Uutislistaukseen

Kokkolan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston päätöksiä 9.11.2023

Ordförandes klubba.

Kokkolan seurakuntayhtymän talousarvio vuodelle 2024 vahvistetaan joulukuussa

Kokkolan seurakuntayhtymän taloustilanne näyttää vakaalta ja kohtuullisen tasapainoiselta. Uuden verokertymäennusteen valossa näkymät seuraaville vuosille ovat myös positiivisia, vaikka seurakuntien jäsenmäärän kehitys on edelleen aleneva.

Seurakuntayhtymän talousarvioesityksessä vuodelle 2024 toimintatuottoja arvioidaan kertyvän reilut 2,5 miljoonaa euroa. Toimintakate olisi lähes 10 miljoonaa euroa miinuksella ja vuosikate noin 1,1 miljoonaa euroa. Poistojen ja arvonalenemisten jälkeen tilikauden tulokseksi kertyisi 1 760 euroa. Ensi vuonna verotuloa arvioidaan kertyvän noin 11 miljoonaa euroa. Toimintakatteesta 48 prosenttia ohjataan seurakunnalliseen toimintaan ja investointeja suunnitellaan toteutettavaksi lähes 1,3 miljoonalla eurolla, mikä on noin 250 000 euroa viime vuosien tasoa korkeampi. Rahoituslaskelma painuisi noin 360 000 euroa miinusmerkkiseksi.

Yhteinen kirkkoneuvosto pyytää seurakuntaneuvostojen ja yhteistyötoimikunnan lausunnot talousarviosta 28.11. mennessä ja vie vuoden 2024 talousarvion yhteisen kirkkovaltuuston päätettäväksi joulukuussa 2023.

Ullavan toimitilatyöryhmä miettii ratkaisuja seurakuntakodin jatkolle

Yhteinen kirkkoneuvosto merkitsi Ullavan toimitilatyöryhmän kokouspöytäkirjan tiedoksi. Työryhmän ensimmäinen kokous pidettiin 25.10.2023 Ullavan seurakuntakodilla. Työryhmän tarkoituksena on miettiä ratkaisuvaihtoehtoja huonosta sisäilmasta, alhaisesta käyttöasteesta ja kalliista ylläpitokustannuksista kärsivän seurakuntakodin korjaamiselle, purkamiselle tai korvaamiselle. Työryhmä pyrkii valmistelemaan esityksen tilanteen parantamiseksi yhteiselle kirkkoneuvostolle vuoden 2024 aikana.

Ullavan toimitilatyöryhmän kokouksessa 25. lokakuuta päätettiin muun muassa ensivaiheen toimenpiteistä, kuten lasten kerhotilojen ilmastointikanavien puhdistuksesta, ilmamäärien mittauksesta ja säädöistä sekä nuorisotilan ja niin sanotun välitilan käytöstä poistosta. Nuorisotila tyhjennetään ja asetetaan peruslämmölle ja toiminnat järjestetään toistaiseksi muualla seurakuntakodissa. Muutos ei vähennä nuorten toimintoja.

Työryhmän kokouksessa keskusteltiin myös infotilaisuuden järjestämisestä, jossa kaikki olemassa oleva tieto ja suunnitellut jatkotoimet avataan seurakuntalaisille.

Kaarlelan vanhan pappilan paanukattomateriaali aiotaan hankkia seurakuntayhtymän omista metsistä 

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti käynnistää metsäsuunnitelman päivityksen Kannuksessa sijaitsevan Furuluoto-kiinteistön kuvioilla 108 ja 109. Kuviot poistetaan varsinaisesta metsätalouskäytöstä ja rauhoitetaan seurakuntayhtymän paanupuureserviksi.

Seurakuntayhtymän omistuksessa on seitsemän paanukattoista, kulttuurihistoriallisesti merkittävää rakennusta, joiden ylläpito ja kunnostus vaativat säännöllistä paanupuutavaran hankintaa. Rakennukset ovat Kaarlelan kirkko, Kaarlelan vanha pappila, Lohtajan kirkko, Kaustisen kirkko ja tapuli sekä Halsuan kirkko ja tapuli.

Vuonna 2024 seurakuntayhtymän investointisuunnitelmassa on Kaarlelan vanhan pappilan paanukatteen kunnostus tai uusiminen, sekä Lohtajan kirkon ja Kaustisen kirkon ja tapulin paanukattojen tervaukset. Arvion mukaan pelkästään pappilan korjaushankkeeseen tarvitaan jopa 10 000–15 000 uutta kattopaanua. Paikallisen metsänhoitoyhdistyksen mukaan kattopaanuiksi soveltuvaa, sydänpuuvaltaista vanhaa mäntyä kasvaa seurakuntayhtymän omistamalla Furuluoto-kiinteistöllä. Tarvittavan määrän korjuutyöt voidaan toteuttaa poimintahakkuina, mikä tukee metsän luonnonmukaista uudistumista.

Kaarlelan vanhan pappilan kunnostukseen tarvittava kiintotilavuus on arviolta 100 m3. Kirkkoneuvosto valtuutti yhtymän kiinteistöpäällikön sopimaan puunkorjuusta metsäkiinteistö Furuluodossa Kaarlelan vanhan pappilan paanukaton korjaustarpeisiin.

Kokkolan seurakuntayhtymä solmii siivouspalvelusopimuksen RTK-Palvelu Oy:n kanssa

Yhteinen kirkkoneuvosto valitsi Kokkolan seurakuntakeskuksen A-siiven, Marian siunauskappelin, Annan hautausmaan huoltorakennuksen ja Elisabethin hautausmaan huoltorakennuksen ylläpitosiivouspalveluiden sekä Marian siunauskappelin, Annan ja Elisabethin hautausmaiden huoltorakennusten perussiivouspalveluiden tuottajaksi RTK-Palvelu Oy:n vuosille 2024–2026. Näiden kohteiden siivous on ulkoistettu vuonna 2006 ja nykyinen siivouspalvelusopimus päättyy kuluvan vuoden loppuun. Näiden kohteiden siivouspalvelut kilpailutettiin ja määräaikaan mennessä saatiin kolme tarjousta; N-Clean Oy, Sol Palvelut Oy ja RTK-Palvelu Oy.

Ennen kilpailutusta selvitettiin myös mahdollisuutta palauttaa siivouspalveluiden tuottaminen seurakuntayhtymän omaksi työksi. Selvityksen perusteella palvelun tuottaminen omana työnä tulisi ulkoistetun siivouspalvelun kustannuksia kalliimmaksi.

Lohtajan pappilan laidunmaan vuokrasopimusta jatketaan

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi sopimuksen Lohtajan pappilan laidunmaan vuokraamiseksi viideksi vuodeksi Saija Niemi-Erkkilälle ja Sami Erkkilälle. Lammastalouden ympäristötuen saamiseksi on laadittava uusi maanvuokrasopimus ajalle 1.1.2026–31.12.2030. Lampuri Sami Erkkilän ja seurakuntayhtymän välinen nykyinen sopimus päättyy 31.12.2025.

Seurakuntayhtymä ei näe vuokrauskohdetta yleisesti kiinnostavana, koska alue on pieni ja maapohjan laadullinen merkitys vähäinen. Kohde on tarkoituksenmukaista vuokrata ilman tarjouskilpailua nykyiselle toimijalle, joka on toiminut alueella vuodesta 2016.

Kokkolan seurakuntayhtymän perussäännön, hallintosäännön ja taloussäännön vahvistaminen

Yhteinen kirkkoneuvosto esittää Kokkolan seurakuntayhtymän uutta taloussääntöä yhteisen kirkkovaltuusto vahvistettavaksi. Uuden kirkkolain tultua voimaan seurakuntayhtymän sääntöjä päivitetään uuden lain mukaiseksi. Yhteinen kirkkoneuvosto on valmistellut perussäännön, hallintosäännön ja taloussäännön yhteisen kirkkovaltuuston käsiteltäväksi joulukuussa. Seurakuntayhtymän seurakunnat valmistelevat kukin oman hallintosäännön.

Riemuvuosi 2000 -rahaston varoja jaetaan yhtymän diakoniarahastoille

Yhteinen seurakuntaneuvosto päätti, että Kokkolan seurakuntayhtymän osuus Riemuvuosi 2000 -rahaston varoista jaetaan seurakuntayhtymän yhteiseen diakoniarahastoon seurakuntien jäsenmäärän mukaisessa suhteessa. Koska Kokkolan kaupungin ja Kokkolan seurankuntayhtymän perustama Riemuvuosi 2000 -rahasto on päätetty purkaa, rahaston jäljellä olevat varat realisoidaan ja jaetaan perustajien kesken siinä suhteessa kuin ne ovat sijoittaneet alkupääomaa rahastoon. Jaettava summa on yhteensä noin 150 000 euroa, josta seurakuntayhtymän osuus on noin neljännes.

Rahaston tavoite oli tukea ja rohkaista toimintaa, joka tähtäsi syrjäytyneiden tai syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten palautumiseen täysvaltaisiksi, itsenäisesti toimeentuleviksi yhteiskunnan jäseniksi. Tavoitteiden toteutumiseksi vastaanotettiin lahjoituksia ja testamentteja sekä järjestettiin keräyksiä.

Yhteinen kirkkoneuvosto merkitsi tiedoksi seuraavat viranhaltijapäätökset:

Kokkolan kirkon sade- ja jätevesiviemäreiden valurautaosuuksien saneeraajaksi on valittu Viesatek Oy Seinäjoelta. Viemärisaneerauksessa valurautaiset viemäriosuudet sukitetaan osana kirkon peruskorjaushanketta rakennuttajan erillishankintana.

Halsuan kirkon muutostöiden arkkitehtisuunnittelijaksi on valittu Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy:n Oulusta. Arkkitehtisuunnittelija toimii hankkeen pääsuunnittelijana ja valmistelee lausuntopyyntöaineiston Museovirastolle.

2023-11-09 17:58:03.0