Uutislistaukseen

Kokkolan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston päätöksiä 5.12.2023

Ordförandes klubba.

Kokkolan seurakuntayhtymän kiinteistöstrategin päivitys viedään valtuuston hyväksyttäväksi

Yhteinen kirkkoneuvosto esittää yhteiselle kirkkovaltuustolle päivitetyn kiinteistöstrategian hyväksymistä.

Kiinteistöstrategian päivityksessä on huomioitu kirkkohallituksen kiinteistöstrategiamalli ja muutettu yhtymän kiinteistöjen salkutus vastaamaan kirkkohallituksen sekä seurakuntatalouksien käyttämän Basis-rekisterin salkkujakoa.

Päivitetyssä kiinteistöstrategiassa muun muassa kiinteistösalkut on avattu ymmärrettävällä tavalla, kiinteistöistä luopumisen prosessia on tuotu näkyväksi ja rakennusten käyttöasteet on määritetty rakennuskohtaisesti.

Lisäksi Kokkolan seurakuntayhtymän kiinteistöille on laadittu 10 vuoden PTS-selvitys eli kuntoarviointiin perustuva pitkän tähtäimen suunnitelma, jonka pohjalta on voitu määrittää muun muassa kiinteistöjen tekniset nykyarvot ja korjausvelan määrä. Selvitystyön pohjalta on rakennettu elinkaarenhallintapalvelu, johon päivitetään vuosittain rakennusten kuluma sekä niihin tehdyt korjaukset.

Yhteisen kirkkoneuvoston kesäkuussa 2021 vahvistama Kokkolan seurakuntayhtymän kiinteistöstrategiaa päivitetään valtuustokausittain, aina uuden valtuustokauden ensimmäisen toimintavuoden aikana. Nyt päivitettävän kiinteistöstrategian tarkastelujaksona on vuodet 2024–2026. Seuraava päivitys kiinteistöstrategiaan tehdään vuonna 2027.

Katariinan kalmiston korjaussuunnitelmat hyväksyttiin

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi muinaismuistolailla rauhoitetun Katariinan kalmiston korjaussuunnitelmat.

Katariinan kalmiston kunnostaminen on Kokkolan seurakuntayhtymän investointisuunnitelmassa jaettu kahteen vaiheeseen. Kalmiston vesikattotyöt toteutettiin vuonna 2022, jolloin Museovirasto myönsi hankkeelle muinaisjäännösalueiden hoitoavustusta 15 000 euroa. Investointihankkeen toiseen vaiheeseen eli rappauskorjauksiin avustusta ei myönnetty. Seurakuntayhtymä päätti siirtää investoinnin vuodelle 2024 ja hakea avustusta uudelleen. Keväällä 2023 valmistuneista suunnitelmista pyydettiin lausunnot alueellisen vastuumuseon (K. H. Renlundin museo) lisäksi myös Museovirastolta, sillä Museovirasto on toiminut hankkeen osarahoittajana.

K.H. Renlundin museon lausunto suunnitelmista on Museoviraston lausuntoa kriittisempi, minkä vuoksi rappauskorjausten toteutustapaa on arvioitu uudelleen. Alueellisen vastuumuseon näkemyksen mukaan suunnitelmia tulee tarkentaa siten, että kohteen muinaisjäännösluonne huomioidaan ja sen historiallinen todistusarvo säilyy.

Rappauskorjaussuunnitelmat on laatinut Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy, jonka rappaus- ja maalaustyöselostusta on muutettu lausuntojen pohjalta.

Halsuan kirkon muutostöiden suunnitelmilta pyydetään lausunnot

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi Halsuan kirkon hankesuunnitelmat ja pyytää niistä Halsuan seurakunnan seurakuntaneuvoston lausunnon 11.1.2024 mennessä. Lisäksi päätettiin pyytää hankesuunnitelmista Museoviraston lausunto.

Halsuan kirkon hankesuunnitelmassa merkittävimmät muutokset ovat wc:n rakentaminen nykyiseen apusakastiin, kuorin laajentaminen, alttaripöydän muuttaminen keskeisalttariksi ja muutamien kiinteiden penkkien poistaminen kuorotilan ja lastentilan järjestämiseksi.

Halsuan kirkko on suojeltu kirkkolailla. Hankesuunnitelmassa esitetyt muutokset ovat kirkkolain tarkoittamia olennaisia muutoksia, jolloin seurakuntayhtymän on varattava Museovirastolle tilaisuus lausua suunnitelmista. Myös seurakuntaneuvostolle on varattava tilaisuus antaa lausunto suunnitelmista ennen yhteisen kirkkovaltuuston päätöstä. Kirkkojärjestyksen mukainen lapsivaikutusten arviointi tehdään ennen hankesuunnitelmien käsittelyä yhteisessä kirkkovaltuustossa.

Halsuan kirkon muutostyöt ovat Kokkolan seurakuntayhtymässä ensimmäinen uuden kirkkolain aikainen hanke, jolle pyydetään etukäteen lupa kirkkohallitukselta.

Vuoden 2024 talousarvio viedään yhteisen kirkkovaltuuston vahvistettavaksi

Yhteinen kirkkoneuvosto esittää vuoden 2024 talousarviota yhteisen kirkkovaltuuston vahvistettavaksi. Yhteinen kirkkoneuvosto totesi yhtymän seurakuntien seurakuntaneuvostojen ja yhteistyötoimikunnan lausuntojen puoltavan vuoden 2024 talousarvioesitystä.

Yhteinen kirkkoneuvosto esittää myös perussääntöä yhteisen kirkkovaltuuston vahvistettavaksi. Yhteinen kirkkoneuvosto totesi yhtymän seurakuntien seurakuntaneuvostoilta ja yhteistyötoimikunnalta pyydettyjen lausuntojen puoltavan perussääntöesitystä.

Yhteinen kirkkoneuvosto esittää edelleen hallintosääntöä yhteisen kirkkovaltuuston vahvistettavaksi. Yhteinen kirkkoneuvosto merkitsi tiedoksi seurakuntaneuvostojen, yhteistyötoimikunnan, aluekeskusrekisterin yhteisjohtokunnan, perheasiain neuvottelukeskuksen yhteisjohtokunnan ja sairaalasielunhoidon johtokunnan lausunnot, jotka puoltavat hallintosääntöesitystä.

Yhteisen kirkkoneuvoston jäsenten ja varajäsenten valinta vuodelle 2024

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti esittää, että yhteinen kirkkovaltuusto valitsee kaksi jäsentä ja kaksi henkilökohtaista varajäsentä yhteiseen kirkkoneuvostoon vuodeksi 2024.

Yhteiseen kirkkoneuvostoon kuuluu tuomiokapitulin määräämä puheenjohtaja sekä valittuina jäseninä varapuheenjohtaja ja 14 muuta jäsentä. Nykyisessä Kokkolan seurakuntayhtymän yhteisessä kirkkoneuvostossa on jäseniä yhtymän seurakunnista seuraavasti: Kokkolan suomalaisesta seurakunnasta viisi jäsentä, Kokkolan ruotsalaisesta seurakunnasta sekä Kälviän seurakunnasta kaksi jäsentä, Kaustisen ja Ullavan seurakunnasta, Lohtajan seurakunnasta ja Halsuan seurakunnasta yksi jäsen.

Uuden kirkkolain mukaisessa hallintosäännössä yhteisen kirkkoneuvoston jäsenmäärää on lisätty kahdella jäsenellä ja henkilökohtaisella varajäsenellä.

Seurakuntayhtymän päätöksenteon kannalta on hyvä, että yhteisen kirkkoneuvoston jäsenet edustavat eri seurakuntia suhteessa niiden jäsenmäärään. Lisäpaikat yhteiseen kirkkoneuvostoon valitaan Kaustisen ja Ullavan seurakunnan sekä Kokkolan suomalaisen seurakunnan edustajista.

2023-12-05 17:46:26.0