Puinen risti ja kasvomaski.

Ajankohtaiset koronasuositukset

Sivu päivitetty 14.9.2021

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnat toimivat alueellisten viranomaisten ja tuomiokapitulin antamien ohjeiden mukaan.
Suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Maskien käyttöä suositellaan vahvasti niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Tilaisuuksissa noudatetaan riittäviä turvavälejä.

Jumalanpalvelukset, perhejuhlat ja hautajaiset

Seurakuntalaiset voivat osallistua jumalanpalveluksiin sekä kirkollisiin toimituksiin eli kaste- ja häätilaisuuksiin sekä hautaan siunaamisiin paikan päällä. Turvavälit säilytetään myös ehtoolliselle mentäessä ja ehtoollispöydässä.

Kastetilaisuudet suositellaan järjestettävän kirkossa tai muussa riittävän isossa tilassa.

Jumalanpalveluksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Yhteystiedot kerätään terveysviranomaisia varten sisään tullessa.

Kirkoissa toimitettavat jumalanpalvelukset voi kuunnella myös netin kautta. Seurakunnat myös striimaavat suurimman osan jumalanpalveluksistaan. Seurakuntien nettisivujen etusivuilta löytyy linkki striimattuihin jumalanpalveluksiin.

Kirkkoherranvirastot

Kirkkoherranvirastot palvelevat normaalien aukioloaikojen mukaan.

Ryhmät

• Päiväkerhot toimivat normaalisti.
  • Myös muut ryhmät kokoontuvat. Tilaisuudet järjestetään riittävän väljissä tiloissa.

Leirit

Leirit järjestetään suunnitellusti. Kasvomaskien käyttöä suositellaan. Leireillä noudatetaan muutoinkin erityistä huolellisuutta. Lisäksi noudatetaan seurakuntayhtymän laatimia leiri- ja koronaturvallisuusohjeistuksia.

Turvallisuudesta huolehtiminen

Jokainen osallistuja vastaa osaltaan tapahtumien turvallisuudesta. Siksi osallistuminen on mahdollista ainoastaan täysin oireettomana ja altistumattomana.

Kaikissa tapaamisissa ja kokoontumisissa tulee noudattaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön turvavälisuosituksia sekä muita tartuntaa ehkäiseviä varotoimia, kuten hyvää käsihygieniaa ja maskin tai visiirin käyttöä.

Osallistujien yhteystiedot kerätään ja tietoja käytetään vain mahdollisten tartuntaketjujen jäljittämiseen. Niitä säilytetään vain 14 vuorokauden ajan, jonka jälkeen tiedot hävitetään.

Piispan pääsiäistervehdys - Yhteinen risti

31.3.2020 13.35

Ristinsä kullakin, sanotaan. Useimmiten ristimme ovat hyvin henkilökohtaisia. Edes lähellä oleva ihminen ei aina tiedosta, millaista taakkaa toinen ihminen elämässään kantaa. Jollekin meistä vastoinkäymiset kasvavat niin suuriksi, että hän kokee jäävänsä aivan yksin oman ristinsä painon alle.

Tänä keväänä koko maailma kantaa yhteistä ristiä, koronavirusepidemian salakavalaa uhkaa.
Vielä pari kuukautta sitten uutiset Kiinasta vaikuttivat kaukaisilta. Nyt poikkeusolojen ja rajoitusten myötä arki on muuttunut kaikkialla maailmassa. Näin on käynyt myös tavallisesti niin turvallisessa Suomessa. Olemme joutuneet myöntämään, että emme ole edes omassa lintukodossamme turvassa tältä koko maailman sekoittaneelta virukselta.

Ajankohtaista yhteistä koronaviruksen ristiä kantaessamme meidän on tärkeä muistaa, että risti on myös pääsiäisen raamatunkertomusten ytimessä. Evankeliumi kertoo, kuinka Jeesus kantoi itse omaa ristiään, johon hänet lopulta nostettiin Golgata-nimisellä kukkulalla.
"Se on täytetty”, olivat Jeesuksen viimeiset sanat ristiltä. Sen jälkeen hän kallisti päänsä ja antoi henkensä näin sovittaen syntimme.
Ristillä Jeesus laittoi täytäntöön elämänsä aikana lausumansa sanat: ”Suurempaa rakkautta ei kukaan voi osoittaa, kuin että antaa henkensä ystäviensä puolesta”. Rististä tuli lopulta rakkauden ja toivon merkki.

Risti ei kuitenkaan muodostunut pääsiäisen evankeliumikertomuksen viimeiseksi näytökseksi. Pääsiäisaamuna haudalle menneet naiset palasivat mukanaan ilosanoma: Jeesus elää! Tyhjältä haudalta loistava häikäisevä valo kukistaa ristin ja kuoleman synkkyyden.

Samalla kun koronaviruksen uhka on lamaannuttanut arkista elämäämme, julistaa ympärillämme talven otteesta vapautuva luonto jotakin aivan muuta. Pohjoisen joet ja järvet vapautuvat jääkansien alta. Silmut puhkeavat tänäkin keväänä puihin. Uusi elämä herää luonnossa esiin.
Keväisen luonnon sinfonia soi samassa tahdissa kristillisen toivon sanoman kanssa. Tämän toivon sanoman voimaannuttamina tukekaamme toinen toisiamme näinä haastavina kuukausina. Rohkaiskoon meitä Jumalan sanan kohta Jeremian kirjasta: ”Minä annan teille tulevaisuuden ja toivon”.

Pääsiäisen alla 2020,

Jukka Keskitalo