Puinen risti ja kasvomaski.

Ajankohtaiset koronasuositukset

Sivu päivitetty 14.9.2021

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnat toimivat alueellisten viranomaisten ja tuomiokapitulin antamien ohjeiden mukaan.
Suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Maskien käyttöä suositellaan vahvasti niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Tilaisuuksissa noudatetaan riittäviä turvavälejä.

Jumalanpalvelukset, perhejuhlat ja hautajaiset

Seurakuntalaiset voivat osallistua jumalanpalveluksiin sekä kirkollisiin toimituksiin eli kaste- ja häätilaisuuksiin sekä hautaan siunaamisiin paikan päällä. Turvavälit säilytetään myös ehtoolliselle mentäessä ja ehtoollispöydässä.

Kastetilaisuudet suositellaan järjestettävän kirkossa tai muussa riittävän isossa tilassa.

Jumalanpalveluksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Yhteystiedot kerätään terveysviranomaisia varten sisään tullessa.

Kirkoissa toimitettavat jumalanpalvelukset voi kuunnella myös netin kautta. Seurakunnat myös striimaavat suurimman osan jumalanpalveluksistaan. Seurakuntien nettisivujen etusivuilta löytyy linkki striimattuihin jumalanpalveluksiin.

Kirkkoherranvirastot

Kirkkoherranvirastot palvelevat normaalien aukioloaikojen mukaan.

Ryhmät

• Päiväkerhot toimivat normaalisti.
  • Myös muut ryhmät kokoontuvat. Tilaisuudet järjestetään riittävän väljissä tiloissa.

Leirit

Leirit järjestetään suunnitellusti. Kasvomaskien käyttöä suositellaan. Leireillä noudatetaan muutoinkin erityistä huolellisuutta. Lisäksi noudatetaan seurakuntayhtymän laatimia leiri- ja koronaturvallisuusohjeistuksia.

Turvallisuudesta huolehtiminen

Jokainen osallistuja vastaa osaltaan tapahtumien turvallisuudesta. Siksi osallistuminen on mahdollista ainoastaan täysin oireettomana ja altistumattomana.

Kaikissa tapaamisissa ja kokoontumisissa tulee noudattaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön turvavälisuosituksia sekä muita tartuntaa ehkäiseviä varotoimia, kuten hyvää käsihygieniaa ja maskin tai visiirin käyttöä.

Osallistujien yhteystiedot kerätään ja tietoja käytetään vain mahdollisten tartuntaketjujen jäljittämiseen. Niitä säilytetään vain 14 vuorokauden ajan, jonka jälkeen tiedot hävitetään.

Kirkko tarjoaa keskusteluapua

1.4.2021 14.28

Kolme vanhaa puhelinluuria.

Koronavirus ja siitä johtuvat poikkeusolot aiheuttavat monissa huolta ja ahdistusta ja tarve keskustelulle on suuri.

Kirkon keskusteluavun Palvelevaan puhelimeen voi soittaa joka päivä iltakuudesta puoleenyöhön asti.
Keskusteluapua saa myös verkosta: kirkon Palveleva chat on avoinna maanantaista perjantaihin kello 12−20 ja Palveleva netti ympäri vuorokauden. Myös pääsiäisenä keskusteluapu on auki normaalisti.
- Nyt kun fyysisten kontaktien määrä pyritään minimoimaan, luottamuksellisia keskusteluja voi käydä verkossa ja puhelimessa turvallisesti ja vastuullisesti kontakteja välttäen, Kirkkohallituksen asiantuntija Kimmo Nieminen sanoo.

Keskusteluapua saa myös soittamalla seurakuntaan. Seurakunnan työntekijät tavoittaa puhelimella, sähköpostilla tai sosiaalisen median kautta.
Kirkon perheneuvonta tarjoaa maksutonta tukea myös poikkeusaikana. Perheneuvontaa tarjotaan asiakkaille videovälitteisesti sekä epidemiatilanteen salliessa myös kasvokkain.
Kirkon oppilaitostyöntekijät tarjoavat tukeaan opiskelijoille ja oppilaitosten henkilökunnalle.

Keskusteluapua saa myös sairaalassa. Sitä kaipaava voi ottaa yhteyden sairaalapappiin, jotka työskentelevät potilaiden, heidän läheistensä ja hoitajien tukena. Sairaalapappiin saa yhteyden sairaaloiden verkkosivujen tai hoitajan kautta.
Nuorille ja lapsille on tarjolla tukea ja keskusteluapua. Saapas-chat on suunnattu nuorille ja peliseuraa verkossa löytyy Ristiohjaimesta.

Teksti: Kirkon viestintä
Kuva: Pixabay