Yhteyttä ylläpidetään uusin keinoin

Julkaistu: 17.03.2020

Koronavirustilanne muuttaa seurakuntien toimintaa

Kokkolan kirkon lasimaalaus - Minä olen teidän kanssanne joka päivä - on taiteilija Urpo Vainion kkäsialaa..Kokkolan seurakuntayhtymän seurakuntien normaali viikkotoiminta jää toistaiseksi tauolle.
Seurakunnissa noudatetaan
valtioneuvoston määräyksiä.
Siksi hoidetaan vain kirkolliset
toimitukset (hautaus, kaste,
häät) sekä nettijumalanpalvelukset.

Jumalanpalvelukset toimitetaan ilman kirkkotilassa läsnä olevaa seurakuntaa. Niihin voi osallistua netin tai radion välityksellä. Jumalanpalveluksissa veisattavat virret luetellaan jumalanpalveluksen aluksi. Ellei sinulla ole kotona virsikirjaa, virret voi etsiä älypuhelimesta osoitteesta virsikirja.fi. Netistä löytyy myös muita verkkohartauksia sekä linkkejä hengellisiin radio- ja tv-ohjelmiin.

Seurakuntalaisilla on jumalanpalveluksen jälkeen mahdollisuus tulla kirkkoon hiljentymään ja rukoilemaan.
Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä keskustelua ja sielunhoitoa varten. Kirkossa voi olla kuitenkin enintään 10 ihmistä samaan aikaan.

Kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin, yhdessä perheiden ja omaisten kanssa sopien. Kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä. Tämä koskee myös ulosveisuuta, joka suositellaan pidettäväksi ulkotilassa.

Hautajaisissa suositaan ensisijaisesti haudalla tapahtuvaa siunaamista. Suosituksena on, että muistotilaisuutta ei järjestetä lainkaan tai se järjestetään suurempana tilaisuutena myöhemmin. Jos kuitenkin haluaa järjestää muistotilaisuuden tässä tilanteessa, voi siihen osallistua enintään 10 ihmistä.

Seurakunnissa pohditaan nyt vaihtoehtoisia toimintamuotoja. Esimerkiksi Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa hyödynnetään tekniikkaa järjestämällä nuortenillat ja -raamikset livenä Instagramissa. Ajantasaisin tieto uusista toimintamuodoista löytyy seurakuntien nettisivuilta ja sosiaalisesta mediasta.

Kirkon keskusteluapu on sinua varten, kun kaipaat kuuntelijaa huolissasi. Päivystäjät ovat vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia ja kirkon työntekijöitä.
Myös seurakunnan työntekijöihin voi olla yhteydessä, mikäli koronavirus ja sen uutisointi huolestuttaa tai kaipaa sielunhoidollista keskustelua.
Seurakunnat toimivat terveysviranomaisten ohjeistuksen mukaan ja tekevät heidän kanssaan yhteistyötä.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan diakoniavastaanottotiedot.Diakoniatyöntekijät vastaavat myös ihmisten hätään.

Kaustisen ja Ullavan seurakunnassa sekä Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa diakoniavastaanotoille voi edelleen tulla. On kuitenkin hyvä muistaa, että vastaanotolle tullessa pestään kädet. Flunssaisena ei voi tulla vastaanotolle, silloin voi asioida soittamalla.
Kaustisella vastaanotto on maanantaisin klo 10-12 ja tiistaisin klo 12-14. Ullavan vastaanotto on pääsääntöisesti torstaisin klo 9-10. Kokkolan suomalaisen seurakunnan diakoniavastaanotto toimii tämän viikon normaalilla jonotuskäytännöllä. Ensi viikosta alkaen vastaanottoajan voi varata puhelimella.

Kälviän ja Lohtajan diakoniavastaanotot on toistaiseksi suljettu. Diakoniatyöntekijät tavoittaa puhelimella tai sähköpostilla (etunimi. sukunimi (at) evl.fi).
Kälviän diakoniatyöntekijä Leena Jämsä, p. 050 3147 375.
Lohtajan diakoniatyöntekijä Maria Vidjeskog, p. 050 3147 393.

Seurakunnissa varaudutaan koronavirustilanteen muutokseen ja seurataan tilanteen muuttumista. Seurakuntien nettisivuille päivittyy ajantasaista tietoa seurakuntien toiminnasta.
- Kyse on esivallan ohjauksen kuuntelemisesta ja tartuntavaaran ennakoimisesta sekä halusta suojella yhteisöä tartuntariskiltä, sanoo Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Jouni Sirviö.

Seurakuntalaisia pyydetään rukoilemaan joka päivä klo 9 ja 21 koronavirustilanteen puolesta.
- On hyvä muistaa, että tässäkin tilanteessa olemme Kaikkivaltiaan Isän hyvässä huolenpidossa, vakuuttaa Kälviän vt. kirkkoherra Anne Kauppinen.

Rukous epidemian aikaan
Rukoilemme niiden puolesta,
joita sairauden eteneminen pelottaa
ja epätietoisuus tulevasta ahdistaa.
Anna heille luottamusta sinun hoitoosi.
Rukoilemme hoitotyössä olevien puolesta.
Anna heille viisautta ja voimaa sairaiden kohtaamiseen.
Kiitämme kaikista niistä, jotka sinun työtovereinasi
hoitavat sairaita ja kuolevia.
Auta meitä elämään rohkeasti sinuun turvaten.
Ole meidän kanssamme elämässä ja kuolemassa.

Aamen