Uutiset

Yhteisvastuu 2020 tukee maailman tärkeimmmän työn tekijöitä – isiä ja äitejä – Suomessa ja maailmalla

Julkaistu: 30.01.2020

2.2.2020 käynnistyvä, huhtikuun loppuun asti kestävä Yhteisvastuukeräys tukee vanhemmuutta Suomessa ja maailman katastrofialueilla. Kuva: KirkkopalvelutVuoden 2020 Yhteisvastuukeräys nostaa esiin vanhemmuuden haasteet sekä lasten ja nuorten vahvasti viestittämän tarpeen turvalliseen aikuiseen, jonka kanssa voi jutella asiasta kuin asiasta. 2020 Yhteisvastuu juhlii työn merkeissä 70 vuotta jatkunutta, vuonna 1950 alkanutta taivaltaan.

Yhteisvastuu 2020 tukee vanhemmuutta Suomessa ja maailman katastrofialueilla.

Vanhemmuus on ilo ja etuoikeus. Mutta jokainen perhe kohtaa vaikeuksia. Pahimmillaan nämä voivat uuvuttaa, aiheuttaa riittämättömyyden tunteita, yksinäisyyttä ja jopa epätoivoa.

Maailmalla sodat, luonnonmullistukset ja köyhyys riistävät vanhempien mahdollisuuksia pitää huolta perheistään. Vanhemmuuteen kuuluu myös saada ajoissa apua.

Suomessa 20 prosenttia keräysvaroista ohjataan vanhemmuutta tukevaan, vuonna 2021 käynnistyvään hankkeeseen. Siinä keskeisinä toimijoina ovat valtakunnalliset lasten, nuorten ja perheiden tukemiseen erikoistuneet Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry.Erityisenä kohderyhmänä ovat alakouluikäisten lasten perheet.

20 prosenttia keräyksen tuotosta käytetään monipuoliseen avustustoimintaan paikallisseurakuntien kautta. Painotuksena on keräysvarojen käyttö teeman mukaisesti vanhemmuuden sekä lapsen ja vanhemman suhteen tukemiseen. Vanhempien hyvät voimavarat takaavat myös lasten hyvinvoinnin. Perheen ja yhteisön tuki kannattelee lapsia ja tukee lasten mahdollisuuksia koulunkäyntiin ja parempaan tulevaisuuteen. Perheissä on monenlaisia tuen tarpeita, jotka eivät ole akuutteja ja joihin ei aina ole selkeää tukea tarjolla. Lastenneuvoloissa näitä asioita saatetaan käsitellä, mutta lasten kasvaessa kouluikään koko perheen tuki unohtuu.

Tarpeeksi varhain annettu tuki vahvistaa vanhempien voimavaroja ja parantaa perheen hyvinvointia. Siksi on tärkeää, että perheillä on tarjolla kynnyksettömiä tuen muotoja jo ennen kuin on mitään hätää. Juuri näihin tarpeisiin Yhteisvastuukeräys
vastaa.

Maailman katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen 2020 tuotolla tuetaan erityisesti naisten ja äitien koulutusta ja toimeentulomahdollisuuksien kasvattamista. 60 prosenttia keräystuotosta suunnataan katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineiden ihmisten auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

Ulkomailla vanhemmuuden ja perheiden monipuolinen tukeminen on elintärkeää esimerkiksi luonnonkatastrofeille alttiilla alueilla ja pakolaisleireillä, joissa vanhemmat joutuvat keskittymään selviytymiseen ja toimeentulon hankkimiseen. Lasten ja nuorten riittävä tukeminen on hankalaa, jos on itsekin tuen tarpeessa.

Tänä vuonna tuodaan esiin erityisesti Nepaliin suunnattavaa apua. Nepal on yksi Aasian köyhimmistä maista. Noin neljännes väestöstä elää yhä köyhyysrajan alapuolella.

Kirkon Ulkomaanavun työ Nepalissa keskittyy erityisesti köyhien ja syrjäytyneiden naisten ja lasten oikeuksien vahvistamiseen, toimeentulomahdollisuuksien parantamiseen ja ihmisoikeuksiin. Naiset ja vähemmistöt kohtaavat edelleen syrjintää ja oikeuksiensa polkemista.

Osallistua voi monella tapaa. Ohessa olevia tili- ja viitenumeroita käyttämällä voit kartuttaa juuri oman seurakunnan yhteisvastuusaldoa. Samoin verkossa tehtävällä lahjoituksella. Seurakuntien nettisivujen etusivun alalaidassa olevasta yv-bannerista voit tehdä lahjoituksen haluamallesi summalle. Kokkolan marketeissa 14.–15.2. on perinteinen lipaskeräys. Pienemmissä seurakunnissa kerätään listoilla ovelta ovelle.

Yhteisvastuuta voi tukea myös osallistumalla seurakuntien järjestämille lounaille sekä erilaisiin yv-tapahtumiin.

Keräykseen voi osallistua myös puhelimitse, joko soittamalla tai lähettämällä tekstiviestin tai Yhteisvastuu-keräyksen nettisivuilla osoitteessa www.yhteisvastuu.fi.

Viime vuonna Yhteisvastuukeräyksellä tuettiin vähävaraisten lasten ja nuorten opiskelua Suomessa. - Meillä oman seurakunnan 20 prosentin osuus on jaettu paikallisten toisen asteen opiskelijoiden tukemiseen hankkimalla oppikirjoja ja tietokoneita, kertoo Lohtajan seurakunnan diakoniatyöntekijä Maija Kupsala.

Myös presidentti Sauli Niinistön vaalikampanjan ylijäämärahoista iso potti meni vähävaraisille opiskelijoille kirkon diakoniatyön kautta.

YV-keräyksen valtakunnalliset tilinumerot

Huom! Kirjoita seurakuntasi viitenumero