Hautaustavat

Arkkuhautaus Kaustisella

Hautaan siunaaminen tapahtuu yleisimmin kirkossa. Omaiset kantavat arkun ennen tilaisuuden alkua ruumishuoneen kappelista kirkkoon. Siunaustilaisuuden päätyttyä omaiset siirtävät arkun joko kantaen tai arkkuvaunua käyttäen haudalle. Holminiemeen haudattaessa arkku kuljetetaan hautausmaalle vainajien kuljetusautolla. Kesäaikaan, säiden salliessa, voidaan hautaan siunaaminen toimittaa suoraan haudalla.

Omaiset peittävät haudan muistotilaisuuden jälkeen. Myös seurakunta voi hoitaa haudan peittämisen, mikäli siitä on hyvissä ajoin sovittu. Omaisten on hyvä keskustella ja sopia käytännön järjestelyistä etukäteen siunaustilaisuuteen osallistuvien seurakunnan työntekijöiden kanssa. Työntekijät opastavat omaisia tarvittaessa kaikissa hautaukseen liittyvissä asioissa.


Enkeli-patsas, taustalla Kaustisen kirkko.

Tuhkahautaus

Hautaan siunaaminen on tuhkahautauksessa samanlainen kuin arkkuhautauksessa. Siunaustilaisuuden päätyttyä arkku siirretään takaisin ruumishuoneen kappeliin tai ulkona odottavaan vainajien kuljetusautoon.

Hautaustoimisto toimittaa arkun myöhemmin krematorioon. Kun uurna on toimitettu seurakunnalle, tuhka tai tuhkauurna voidaan haudata muistolehtoon, uurnahautaan tai arkkuhautaan. Uurnahautaan tai arkkuhautaan haudattaessa omaiset voivat olla läsnä hautauksessa. Muistolehtoon hautauksen suorittaa seurakunnan suntio ilman omaisia. 

Kaustisella uurnahauta-alue sekä muisto- ja sirottelulehto sijaitsevat Holminiemen hautausmaalla. Omaiset voivat halutessaan tilata yhteismuistomerkkiin kaiverruksen vainajan tiedoilla. Kaiverrus tilataan Kokkolan seurakuntayhtymän taloustoimistosta.