Unelmana aktiivinen ehtoollisyhteisö

Miksi hakeuduit kirkon töihin?
- Tässä työssä voi säilyttää tasapainon tutkimisen ja opettamisen välillä sekä tehdä työtä ihmisten parissa. Lempipuuhaani on työskentely Raamatun alkutekstien parissa. Varsinkin saarnoja valmistellessa saan tehdä sitä ihan rahan edestä. 
Viisastun siitä itse ja toivottavasti voin jakaa jotain kuulijoillenikin.

Mikä työssäsi on palkitsevinta?
- Palkitsevinta on, kun huomaa, että on voinut jakaa jonkun tärkeän kokemuksen jollekulle. Toinen palkitseva juttu on, kun löytää uusia näkökulmia Raamatun teksteihin ja kirkon oppiperinteeseen.

Miten palaudut työstäsi?
- Näin korona-aikana harrastukset ovat lamassa, mutta normaalisti pyöräilen, pelaan lentopalloa ja uin, soitan ja kuuntelen musiikkia, katson elokuvia ja dokumentteja, luen historiallisia romaaneja ja historiantutkimusta. 
- Tärkein harrastukseni on keskiajan elävöittäminen, jossa tutkimme yhdessä keskiajan elämäntapaa ja eläydymme siihen kokoontumisissamme autenttisesti pukeutuen, syöden, musisoiden, tanssien ja esimerkiksi jousella ampuen.

Mitä hengellisyys merkitsee sinulle?
- Minun hengellisyyteni on ennen muuta messuun osallistumista ja osallisuutta ehtoollista nauttivassa yhteisössä. Siinä on kaikki, mitä sieluni halajaa.

Mikä on lempilaulusi tai -virtesi? 
- Lempivirsiä on paljon, mainittakoon vaikka lähetysvirsi 429 Ylitse kaikkien rajojen, liiteosastosta 742 Pyhä ja Puhdas vapahtaja ja lisävihkosta 924 Kahden maan kansalainen.

Mihin seurakuntaa tarvitaan?
- Julistamaan lohdutusta ja evankeliumia sekä jakamaan sakramentteja. Kirkko on välittäjä Jumalan ja ihmisten välillä.

Miten kirkon pitäisi näkyä ihmisten arjessa?
- Uuden testamentin kreikassa sana usko tarkoittaa myös uskollisuutta. Minulle se tarkoittaa sitä, että usko on myös elämäntapa, jossa ihminen osallistuu kolmiyhteiseen Jumalaan osallistumalla messuun, rukoilemalla ja koettamalla elää ihmisiksi etsien kokosydämisesti oikeudenmukaisuutta ja lähimmäisenrakkautta. 

Miten veisit seurakuntaa lähelle ihmistä?
- Seurakunnan vieminen ihmisen lähelle tapahtuu monella tasolla. Nykyään some on tavattoman tärkeä media ja kirkon tulee näkyä myös siellä. 
- Toiseksi kirkko on ennen kaikkea jumalanpalvelusyhteisö. Siksi messun musiikin ja kielen pitäisi olla helposti avautuvaa. 
- Kolmanneksi oma vakaumukseni on, että juuri luterilainen uskonkäsitys sopii parhaiten suomalaiseen sielunmaisemaan ja siksi meidän olisikin hyvä kysellä, mitä oma kirkkomme asioista oikeasti opettaa. 
- Neljänneksi, luterilaisen uskon mukaan me emme voi käännyttää ketään, vaan usko on aina Jumalan teko ja Jumalan mysteeri. Siksi meidän tulee tehdä parhaamme, jotta evankeliumi olisi tarjolla, mutta myös ymmärtää, että asia ei ole  meidän vallassamme, vaan Jumalan. 

Millaisen kirkon haluat jättää jälkipolville?
- Sellaisen, jossa messuun osallistuminen olisi keskeisemmällä sijalla kuin nykyään.

Mitä työtä tekisit, jos et olisi kirkossa töissä?
- Toimisin edelleen opettajana, kuten ennen näihin hommiin ryhtymistäni. Myös tutkimustyö kiinnostaisi.

Petri Kasari.

Petri Kasari työskenteli haastattelun aikaan vs. seurakuntapastorina Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa. Hänen haastattelunsa julkaistiin Kokkola-lehden seurakuntasivuilla 14.4.2021.
Nykyään Petri Kasari toimii Kokkolan suomalaisen seurakunnan kappalaisena.