Uutislistaukseen

Kokkolan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkoneuvoston päätöksiä 24.8.2023

Puheenjohtajan nuija avonaisen kirjan päällä.

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi talousarviokehyksen vuodelle 2024

Kokkolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi yhtymän talousarviokehyksen ja rahoituslaskelman esityksen mukaisesti ja antoi sen edelleen yhtymän seurakunnille ja muille yksiköille talousarvion laadinnan pohjaksi. Kehys rakentuu yhteisen kirkkovaltuuston kesäkuussa 2023 hyväksymän 1,65 suuruisen kirkollisveroprosentin mukaiselle laskelmalle. 
Yhtymän toimintakate metsätalouden kanssa on melkein kymmenen miljoonaa euroa alijäämäinen. Kehysesityksen toimintakate ilman metsätaloutta on vähän yli kymmenen miljoonaa euroa, josta 46 prosenttia ohjataan seurakunnalliseen toimintaan. Kirkollisverotuloja arvioidaan kertyvän ensi vuonna 11 miljoonaa euroa, jolloin vuosikate asettuisi noin 1,12 miljoonaan euroon. Rahoituslaskelma vuodelle 2024 olisi 140 000 euroa alijäämäinen. Talousarviokehys vuodelle 2024 jäisi noin 2 500 euroa positiiviseksi, kun vuosien 2025 ja 2026 talousarviosuunnitelmat vuorostaan jäisivät negatiivisiksi. 
Talousarviokehysesitys on laadittu keväällä 2023 yhteisen kirkkoneuvoston linjausten mukaisesti. Tuolloin nähtiin tärkeänä, että seurakuntien talousarviovarat eivät heilahtele, vaan että talouskehitys on tasaista.

Ullavan kappeliseurakunnan toimitilajärjestelyihin nimettiin työryhmä

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti perustaa työryhmän Ullavan seurakuntakodin toimitilajärjestelyjen selvittämiseksi. Työryhmän puheenjohtajaksi nimettiin Kokkolan seurakuntayhtymän kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan puheenjohtaja Esa Saari.
Vuonna 1978 rakennetun ja 1990-luvulla remontoidun seurakuntakodin henkilökunta on raportoinut huonosta sisäilmasta. Kiinteistön mikrobipitoisuustutkimuksissa vuonna 2013 ei havaittu kohonnutta sieni- tai bakteeri-itiöpitoisuutta. Vuonna 2022 seurakuntakodin nuorisotilasta otetussa tutkimuksessa havaittiin epätyypillistä hajua, muttei viitearvoja suurempia sieni- tai bakteeri-itiöpitoisuuksia. Keväällä 2023 kiinteistössä tapahtunut putkirikko lisää jo entuudestaan suuresta korjausvelasta kärsivän rakennuksen korjauspaineita. Ullavan seurakuntakodin käyttöaste on pieni ja suoralla sähköllä lämmitettävän rakennuksen ylläpitokustannukset suuret. 
Työryhmä miettii seurakuntakodilla tapahtuvalle toiminnalle muita toimitilaratkaisuja Ullavan alueelta. Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi tilojen vuokraaminen ulkopuolelta, tai toiminnan keskittäminen Ullavan kirkkoon sen monikäyttöisyyttä parantamalla. Seurakuntakotirakennuksen tulevaisuutta mietittäessä on varauduttava vaikeisiinkin päätöksiin, laajaan peruskorjaukseen tai jopa rakennuksen purkamiseen.

Kokkolan seurakuntakeskuksen ruokapalvelutyöntekijän toimi julistettiin haettavaksi 

Yhteinen kirkkoneuvosto julisti Kokkolan seurakuntakeskuksen ruokapalvelutyöntekijän toimen haettavaksi ja nimesi työryhmän valmistelemaan valintaa. Seurakuntakeskuksen keittiöillä työskentelevistä kolmesta kokoaikaisesta ruokapalvelutyöntekijästä yksi siirtyy eläkkeelle ja toimi on täytettävä toiminnan ylläpitämiseksi. Ruokapalvelutyöntekijän työtehtäviin kuuluu keittiötyön lisäksi siivousta ja vahtimestarin työtehtäviä. Kelpoisuusvaatimuksena toimeen on soveltuva ammatillinen koulutus, esimerkiksi catering-alan peruskoulutus kuten kokki, tai vastaava käytännön työssä hankittu kokemus ruoanvalmistuksesta, leipomisesta, tarjoilusta ja asiakaspalvelusta. Kielitaitovaatimuksena on toisen kotimaisen kielen hyvä ja toisen vähintään tyydyttävä suullinen osaaminen. Työsuhde alkaa 25. syyskuuta 2023 tai sopimuksen mukaan. 

Seurakuntayhtymä hankkii uuden asianhallintajärjestelmän ja alkaa soveltaa tiedonhallintalakia

Yhteinen kirkkoneuvosto päätti käynnistää uuden asiahallintajärjestelmän käyttöönoton Kokkolan seurakuntayhtymässä ja sen seurakunnissa. Heinäkuun alusta 2023 voimaan tulleen uuden kirkkolain myötä seurakuntien, seurakuntayhtymien ja hiippakuntien hallinnossa sekä kirkon keskushallinnossa ryhdytään osittain soveltamaan julkisen hallinnon tiedonhallinnasta annettua lakia. Lailla varmistetaan viranomaisen tietoaineistojen yhdenmukainen hallinta ja tietoturvallinen käsittely julkisuusperiaatteen toteuttamiseksi. Sen mukaan tiedonhallinnan tehtävien vastuut on määriteltävä, henkilöstöllä tulee olla ajantasaiset tiedot tietoaineistojen käsittelystä, tietojensaantioikeuksista, tietoturvallisuustoimenpiteistä ja poikkeusoloihin varautumisesta. Lisäksi uuden lainsäädännön myötä seurakuntayhtymällä on velvollisuus ylläpitää asiarekisteriä käsittelyssä olevista ja käsittelyn läpikäyneistä asioista.
Uuden kirkkolain myötä viralliset ilmoitustaulut muuttuvat sähköisiksi ilmoitustauluiksi yleiseen tietoverkkoon. Virallisella ilmoitustaululla kuulutetaan muun muassa yhtymän päätöksiä tekevien toimielinten pöytäkirjat päätöksineen, viranhaltijapäätökset, viralliset kuulutukset ja työpaikka- tai virkahaut. Uuden kirkkolain, tiedonhallintalain ja osin myös arkistolain velvoitteiden täyttäminen ilman asianmukaista asianhallintajärjestelmää ei ole enää mahdollista.

Kokkolan seurakuntakeskus muuttuu savuttomaksi lokakuussa

Yhteinen kirkkoneuvosto merkitsi tiedoksi Kokkolan seurakuntayhtymän kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan elokuussa tekemän päätöksen muuttaa Kokkolan seurakuntakeskus savuttomaksi 1. lokakuuta alkaen. Savuton kiinteistö ei tarjoa seurakuntakeskuksen ympäristössä merkittyjä tupakointipaikkoja.  Muutoksesta tiedotetaan sekä seurakuntalaisia että henkilökuntaa. 

Ullavan kirkon kupeessa surraa pörriäispelto

Ullavan kirkon ja seurakuntakodin läheisyyteen on päätetty perustaa pörriäispelto. Noin 2 000 neliön suuruinen, Ullavan seurakuntakodin pohjoispuolelle sijoittuva kukkapelto äestetään vielä tänä syksynä. Peltoon kylvetään monivuotisia ja yksivuotisia kasveja. Kukkapelto hyödyttää pölyttäjiä, välillisesti myös alueen maanviljelijöitä, ja on kukkaloistossaan kaunista katseltavaa. Kukkapellon hoitoon kuluu myös nurmikenttien hoitoa vähemmän työntekijäresurssia. Idea pörriäispellosta virisi seurakuntayhtymän työntekijän aloitteesta, ja asiaa puolsi Kaustisen ja Ullavan seurakunnan kirkkoherra Veli-Pekka Harju.
Kokkolan seurakuntayhtymä tavoittelee kirkon ympäristödiplomin hankkimista lähitulevaisuudessa, ja on sitoutunut kiinteistöstrategiassaan Hiilineutraali Kirkko 2030 -strategian toteuttamiseen. Pörriäispelto edistää luonnon monimuotoisuutta ja tukee siten myös kiinteistöstrategiaa.

Thu Aug 24 15:02:00 EEST 2023