Uutislistaukseen

Kohti ruuan nollahävikkiä

ResQ Clubissa seurakuntayhtymä pienentää myös hiilijalanjälkeään

Iloinen keittiötyöntekijä esittelee puhelinta jossa on ResQ-applikaatio käytössä.

Mari Lehtiheimo

Kokkolan seurakuntakeskuksen keittiö on liittynyt ResQ Clubin kumppaniksi vähentääkseen jätteeseen päätyvän ruoan määrää. Tilaisuuksissa, joissa ruokailijoiden määrän ennakointi on haastavaa, kuten esimerkiksi Hyvän Mielen -lounaat, lähetyslounaat, brunssit ja kirkkokahvit, jää hyvästä suunnittelusta huolimatta toisinaan tarjottavaa yli niin, ettei sitä voida hyödyntää muulla tavoin.
ResQ Clubin kautta voidaan ylijäänyt tarjottava myydä eteenpäin, pienentää jätteen määrää ja hiilidioksidipäästöjä. Näin pystytään myös kierrättämän varastoa tehokkaammin ja takaamaan entistä tuoreempaa, laadukkaampaa ja herkullisempaa tarjottavaa kaikille asiakkaille. 
ResQ Clubin kautta kertyvällä tulolla katetaan tuotteen raaka-aine ja valmistuskulut eli rahaakaan ei mene enää ruokajätteen mukana roskiin. 

Clubin jäsenyys tukee seurakuntayhtymässä myös omalta osaltaan Hiilineutraali kirkko -ympäristöohjelmaa. 
Kaikki ylijäämäruoka, leivonnaiset ja elintarvikkeet, jotka eivät ole olleet tarjolla, myydään eteenpäin ResQ Club -sovelluksen kautta.
Sovelluksen käyttöä voidaan myöhemmin laajentaa myös muihin seurakuntayhtymän toimipisteisiin niillä paikkakunnilla, joissa palvelu toimii. Toistaiseksi sovellus toimii vain kanta-Kokkolan alueella. Toiminnan aluksi testaamme palvelun käyttöä vain seurakuntakeskuksessa, jossa viikoittain tuotetaan selvästi suurin osa  seurakuntayhtymän ruoka- ja tarjoilupalveluista.

ResQ Club toimii Suomessa sadassa kaupungissa ja meitä kumppaneita on jo tuhansia. 
Kokkolaan toiminta rantautui muutama vuosi sitten, ja saavutti nopeasti suuren suosion niin ostajien kun siihen liittyneiden organisaatioidenkin keskuudessa. 
Yhtymän kokeilujakso on jo osoittanut sen, että sovelluksella on aktiivikäyttäjiä runsaasti, ja myyntiin laitetut tuotteet ostetaan varsin nopeasti. 
Toiminnan ideana on kirjaimellisesti pelastaa muutoin roskiin menevä ruoka ja pyrkiä kohti nollahävikin yhteisöjä. Siitäkin syystä ylijäämäannokset ja -tuotteet myydään alkuperäistä edullisemmin. 

ResQ Clubin ostosovellusta voi käyttää kuka vaan, ja sen käyttöönotto on nopeaa ja helppoa. Sovellus ladataan älypuhelimeen sovelluskaupasta, luodaan käyttäjätunnus maksutapatietoineen, ja näin olet valmis tekemään ostoksia.
Sovellus ilmoittaa lähialueellasi uusista tarjouksista. Tuotteet varataan ja maksetaan heti sovelluksen kautta, jolloin ostajan ei tarvitse varata rahaa mukaansa annoksia noutaessaan, eikä keittiön tarvitse käsitellä maksuja muun toiminnan ohella. 
Myyjä antaa aikaikkunan, jonka aikana tuotteet ovat myynnissä ja noudettava, mikä helpottaa myös keittiön kannalta kokonaisuuden hallintaa. 
Myytävät hävikkituotteet ilmoitetaan sovelluksessa  vasta kun sitä todellisuudessa on, eli joka päivä ilmoituksia ei seurakuntakeskuksestakaan ole tiedossa.
ResQ Clubin toimintaan voi tutustua tarkemmin heidän nettisivuillaan.

Wed Sep 15 12:04:00 EEST 2021