Puinen risti ja kasvomaski.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta

Muutokset paikallisessa koronatilanteessa vaikuttavat Kokkolan seurakuntayhtymän seurakuntien tilaisuuksiin ja tapahtumajärjestelyihin. Sekä sisä- että ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien maksimiosallistujamäärä on rajoitettu 20 henkeen.

Jumalanpalvelukset ja muut tapahtumat

Seurakuntalaisilla on siis mahdollisuus osallistua jumalanpalveluksiin vain striimin välityksellä. Kirkot voivat kuitenkin olla auki hiljentymistä varten.
Myös Kauneimmat joululaulut lauletaan tänä vuonna ainoastaan virtuaalisesti.

Kirkkoherranvirastot

Kirkkoherranvirastot noudattavat toistaiseksi voimassa olevia aukioloaikoja.
Jos alueella siirrytään koronan leviämisvaiheeseen, kirkkoherranvirastot suljetaan. Virastoissa asioidessa suositellaan käytettävän maskia tai visiiriä.

Perhejuhlat ja hautajaiset

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa järjestettävien hautajaisten enimmäisosallistujamäärä on kirkossa sekä haudalla AVI:n määräyksen mukaan 20 henkilöä.

Kastetilaisuuksia ei järjestetä toistaiseksi kodeissa.

Yksityistilaisuuksissa, kuten kastejuhlissa ja hääjuhlissa, jotka järjestetään seurakunnan tiloissa, noudatetaan Soiten suositusta eli enimmäisosallistujamäärä on silloin 10 henkilöä, mahdollinen henkilökunta mukaan lukien.

Pienimuotoisissa tilaisuuksissa kerätään osallistujien yhteystiedot

Sellaisissa seurakuntien tilaisuuksissa, jotka pystytään pienimuotoisesti pitämään (max 20 henkilö), kerätään osallistujien yhteystiedot. Tietoja käytetään vain mahdollisten tartuntaketjujen jäljittämiseen, ja niitä säilytetään vain 14 vuorokauden ajan, jonka jälkeen tiedot hävitetään.

Kuorot, kerhot, lounaat ja kahvila

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa suositellaan kuorotoiminnan siirtämistä tauolle 21. joulukuuta saakka.
Lasten kerhotoiminta jatkuu voimassaolevat turvajärjestelyt huomioiden. Myöskään Hyvän mielen -lounaita Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasalissa ei toistaiseksi järjestetä.
Läntisellä Kirkkokadulla sijaitseva Lähetyssoppi on siirtynyt varhennetulle joulutauolle. Lähetyssoppi avataan vuodenvaihteen jälkeen koronatilanteen salliessa. Seuraa lähetyksen tiedotuksia Kokkola-lehdestä, seurakunnan nettisivuilta tai Lähetyssopen Facebook-sivuilta.

Kaikki rajoitukset ovat voimassa 21. joulukuuta saakka.

Päivitetty 4.12.2020

Siunaukset toimitetaan ensisijaisesti haudalla

15.4.2020 12.42

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa hautausjärjestelyitä on jouduttu muuttamaan pandemia-aikana. Poikkeusoloissa seurakuntayhtymä noudattaa viranomaisten sekä kirkon linjauksia viruksen leviämisen ehkäisemiseksi.
Kirkkohallitus on ohjeistanut 25. maaliskuuta seurakuntia hautausten järjestämisessä koronavirus-epidemian aikana.
Kirkkohallituksen mukaan on varauduttava siihen, että kriittinen tekijä on työkykyisen henkilöstön riittävyys sairastumisten ja karanteenien vuoksi. Siksi Kirkkohallitus ohjeistaa toimiin, jotka tähtäävät työntekijöiden työkyvyn ylläpitämiseen.

Seurakuntien ohella epidemialla on vaikutusta kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä paikkakunnilla toimivien hautaustoimistojen toimintakykyyn.
Yksi keskeinen Kirkkohallituksen esittämistä ohjeista onkin kylmäsäilytystilojen riittävyydestä huolehtiminen.

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa hautajaiset toimitetaan edelleen tarvittavaan tahtiin, eikä niitä suositella siirrettäväksi tulevaisuuteen. Syynä ovat muun muassa rajalliset kylmäsäilytystilat sekä henkilöstöresurssit.

- Siunaustilaisuus pidetään ensisijaisesti haudalla, ja suositus on, että haudalla voi olla läsnä maksimissaan kymmenen henkilöä. Lähiomaisille taataan kuitenkin läsnäolomahdollisuus. Hautauksissa lähtökohta on, että tilaisuus pidetään mahdollisimman pienenä, Kokkolan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Janne Korkiakangas lisää.

Myös Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ovat ohjeistaneet seurakuntia toimittamaan arkkuhautaukset ensisijaisesti haudalla.
Arkku voidaan kantaa hautausmaalle ja laskea hautaan ennen siunauksen toimittamista. Jos arkunkantajat poistuvat tehtävän suoritettuaan, heitä ei lasketa mukaan tilaisuuden osallistujamäärään. Siunaustilaisuuden järjestelyissä kunnioitetaan myös paikallisia käytäntöjä.

Siunaustilaisuus voidaan myös striimata, eli lähettää live-kuvaa tilaisuudesta esimerkiksi Facebookin välityksellä. Näin nekin omaiset, jotka eivät voi tulla siunaustilaisuuteen haudalle, pääsisivät osallistumaan siunaukseen.
Videon voi myös tallentaa ja katsella myöhemmin. Hautausjärjestelyistä huolehtivan henkilön ja seurakunnan tulee sopia striimaukseen liittyvistä käytännönjärjestelyistä etukäteen.

Omaisia kehotetaan myös siirtämään muistotilaisuuksia myöhempään ajankohtaan, jos mahdollista.

- Toistaiseksi muistotilaisuuksia ei järjestetä lainkaan seurakuntien tiloissa, koska tilaisuudet tarjoiluineen lasketaan ravintolatoiminnaksi. Catering-tarjoilun tilaaminen seurakuntayhtymältä on toistaiseksi mahdollista myös pandemia-aikana niin, että asiakas tilaa ja noutaa itse tarjoilun seurakuntayhtymän keittiöltä, Kokkolan seurakuntayhtymän palvelupäällikkö Mari Lehtiheimo sanoo.
Mikäli vainajan ulosveisuu pidetään, tulisi se pitää ulkona ja huomioida tässäkin mahdollisimman pieni osallistujamäärä.