Puinen risti ja kasvomaski.

Ajankohtaiset koronasuositukset

Sivu päivitetty 14.9.2021

Kokkolan seurakuntayhtymän seurakunnat toimivat alueellisten viranomaisten ja tuomiokapitulin antamien ohjeiden mukaan.
Suositukset ovat voimassa toistaiseksi.

Maskien käyttöä suositellaan vahvasti niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Tilaisuuksissa noudatetaan riittäviä turvavälejä.

Jumalanpalvelukset, perhejuhlat ja hautajaiset

Seurakuntalaiset voivat osallistua jumalanpalveluksiin sekä kirkollisiin toimituksiin eli kaste- ja häätilaisuuksiin sekä hautaan siunaamisiin paikan päällä. Turvavälit säilytetään myös ehtoolliselle mentäessä ja ehtoollispöydässä.

Kastetilaisuudet suositellaan järjestettävän kirkossa tai muussa riittävän isossa tilassa.

Jumalanpalveluksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Yhteystiedot kerätään terveysviranomaisia varten sisään tullessa.

Kirkoissa toimitettavat jumalanpalvelukset voi kuunnella myös netin kautta. Seurakunnat myös striimaavat suurimman osan jumalanpalveluksistaan. Seurakuntien nettisivujen etusivuilta löytyy linkki striimattuihin jumalanpalveluksiin.

Kirkkoherranvirastot

Kirkkoherranvirastot palvelevat normaalien aukioloaikojen mukaan.

Ryhmät

• Päiväkerhot toimivat normaalisti.
  • Myös muut ryhmät kokoontuvat. Tilaisuudet järjestetään riittävän väljissä tiloissa.

Leirit

Leirit järjestetään suunnitellusti. Kasvomaskien käyttöä suositellaan. Leireillä noudatetaan muutoinkin erityistä huolellisuutta. Lisäksi noudatetaan seurakuntayhtymän laatimia leiri- ja koronaturvallisuusohjeistuksia.

Turvallisuudesta huolehtiminen

Jokainen osallistuja vastaa osaltaan tapahtumien turvallisuudesta. Siksi osallistuminen on mahdollista ainoastaan täysin oireettomana ja altistumattomana.

Kaikissa tapaamisissa ja kokoontumisissa tulee noudattaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön turvavälisuosituksia sekä muita tartuntaa ehkäiseviä varotoimia, kuten hyvää käsihygieniaa ja maskin tai visiirin käyttöä.

Osallistujien yhteystiedot kerätään ja tietoja käytetään vain mahdollisten tartuntaketjujen jäljittämiseen. Niitä säilytetään vain 14 vuorokauden ajan, jonka jälkeen tiedot hävitetään.

Leiritoiminta ja ehtoollisjumalanpalvelukset voivat käynnistyä kesäkuussa

5.5.2020 07.55

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat ohjeistivat 5.5. seurakuntia kokoontumisrajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta.

Ehtoollisleipä kädessä.

Enintään 50 hengen jumalanpalveluksia ehtoollisineen voidaan kesäkuun alusta alkaen toteuttaa kirkkotilassa läsnä olevan seurakunnan kanssa.
Myös rippikoulu- ja muu seurakunnallinen leiritoiminta voi käynnistyä kesäkuussa henkilörajoitukset ja osallistujien turvallisuus huomioon ottaen.
Yön yli kestävää leiritoimintaa piispat suosittelevat aloitettavaksi vasta juhannuksen jälkeen, jotta poikkeusajan järjestelyihin jää riittävästi aikaa.

Kaikissa kirkollisissa toimituksissa ja seurakunnan muissa tilaisuuksissa noudatetaan 50 hengen kokoontumisrajoitusta. Piispat muistuttavat ohjeissaan kuitenkin, että mikäli käytettävissä oleva tila on pieni, väkimäärää voidaan joutua rajaamaan alle 50 hengen. Ohjeistuksissa painotetaan myös, että osanottajien turvallisuus tulee varmistaa muun muassa huolehtimalla turvaetäisyyksistä ja antamalla ohjeita hygieniasta. Hiippakunnat antavat seurakunnille tarkempia ohjeita yhteistoiminnassa viranomaisten kanssa.

Piispat kannustavat seurakuntia järjestämään lasten, nuorten ja perheiden päivätoimintaa niin, että toimintaan osallistuu enintään 50 henkilöä kerrallaan.

”Seurakunnat hoitavat kirkon hengellistä tehtävää julistamalla Jumalan sanaa, jakamalla sakramentteja ja toimimalla kristillisen sanoman levittämiseksi ja lähimmäisenrakkauden toteuttamiseksi. Erityisen tärkeää se on poikkeusoloissa. Sillä on merkitystä ihmisten henkisen jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta”, piispat muistuttavat ohjeissaan.

Kirkon viestintä