Puinen risti ja kasvomaski.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta

Muutokset paikallisessa koronatilanteessa vaikuttavat Kokkolan seurakuntayhtymän seurakuntien tilaisuuksiin ja tapahtumajärjestelyihin. Sekä sisä- että ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien maksimiosallistujamäärä on rajoitettu 20 henkeen.

Jumalanpalvelukset ja muut tapahtumat

Seurakuntalaisilla on siis mahdollisuus osallistua jumalanpalveluksiin vain striimin välityksellä. Kirkot voivat kuitenkin olla auki hiljentymistä varten.
Myös Kauneimmat joululaulut lauletaan tänä vuonna ainoastaan virtuaalisesti.

Kirkkoherranvirastot

Kirkkoherranvirastot noudattavat toistaiseksi voimassa olevia aukioloaikoja.
Jos alueella siirrytään koronan leviämisvaiheeseen, kirkkoherranvirastot suljetaan. Virastoissa asioidessa suositellaan käytettävän maskia tai visiiriä.

Perhejuhlat ja hautajaiset

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa järjestettävien hautajaisten enimmäisosallistujamäärä on kirkossa sekä haudalla AVI:n määräyksen mukaan 20 henkilöä.

Kastetilaisuuksia ei järjestetä toistaiseksi kodeissa.

Yksityistilaisuuksissa, kuten kastejuhlissa ja hääjuhlissa, jotka järjestetään seurakunnan tiloissa, noudatetaan Soiten suositusta eli enimmäisosallistujamäärä on silloin 10 henkilöä, mahdollinen henkilökunta mukaan lukien.

Pienimuotoisissa tilaisuuksissa kerätään osallistujien yhteystiedot

Sellaisissa seurakuntien tilaisuuksissa, jotka pystytään pienimuotoisesti pitämään (max 20 henkilö), kerätään osallistujien yhteystiedot. Tietoja käytetään vain mahdollisten tartuntaketjujen jäljittämiseen, ja niitä säilytetään vain 14 vuorokauden ajan, jonka jälkeen tiedot hävitetään.

Kuorot, kerhot, lounaat ja kahvila

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa suositellaan kuorotoiminnan siirtämistä tauolle 21. joulukuuta saakka.
Lasten kerhotoiminta jatkuu voimassaolevat turvajärjestelyt huomioiden. Myöskään Hyvän mielen -lounaita Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasalissa ei toistaiseksi järjestetä.
Läntisellä Kirkkokadulla sijaitseva Lähetyssoppi on siirtynyt varhennetulle joulutauolle. Lähetyssoppi avataan vuodenvaihteen jälkeen koronatilanteen salliessa. Seuraa lähetyksen tiedotuksia Kokkola-lehdestä, seurakunnan nettisivuilta tai Lähetyssopen Facebook-sivuilta.

Kaikki rajoitukset ovat voimassa 21. joulukuuta saakka.

Päivitetty 4.12.2020

Sielunhoivakasseista apua hengellisen elämän hoitamiseen

13.5.2020 12.42

- Pitkään on yritetty jaksaa ja ymmärtää poikkeusolotilannetta, kun se on kuitenkin niin yhdessä koettu. Moni kantaa ahdistusta omassa yksinäisyydessään, eivätkä kaikki erilaisista rajoituksista kärsivät voi ymmärtää, mistä tässä kaikessa on kysymys.” Näin sanoo Kokkolan suomalaisen seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Camilla Honkala.

Seurakunnan diakonia-arjessa yksi merkittävä ikäihmisten kohtaamispaikka normaalioloissa on ollut palvelutalohartaus. Pandemia-aikana seurakunnan työntekijät tai vapaaehtoiset eivät ole voineet vierailla palvelutaloissa, kehitysvammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asumisyksiköissä tai työtoimintapaikoissa pitämässä hartauksia.
Poikkeusoloissakin palvelutaloissa arki kuitenkin pyörii ja elämä rullaa eteenpäin.

- Jokainen palvelutalon asukas täyttää vuorollaan vuosia, aina joku sairastaa tai elää elämän loppuvaihetta. Tähän tarpeeseen seurakunnan diakoniatyöntekijät ovat koonneet sielunhoivakasseja ja tarjonneet niitä palvelutalojen sekä mielenterveys- ja kehitysvammayksiköiden käyttöön, Honkala kertoo.

Sielunhoivakasseja palvelutaloihin ja asumisyksiköihin

- Olemme laminoineet eriaiheisia rukouskortteja, muun muassa rukouskortit syntymäpäivän rukoushetkeen, rukoushetkeen sairaan luona, rukoushetkeen kuolevan luona, saattohartauteen sekä iltarukouksia- ja virsiä, Honkala lisää. Hän toivoo, että seurakunta voisi edelleen palvella ihmisiä elämän merkittävissä hetkissä.

- Mutta esimerkiksi eristyksestä johtuen henkilökunta tai omaiset voivat käyttää sielunhoivakasseja.
Pandemian rajoitusaikana diakoniatyöntekijät pyrkivät yhteyteen niillä keinoilla, jotka ovat mahdollisia.

- Toivomme, että työmme kautta kärsivä ja lohtua kaipaava ihminen saisi kokemuksen, että Jumala rakastaa, kuulee rukouksemme ja on läsnä arjessamme, vaikka maailma järkkyisi ympärillä, Camilla Honkala sanoo.