Vihapuheesta rakentavaan vuorovaikutukseen

Julkaistu: 04.03.2020

Kokkolan seudun Palveleva puhelin järjestää toimintansa 40-vuotisjuhlavuonna seminaarin 19.3. klo 12-16 seurakuntakeskuksen Mikael-salissa. Luentojen teemat koskettavat meitä kaikkia.

Vihapuheesta, aikamme ilmiöstä, luennoi Katariina Westman, Sisä-Suomen Rikosuhripäivystyksen aluejohtaja Tampereelta. Teeman valinta lähti pohdinnoista, mistä vihapuhe ylipäätään nousee, mitä on vihan takana? Kuinka maailman saisi takaisin raiteilleen, niin että viha ei hallitsisi ja tuhoaisi?

Vihasta on myös hyötyä, ainakin joillekin. Se kokoaa nopeasti ihmiset ryhmäksi, antaa identiteetin, joskin kielteisen. Viha antaa vallantunteen, ainakin hetkellisesti.

Maailmassa tapahtuu isoja asioita, joita on vaikea hallita ja jotka aiheuttavat huolta ja pelkoa tulevaisuudesta. Missä määrin pelko on vihan takana? Jos pelkoaan ei tunnista tai hyväksy, sen joko kieltää tai heijastaa toisaalle. Syntipukkeja aina löytyy, muista ihmisistä. Mistä löytyisi turva ja tuki sekä lisääntyvä itsetuntemus, että pelottavat asiat ja tunteet tunnistaisi paremmin ja niistä pystyisi puhuman oikeilla nimillä, ilman vihaa? Kuinka päästä vihasta ja vihapuheesta kohti turvallista, rakentavaa vuorovaikutusta?

Kahvitauon jälkeen Perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja ja perheneuvoja Seppo Viljamaa jatkaa Auttavasta ja aktiivisesta vuorovaikutuksesta. Kuuntelemisen ja kohtaamisen taitoa tarvitaan kaikessa kanssakäymisessä, muutoin keskinäinen vuorovaikutus jää vaillinaiseksi.

Juhlaan kutsutaan erityisesti entisiä ja nykyisiä päivystäjiä ja johtokuntien jäseniä, seurakuntien ja yhteistyötahojen edustajia sekä eri auttamistahojen vapaaehtoistyöntekijöitä.

Kakkukahvien riittämiseksi ilmoittautumiset Kokkolan seurakuntayhtymän neuvontaan 10.3. mennessä: p. 06 8296 111, kokkola (at) evl.fi

Lisätietoja: Taina Lamminen