Puinen risti ja kasvomaski.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta

Muutokset paikallisessa koronatilanteessa vaikuttavat Kokkolan seurakuntayhtymän seurakuntien tilaisuuksiin ja tapahtumajärjestelyihin. Sekä sisä- että ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien maksimiosallistujamäärä on rajoitettu 20 henkeen.

Jumalanpalvelukset ja muut tapahtumat

Seurakuntalaisilla on siis mahdollisuus osallistua jumalanpalveluksiin vain striimin välityksellä. Kirkot voivat kuitenkin olla auki hiljentymistä varten.
Myös Kauneimmat joululaulut lauletaan tänä vuonna ainoastaan virtuaalisesti.

Kirkkoherranvirastot

Kirkkoherranvirastot noudattavat toistaiseksi voimassa olevia aukioloaikoja.
Jos alueella siirrytään koronan leviämisvaiheeseen, kirkkoherranvirastot suljetaan. Virastoissa asioidessa suositellaan käytettävän maskia tai visiiriä.

Perhejuhlat ja hautajaiset

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa järjestettävien hautajaisten enimmäisosallistujamäärä on kirkossa sekä haudalla AVI:n määräyksen mukaan 20 henkilöä.

Kastetilaisuuksia ei järjestetä toistaiseksi kodeissa.

Yksityistilaisuuksissa, kuten kastejuhlissa ja hääjuhlissa, jotka järjestetään seurakunnan tiloissa, noudatetaan Soiten suositusta eli enimmäisosallistujamäärä on silloin 10 henkilöä, mahdollinen henkilökunta mukaan lukien.

Pienimuotoisissa tilaisuuksissa kerätään osallistujien yhteystiedot

Sellaisissa seurakuntien tilaisuuksissa, jotka pystytään pienimuotoisesti pitämään (max 20 henkilö), kerätään osallistujien yhteystiedot. Tietoja käytetään vain mahdollisten tartuntaketjujen jäljittämiseen, ja niitä säilytetään vain 14 vuorokauden ajan, jonka jälkeen tiedot hävitetään.

Kuorot, kerhot, lounaat ja kahvila

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa suositellaan kuorotoiminnan siirtämistä tauolle 21. joulukuuta saakka.
Lasten kerhotoiminta jatkuu voimassaolevat turvajärjestelyt huomioiden. Myöskään Hyvän mielen -lounaita Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasalissa ei toistaiseksi järjestetä.
Läntisellä Kirkkokadulla sijaitseva Lähetyssoppi on siirtynyt varhennetulle joulutauolle. Lähetyssoppi avataan vuodenvaihteen jälkeen koronatilanteen salliessa. Seuraa lähetyksen tiedotuksia Kokkola-lehdestä, seurakunnan nettisivuilta tai Lähetyssopen Facebook-sivuilta.

Kaikki rajoitukset ovat voimassa 21. joulukuuta saakka.

Päivitetty 4.12.2020

Korkeimman suojassa

26.3.2020 10.00

Lastemme ollessa pieniä isosisko lohdutti pientä velivauvaa tämän itkiessä: Ei hätää, Jumala on.

Elämme maassamme poikkeuksellista aikaa, valmiustilaa, uudenlaista yhteistä hätäämme. Rajoituksia on otettu käyttöön. Arkista kanssakäymistä on kehotettu välttämään.
Koronaepidemia koskettaa meitä kaikkia. Elämän epävarmuus ja pelot hiipivät helposti mieleemme.
Jonkinlaisesta tilanteen ahdistavuudesta emme kukaan pääse eroon. Mutta voimme säätää suhtautumistamme ja asennoitumistamme ja etsiä rohkaisua.

Vaimoni on ottanut nyt tavaksi ennen nukkumaan menoaan lukea psalmia 91. Hän kokee psalmin sanoman tuovan iltarukouksen tavoin turvaa.
Tämän psalmin kirjoittaja haluaa asua Korkeimman suojassa ja yöpyä Kaikkivaltiaan varjossa. Hän puhuu ajankohtaisesti aivan kuin meille.

Malja, jossa tulppaaneja ja taustalla ikoni Jeesus ristillä.

Et pelkää yön kauhuja…
et ruttoa, joka liikkuu
pimeässä, et tautia, joka
riehuu keskellä päivää.

Psalmi jatkuu
lupauksella:

Herra sanoo: Minä olen hänen
tukenaan
ahdingossa.

Noin 80 vuotta sitten maamme taisteli olemassaolostaan. Siellä jossain kaksi upseeria ja myöhempää piispaa, Eero Lehtinen ja Jukka Malmivaara, kohtasivat toisensa sotilasteltassa.
He molemmat kaivoivat repuistaan Martti Lutherin ajatuksista kootun hartauskirjan Mannaa Jumalan lapsille.
Tuon kirjan sisältö vahvisti heitä elämän ja tulevaisuuden epävarmuudessa. Lutherin ääretön luottamus Jumalaan rohkaisee meitäkin, kuten:

Jumala tahtoo olla
luonamme kaikissa
muissakin ahdistuksissa.
Hän ei tahdo hylätä meitä
nälässä, sodassa, kalliina
aikana eikä muissakaan
raskaissa huolissa, jotka
saattavat kohdata meitä.

Mannaa Jumalan lapsille, tekstiä Matt. 11:28

Elämme nyt kirkkovuodessa paastonaikaa, pääsiäiseen valmistavaa aikaa. Kristikunta hiljentyy seuraamaan Jeesusta hänen tiellään kärsimykseen ja ristille, mutta ennen kaikkea ylösnousemukseen ja uuteen elämään.

Tämä kevät on maailmamme ja oman kansamme ahdistuksen aikaa. Aikanaan pääsemme tämän läpi ja meille aukeaa elämä uudestaan.
Nyt meidän tehtävämme on tartuttaa toisiimme pääsiäisen iloa ja toivoa.
Siis luotamme: ei hätää, Jumala on. Emme kohtaa tulevaa yksin. Jäämme Korkeimman suojaan.

Martti Leppisaari