Pia Rendicin kutsumus vie Kyprokselle töihin

Kannuksesta kotoisin oleva väitöskirjatutkija ja viiden lapsen äiti Pia Rendic sai kutsun työskennellä prostituoitujen parissa. Vapauta uhri -yhdistyksen toiminnanjohtajana hän työskentelee seksiperäisen ihmiskaupan uhrien auttamiseksi niin kotimaassa kuin Kyproksellakin.
Pia Rendic perusti saarelle ensimmäisen puolivälin talon sekä päiväkeskuksen vuonna 2014. Päiväkeskuksessa toiminta keskittyy naiskaupan uhrien sekä heidän lastensa tukemiseen.
- Minulla oli jo lähetyskurssilla missio, että haluan tehdä töitä seksuaalista väkivaltaa kokeneiden naisten hyväksi. Kypros on yksi ihmiskaupan solmukohtia Euroopassa, ja kun menimme sinne, saaren todellisuus rävähti silmille, Pia Rendic kertoo.

Naiskohtalot, joita hän päivittäin kohtaa, ovat karuja.
- Aika usein naisen tai tytön tarina on samanlainen. Saarelle tullaan väärien työlupausten houkuttelemana.
Siivous- tai ravintolatyö osoittautuukin prostituutioksi, johon nainen on pakotettu, Pia Rendic kertoo.
- Raaimmillaan nainen on siepattu Moldovan kaduilta, tuotu monien eri vaiheiden kautta Kyprokselle, ja pidetty jopa vuosia lukittuna pienessä asunnossa, jonne on tuotu maksavia asiakkaita jatkuvalla syötöllä, Pia Rendic kuvaa.

Ihmiskaupan vähentämiseksi on hänen mukaan vain yksi keino: seksin ostamisen kitkeminen.
- Näkisin tärkeänä seksin kriminalisoimisen, että yhteiskunta lähettäisi selvän viestin, ettei seksin osto ole hyväksyttävää.
Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ihmiskaupan kitkemiseen.
- Jo nuoria ja lapsia pitäisi valistaa, mikä on naisen arvo, millä tavalla naista tulee kohdella. Ja yhtä lailla mikä on miehen arvo. Sukupuolten välistä kunnioittamista, joka tuntuu osittain hävinneen, tulisi lisätä.

Teksti: Mari Hautamäki

YouTube-video