Uutislistaukseen

Paanukatto vaatii huoltotervausta

Lohtajan kirkon paanukatto saa alkukesän aikana tuoreen tervauksen. Huoltotervaus tehdään myös Kaustisella sekä kirkon että tapulin paanukatteelle. Kuva: Veli-Matti Raappana

Mari Hautamäki

Kaustisen kirkon ja kellotapulin sekä Lohtajan kirkon paanukatot tervataan alkukesällä 2024. Molempiin kohteisiin paanukattojen tervausurakoitsijaksi on valittu Nykarleby Spåntak Ab. Lohtajalla urakan hinta on reilut 23 000 euroa ja Kaustisella reilut 22 000 euroa. 
Paanukattojen tervaushanke kuuluu Kokkolan seurakuntayhtymän 2024 toteutettaviin investointihankkeisiin. Lohtajalla hankkeen arvonlisäverollinen kokonaiskustannusarvio mahdollisine lisätöineen on 60 000 euroa. Hankkeen lisätöihin kuuluu esimerkiksi kellotapulin peltikatteen pinnoitus. 
Kaustisella hankkeen arvonlisäverollinen kokonaiskustannusarvio mahdollisine lisätöineen on 50 000 euroa. 
- On normaalia, että huoltotervausten yhteydessä joudutaan uusimaan kymmeniä tai jopa satoja huonokuntoisia kattopaanuja, Kokkolan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Veli-Matti Raappana kertoo.

Edellisen kerran Lohtajan ja Kaustisen kirkkojen paanukatot sekä Kaustisen tapulin katto tervattiin vuonna 2017.
Työt eivät vaikuta kirkkojen käyttöön kesäaikana, vaan esimerkiksi häitä ja hautajaisia voidaan toteuttaa normaalisti. Paanukattojen tervausurakan on määrä valmistua molemmissa kohteissa juhannukseen mennessä.

Myös Kaarlelan vanhan pappilan kattopaanujen valmistajaksi on valittu Nykarleby Spåntak Ab. Urakan hinta on lähes 60 000 euroa. 
Urakassa Kaarlelan vanhan pappilaan paanuja valmistetaan reilut 14 000 kappaletta seurakuntayhtymän omasta metsästä korjatusta, sydänpuuvaltaisesta männystä. Paanujen asennusurakka on tällä hetkellä avoimessa kilpailutuksessa. Asennuksen on tarkoitus alkaa elokuussa 2024. 
Kaarlelan pappilan paanukaton kunnostushanke on Kokkolan seurakuntayhtymän kuluvan vuoden toiseksi suurin investointihanke. Sen arvonlisäverollinen kokonaiskustannusarvio on 250 000 euroa.

2024-04-24 13:35:00.0