Uutiset

Tekee hyvää tehdä hyvää - Vapaaehtoisia tarvitaan ja heidän osaamistaan arvostetaan.

Julkaistu: 04.12.2019

Vapaaehtoiset Thon Kyaw Mae (vas.), Heleena Uusimäki, Viktoria Wol sekä Kokkolan suomalaisen seurakunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Mervi Vaarala kannustavat kaikkia mukaan vapaaehtoistyöhön. Kuva: Lisen ForsgårdSeurakunnassa on paljon vapaaehtoistoimintaa. Se sopii kaikille.
- Vapaaehtoiset saavat tehtäväänsä ohjausta, tukea ja koulutusta seurakunnan työntekijöiltä. Kukaan ei toimi tehtävässään yksin. Vapaaehtoistoiminnassa saa myös uusia ystäviä, vinkkaa Kokkolan suomalaisen seurakunnan vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Mervi Vaarala.

Vapaaehtoistehtäviä on monenlaisia. Jokainen sitoutuu omien mahdollisuuksiensa mukaan. Toiset toimivat viikoittain, toiset vain kerran vuodessa.
- Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta, ota rohkeasti yhteyttä; soita, lähetä sähköpostia tai tule käymään kirkkoherranviraston työpisteelläni, Vaarala rohkaisee.

Lisätietoa seurakunnanvapaaehtoistoiminnasta saa myös kotisivuilta, toisilta vapaaehtoisilta, seurakunnan työntekijöiltä tai vapaaehtostyö.fi/kokkola -sivustolta.

Kerran vuodessa vietetään vapaaehtoisten kirkkopyhää, missä vapaaehtoiset kutsutaan alttarille siunattaviksi. Jumalanpalveluksen jälkeen vapaaehtoiset myös ravitaan hyvällä ruoalla seurakunnan työntekijöiden vuorostaan palvellessa heitä.
Ensi vuonna tällainen vapaaehtoisten vapaapäivä on 12. tammikuuta. Kaikkia vapaaehtoisia kutsutaan mukaan messuun ja kiitosaterialle seurakuntakeskuksen Alasaliin riippumatta siitä, missä yhteisössä toimii vapaaehtoisena.

Jokainen on tärkeä ja jokaisella on annettavaa, ihmisenä ihmiselle.
- Välillä sitä miettii, minkälaisen jäljen jätämme jälkeemme ja mikä elämässä on lopulta tärkeää, pohtii Vaarala.

- Tähän siteeraan arkkipiispa Tapio Luoman sanoja: "Tämä kirkon työ ei ole minun työtäni, eikä se ole sinunkaan työtäsi. Tämä on Jumalan työtä. Me teemme omalta osaltamme sen, mitä osaamme, mihin kykenemme, mitä jaksamme. Jumala hoitaa kyllä loput."

Mitään ei tarvitse tehdä yksin vaan yhdessä

Heleena Uusimäki lähti mukaan seurakunnan vapaaehtoiseksi ystävän pyynnöstä.
- Lähdin mukaan ehdokkaaksi seurakuntavaaleihin, ja olen nyt kolmatta kautta seurakuntaneuvostossa. Se lisäsi luontevasti mukaan menemistä myös eri toimintamuotoihin, ja pian olin yksi kirkkoväärteistä.

Ystävä Irma Isohanni oli kehittämässä jumalanpalvelusryhmätoimintaa ja pian Uusimäki huomasi olevansa yhden ryhmän kokoajana.
- Alkuun Irma teki listat ryhmistä ja kirkkoväärteistä, ja kun hän halusi luopua siitä, se tehtävä siirtyi minulle.

Uusimäen vapaaehtoispolussa toteutuu hyvin se periaate, miten vapaaehtoisia saadaan rekrytoitua yhä enemmän.
Tuttu ihminen pyytää mukaan ja kulkee rinnalla. Mottona on, että mitään ei tarvitse tehdä yksin, vaan yhdessä. Vastuu laajenee ja pian tämä pyydetty onkin jo uusi pyytäjä.
- On monia, jotka odottavat, että heitä pyydetään mukaan. Erityisiä vaatimuksia tai ehtoja ei aseteta, halu tehdä yhdessä riittää.

Toimintaan mukaan meno avartaa uusille poluille.
- Olen ollut satunnaisesti mukana myös Lähetyssopen kahvituksissa, lipaskeräyksessä ja Tankarin kesähartauksissa. Löysin itseni myös Alfa-kurssilta ja Avoimesta Solusta. Pienistä puroista lähtee isompi joki. Kunhan vain muistaa pitää itse huolen siitä, että kohtuus kaikessa.