaisin tapuliin tai ulkona odottavaan vainajien kuljetusautoon, joka vie arkun tuhkattavaksi.

Hautaustoimisto toimittaa arkun myöhemmin krematorioon. Kun uurna on toimitettu seurakunnalle, tuhka tai tuhkauurna voidaan haudata muistolehtoon, uurnahautaan tai arkkuhautaan. Uurnahautaan tai arkkuhautaan haudattaessa omaiset voivat olla läsnä hautauksessa. Muistolehtoon hautauksen suorittaa seurakunnan suntio ilman omaisia.