Puinen risti ja kasvomaski.

 

Ajankohtaiset koronasuositukset

Sivu päivitetty 14.9.2021

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnat toimivat alueellisten viranomaisten ja tuomiokapitulin antamien ohjeiden mukaan.
Suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Maskien käyttöä suositellaan vahvasti niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Tilaisuuksissa noudatetaan riittäviä turvavälejä.

Jumalanpalvelukset, perhejuhlat ja hautajaiset

Seurakuntalaiset voivat osallistua jumalanpalveluksiin sekä kirkollisiin toimituksiin eli kaste- ja häätilaisuuksiin sekä hautaan siunaamisiin paikan päällä. Turvavälit säilytetään myös ehtoolliselle mentäessä ja ehtoollispöydässä. 

Kastetilaisuudet suositellaan järjestettävän kirkossa tai muussa riittävän isossa tilassa.

Jumalanpalveluksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Yhteystiedot kerätään terveysviranomaisia varten sisään tullessa.

Kirkoissa toimitettavat jumalanpalvelukset voi kuunnella myös netin kautta. Seurakunnat myös striimaavat suurimman osan jumalanpalveluksistaan. Seurakuntien nettisivujen etusivuilta löytyy linkki striimattuihin jumalanpalveluksiin.

Kirkkoherranvirastot

Kirkkoherranvirastot palvelevat normaalien aukioloaikojen mukaan.

Ryhmät

  • Päiväkerhot toimivat normaalisti.
  • Myös muut ryhmät kokoontuvat. Tilaisuudet järjestetään riittävän väljissä tiloissa. 

Leirit

Leirit järjestetään suunnitellusti. Kasvomaskien käyttöä suositellaan. Leireillä noudatetaan muutoinkin erityistä huolellisuutta. Lisäksi noudatetaan seurakuntayhtymän laatimia leiri- ja koronaturvallisuusohjeistuksia. 

Turvallisuudesta huolehtiminen

Jokainen osallistuja vastaa osaltaan tapahtumien turvallisuudesta. Siksi osallistuminen on mahdollista ainoastaan täysin oireettomana ja altistumattomana.

Kaikissa tapaamisissa ja kokoontumisissa tulee noudattaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön turvavälisuosituksia sekä muita tartuntaa ehkäiseviä varotoimia, kuten hyvää käsihygieniaa ja maskin tai visiirin käyttöä. 

Osallistujien yhteystiedot kerätään ja tietoja käytetään vain mahdollisten tartuntaketjujen jäljittämiseen. Niitä säilytetään vain 14 vuorokauden ajan, jonka jälkeen tiedot hävitetään.

Uutislistaukseen

Lennart Segerstrålen teos Elämän lähde.

Taidekokoelma sai alkunsa lahjoituksesta

5.5.2021 14.05

Johan Candelin teki aloitteen Kokkolan seurakuntakeskuksen Lennart Segerstråle -kokoelmasta

Burman vastavalittuna piispana Johan Candelin jättää tehtävänsä Kokkolan seurakuntayhtymän kuvataidetyöryhmän jäsenenä. Kuvataidetyöryhmä vastaa muun muassa seurakuntayhtymän ainutlaatuisesta Lennart Segerstrålen taiteesta koostuvasta kokoelmasta.
- Johan Candelinin ja hänen vanhempiensa Hemming ja Margareta Kankkosen ansiosta seurakuntayhtymällä on omistuksessaan maan suurin julkinen Lennart Segerstråle -taidekokoelma, kertoo kuvataidetyöryhmän sihteeri Kristina Holm
- On ollut ilo tehdä työtä Johan Candelinin kanssa, ja hänen suuren kiinnostuksensa ja taidetietämyksensä ansiosta olemme löytäneet useampia Lennart Segerstrålen töitä, jotka olemme voineet hankkia.

Ainutlaatuinen kokoelma sai alkunsa hautajaisissa. 
- Isäni Hemming Kankkonen toimitti 1970-luvun loppupuolella hautaan siunaamisen, ja tilaisuuden jälkeen omaiset ojensivat hänelle kirjekuoressa 10 000 markkaa lahjana seurakunnalle. Rahalla hankittiin suomenruotsalaisen kuvataiteilijan Lennart Segerstrålen teos Jälleennäkeminen, valaisee Candelin kokoelman syntyä.

Muutama vuosi myöhemmin Johan Candelin, silloinen kirkkoherra, näki helsinkiläisessä galleriassa Segerstrålen kookkaan maalauksen. Kokkolan seurakuntakeskus oli vasta valmistunut, ja Candelinin mielestä teos olisi sopinut erinomaisesti Mikael-salin alttaritauluksi.
- Eihän meillä ollut rahaa taulua varten, joten sain idean kysyä saarnan yhteydessä, jos joku haluaisi antaa lahjan, jotta voisimme hankkia teoksen. Jo samana iltana puhelin soi ja pyydettiin tilinumeroa. Maanantaina rahat olivatkin jo tilillä, muistelee Candelin.

Teos on osaluonnos alttarifreskosta Elämän lähde, joka löytyy Rovaniemen kirkosta. Teos esittää Kristusta, joka astuu esiin Lapin jylhästä luonnosta. Mikael-salin alttaritaulu on freskon vasen puoli, joka kuvastaa, miten Kristus vastaanotetaan. Oikea puoli symbolisoi ihmisen kieltäytymistä Kristuksen pelastuksesta.

Uudessa seurakuntakeskuksessa oli monta tyhjää seinää tauluin koristeltaviksi. 
Segerstrålen omaisilta kysyttiin mahdollisuutta saada ostaa lisää taiteilijan sakraalitaidetta. Omaiset pitivät ideaa hyvänä ja ympäristöä niin sopivana taideteoksille, että he sekä möivät että antoivat lainaan tauluja Kokkolan seurakuntayhtymälle. 
Samassa yhteydessä kun kokoelma perustettiin, juhlittiin myös sitä, että Segerstrålen syntymästä oli kulunut 100 vuotta. 
Muutama teos on hankittu taidegallerioiden kautta myöhemmin.

Taideprofessori Lennart Segerstråle (1892-1975) oli luontoystävä ja uransa alkuaikoina hän maalasi luontoaiheita, mielellään eläimiä ja ennen kaikkea lintuja. Erityisesti hänen lintuja esittävät työnsä saivat suuren suosion ja nousevat tänäkin päivänä huutokaupoissa korkeisiin hintoihin. 
Usko nousi isoon rooliin Segerstrålen elämässä juuri ennen sotia. Se näkyi myös hänen taiteessaan. Hän halusi kuvailla Raamatun sanomaa ja kristillistä uskoa. Sekä sovitus että ylösnousemus ovat teemoja, jotka ovat leimanneet hänen töitään. Yleisemmällä tasolla freskot kuvastavat hyvää ja pahaa, valon ja pimeyden ikuista kamppailua. Tätä teemaa Segerstråle käytti useassa teoksessa, erityisesti sakraalitaiteessaan.

Segerstrålesta tuli 60-vuotisen uransa aikana Suomen itsenäistymisajan eturivin monumentaalimaalari, jolla oli laaja tuotanto. Hänen tuotantonsa käsittää useita freskoja sekä lasi- ja alttarimaalauksia kirkoissa, niin Suomessa kuin Ruotsissa. 
Hän maalasi monumentaalitaidetta myös tehdas- ja pankkikonttoreihin. Suomen Pankin pääkonttorin Finlandia-freskot lienevät hänen suurimpia ja tunnetuimpia teoksiaan tällä saralla.

Nykyään seurakuntayhtymän Lennart Segerstråle -kokoelma koostuu noin kuudestakymmenestä sakraalitaiteen teoksesta.
Monet teokset ovat esitöitä tai luonnoksia Segerstrålen suuria sommitelmia varten. Kokoelma antaa vivahteikkaan käsityksen taiteilijan laajasta työalasta ja hänen innoituksen lähteistään. 
Kokoelmaan voi tutustua syksyisin ja keväisin järjestettävissä esittelytilaisuuksissa. Korona-aikana tilaisuuksia ei ole voitu järjestää. Aiheesta kiinnostuneille ryhmille voidaan mahdollisuuksien mukaan järjestää  myös omia opastettuja kierroksia.

Hallintojohtaja Anne Jokela (vas.) ja kuvataidetyöryhmän sihteeri Kristina Holm kiittävät Johan Candelinia korvaamattomasta työstä Lennart Segerstråle -kokoelman hyväksi. Taustalla on Mikael-salin alttaritaulu, jonka Candelin löysi helsinkiläisestä galleriasta. Kuva: Lisen Forsgård