Puinen risti ja kasvomaski.

Ajankohtaista koronavirustilanteesta

Muutokset paikallisessa koronatilanteessa vaikuttavat Kokkolan seurakuntayhtymän seurakuntien tilaisuuksiin ja tapahtumajärjestelyihin. Sekä sisä- että ulkotiloissa järjestettävien tapahtumien maksimiosallistujamäärä on rajoitettu 20 henkeen.

Jumalanpalvelukset ja muut tapahtumat

Seurakuntalaisilla on siis mahdollisuus osallistua jumalanpalveluksiin vain striimin välityksellä. Kirkot voivat kuitenkin olla auki hiljentymistä varten.
Myös Kauneimmat joululaulut lauletaan tänä vuonna ainoastaan virtuaalisesti.

Kirkkoherranvirastot

Kirkkoherranvirastot noudattavat toistaiseksi voimassa olevia aukioloaikoja.
Jos alueella siirrytään koronan leviämisvaiheeseen, kirkkoherranvirastot suljetaan. Virastoissa asioidessa suositellaan käytettävän maskia tai visiiriä.

Perhejuhlat ja hautajaiset

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa järjestettävien hautajaisten enimmäisosallistujamäärä on kirkossa sekä haudalla AVI:n määräyksen mukaan 20 henkilöä.

Kastetilaisuuksia ei järjestetä toistaiseksi kodeissa.

Yksityistilaisuuksissa, kuten kastejuhlissa ja hääjuhlissa, jotka järjestetään seurakunnan tiloissa, noudatetaan Soiten suositusta eli enimmäisosallistujamäärä on silloin 10 henkilöä, mahdollinen henkilökunta mukaan lukien.

Pienimuotoisissa tilaisuuksissa kerätään osallistujien yhteystiedot

Sellaisissa seurakuntien tilaisuuksissa, jotka pystytään pienimuotoisesti pitämään (max 20 henkilö), kerätään osallistujien yhteystiedot. Tietoja käytetään vain mahdollisten tartuntaketjujen jäljittämiseen, ja niitä säilytetään vain 14 vuorokauden ajan, jonka jälkeen tiedot hävitetään.

Kuorot, kerhot, lounaat ja kahvila

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnissa suositellaan kuorotoiminnan siirtämistä tauolle 21. joulukuuta saakka.
Lasten kerhotoiminta jatkuu voimassaolevat turvajärjestelyt huomioiden. Myöskään Hyvän mielen -lounaita Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasalissa ei toistaiseksi järjestetä.
Läntisellä Kirkkokadulla sijaitseva Lähetyssoppi on siirtynyt varhennetulle joulutauolle. Lähetyssoppi avataan vuodenvaihteen jälkeen koronatilanteen salliessa. Seuraa lähetyksen tiedotuksia Kokkola-lehdestä, seurakunnan nettisivuilta tai Lähetyssopen Facebook-sivuilta.

Kaikki rajoitukset ovat voimassa 21. joulukuuta saakka.

Päivitetty 4.12.2020

Piispan pääsiäistervehdys - Yhteinen risti

31.3.2020 13.35

Ristinsä kullakin, sanotaan. Useimmiten ristimme ovat hyvin henkilökohtaisia. Edes lähellä oleva ihminen ei aina tiedosta, millaista taakkaa toinen ihminen elämässään kantaa. Jollekin meistä vastoinkäymiset kasvavat niin suuriksi, että hän kokee jäävänsä aivan yksin oman ristinsä painon alle.

Tänä keväänä koko maailma kantaa yhteistä ristiä, koronavirusepidemian salakavalaa uhkaa.
Vielä pari kuukautta sitten uutiset Kiinasta vaikuttivat kaukaisilta. Nyt poikkeusolojen ja rajoitusten myötä arki on muuttunut kaikkialla maailmassa. Näin on käynyt myös tavallisesti niin turvallisessa Suomessa. Olemme joutuneet myöntämään, että emme ole edes omassa lintukodossamme turvassa tältä koko maailman sekoittaneelta virukselta.

Ajankohtaista yhteistä koronaviruksen ristiä kantaessamme meidän on tärkeä muistaa, että risti on myös pääsiäisen raamatunkertomusten ytimessä. Evankeliumi kertoo, kuinka Jeesus kantoi itse omaa ristiään, johon hänet lopulta nostettiin Golgata-nimisellä kukkulalla.
"Se on täytetty”, olivat Jeesuksen viimeiset sanat ristiltä. Sen jälkeen hän kallisti päänsä ja antoi henkensä näin sovittaen syntimme.
Ristillä Jeesus laittoi täytäntöön elämänsä aikana lausumansa sanat: ”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta”. Rististä tuli lopulta rakkauden ja toivon merkki.

Risti ei kuitenkaan muodostunut pääsiäisen evankeliumikertomuksen viimeiseksi näytökseksi. Pääsiäisaamuna haudalle menneet naiset palasivat mukanaan ilosanoma: Jeesus elää! Tyhjältä haudalta loistava häikäisevä valo kukistaa ristin ja kuoleman synkkyyden.

Samalla kun koronaviruksen uhka on lamaannuttanut arkista elämäämme, julistaa ympärillämme talven otteesta vapautuva luonto jotakin aivan muuta. Pohjoisen joet ja järvet vapautuvat jääkansien alta. Silmut puhkeavat tänäkin keväänä puihin. Uusi elämä herää luonnossa esiin.
Keväisen luonnon sinfonia soi samassa tahdissa kristillisen toivon sanoman kanssa. Tämän toivon sanoman voimaannuttamina tukekaamme toinen toisiamme näinä haastavina kuukausina. Rohkaiskoon meitä Jumalan sanan kohta Jeremian kirjasta: ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon”.

Pääsiäisen alla 2020,

Jukka Keskitalo