Pehmolelusta kypsyi musikaali

Julkaistu: 24.09.2019

Lastenohjaajat Aino-Sofia Koivisto (oik.) ja Marja Tuoreniemi eläytyvät rooleihinsa Nonni-musikaalin harjoituksissa Kokkolan kirkossa. Kuva: Mari HautamäkiHuippu suosittu Nonni-musikaali nähdään Kokkolan suomalaisen seurakunnan 90-vuotisjuhlaviikolla useassa näytöksessä.
Musikaali on alun alkaen Suomen Lähetysseuralle tilaustyönä tehty lasten musiikkikertomus Nooan arkista. Zooppera-nimellä tunnetun musikaalin on säveltänyt hämeenlinnalainen laulaja, lauluntekijä Jukka Salminen.
Kokkolan suomalaiselle seurakunnalle Nonnin on uudelleen muokannut lastenohjaaja Aino-Sofia Koivisto. Hän haaveili musikaalin tekemisestä jo pari vuotta sitten kun sijaisti kirkkomuskarin vetäjää Kaisa Toppista.
- Ajatus musikaalista kypsyi muutaman vuoden. Viime keväänä päätimme varhaiskasvatuksessa toteuttaa sen kevätjuhlana päiväkerholaisille ja muskarilaisille. Projekti kasvoi sen verran isoksi, että tarjosimme esityksen myös päiväkodin väelle sekä avoimen yleisöesityksen, Aino-Sofia Koivisto kertaa.

Hänellä on hyviä lapsuusmuistoja Zoopperasta.
- Laulut, kertomus ja etenkin Nonni-aasi-pehmolelu tekivät minuun vaikutuksen. Siitä asti olen niitä laulellut, hän kertoo.
Aino-Sofia Koiviston vanhemmat ostivat tytölle konsertista Zooppera-kasetin.
- Nyt aikuisena kun kuulin, että Pirkkalan seurakunta on esittänyt Zoopperan, innostuin ehdottamaan sitä myös meidän työporukalle. Kertomus Nooan arkista on monelle lapselle jo tuttu, ja osa musikaalin lauluista on tuttuja lasten virsikirjasta. Tutun kertomuksen ja laulujen esittäminen ei tuntunut niin työläältä ajatukselta nopealla aikataululla.

Nonni-musikaalissa päähenkilöinä on Nooalla töissä oleva Nonni-aasi, joka rakastaa porkkanoita.
- Jumala on antanut Nooalle käskyn rakentaa arkki. On tulossa suuri tulva, vedenpaisumus. Nooa tekee Jumalan käskyjen mukaan ja rakentaa arkin, johon hän nousee perheensä ja eläinten kanssa. Alkaa musiikintäyteinen seikkailu, jonka aikana etsitään ystävyyttä ja sopua ahtaassa arkissa, Aino-Sofia Koivisto kertoo.
Hänestä oli hienoa saada tehdä musikaalista juuri heidän työporukalle sopivaksi.
Musikaali kulkee pääosin laulujen myötä, joten vuorosanoja ei paljoa tarvita.
- Loin muutamia hahmoja lisää ja jaoin vuorosanoja useammalle. Rakensin tavallaan pohjan, mistä lähdimme liikkeelle. Esitys muokkautui jokaisen harjoituskerran myötä, ja vuorosanat alkoivat istua luontevasti jokaisen suuhun.

Musikaalissa tärkeässä roolissa ovat lapset, Lasten lauluryhmä Kultajyvän laulajat, joita ohjaavat lastenohjaaja Kaisa Toppinen ja nuorisotyönohjaaja Mauri Pulli.Kultajyvä aloitti viime kevään esitysten harjoittelun jo joulun jälkeen. Osa uusimmissa esityksissä mukana olevista lapsista on hypännyt mukaan harjoituksiin vasta tänä syksynä.
- Lasten kanssa on ollut tosi mukava työskennellä. He ovat innokkaita, taitavia ja luontevia. Lapset ovat oppineet nopeasti laulujen leikit, ja liikkumisen lavalla oikeaan aikaan ja paikkaan. Lasten laulu ja eläinhahmot ovat iso osa meidän esitystä. Keväällä jo hämmästyin, miten upeasti lapset jaksoivat monta esitystä peräkkäisinä päivinä, ja jopa useamman esityksen samana päivänä, Aino-Sofia Koivisto kehuu.

Henna Peltola, 7, (vas.), Silja Manninen, 11, sylissään Alina Isokoski, 7, Helmi Häivälä, 9, Hilla Tuoreniemi, 7, Eelis Häivälä, 7, Leevi Koivisto, 6, sekä Lilja Viherjuuri, 6, odottavat esiintymisvuoroaan Nonni-musikaalin harjoituksisssa Kultajyvän ohjaajan Kaisa Toppisen kanssa Kokkolan kirkossa. Kuva: Mari HautamäkiKokkolan suomalaisen seurakunnan koko varhaiskasvatuksen tiimi on tehnyt ison työn yhdessä, varsin nopealla aikataululla.
- Esitystä tehdessä yhteishenki kasvanut ja on nähnyt aivan uusia puolia työkavereista. On mahtavaa saada tehdä lastenohjaajana näin monipuolista työtä. Ja ihan parasta on ollut kaikki se apu, mitä olemme saaneet niin työtekijöiden puolisoilta kuin perheiltäkin, laulamista rakastava Aino-Sofia Koivisto kertoo.
Apua hän on saanut oman aasi-pukunsa ompeluun äidiltään. Myös Aino-Sofian omat pojat, Lari, 4, ja Leevi, 6, Koivisto ovat mukana esityksessä.
- Heidänkin esiintymisasunsa äitini ompeli vanhoista fleecepeitoista. Minun asussani on käytetty vanhoja paitoja ja housuja, jo uutta musikaalia suunnitteleva Aino-Sofia Koivisto sanoo.

Viime kevään esitysten jälkeen harjoitukset aloitettiin jälleen syksyllä; ensin kuorolaiset, soittajat ja lastenohjaajat omilla tahoillaan, sitten parit yhteisharjoitukset koko porukalla.- Viime kevään esitykset opettivat, että meidän porukka pystyy mihin vain! Ja myös sen, että tämmöisiä esityksiä kaivataan lisää, Aino-Sofia Koivisto sanoo.

Varhaiskasvatuksen ohjaaja Karin Uotila sanoo positivista palautetta tulleen viime kevään esityksistä valtavasti.
- Moni tuli katsomaan musikaalin useaan kertaan. Se jo kertoo, että esitys on ollut hyvä, Karin Uotila muistaa.
- Ja porkkanat kuulemma maistuivat monen perheen kotona Nonnin innoittamana, Aino-Sofia Koivisto nauraa.
- Päiväkodin henkilökunnalta saimme myös paljon kiitosta. Yllätyin positiivisen palautteen määrästä sekä yleisön määrästä, Uotila lisää.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan 90-vuotisjuhlaviikolla Nonni-musikaaliesityksiä onkin luvassa niin päiväkotilapsille, esikouluikäisille kuin 1.–3.-luokkalaisillekin. Kaikille avoimia yleisöesityksiä nähdään kaikkiaan kaksi; maanantai ja tiistai-iltana kello 18.
- Maanantain iltaesitykseen odotamme kunniavieraaksi Jukka Salmista, alkuperäisen musikaalin tekijää, Karin Uotila lisää.

Nonni-musikaalin totetuksesta vastaa Kokkolan suomalaisen seurakunnan varhaiskasvatustyö, Lasten lauluryhmä Kultajyvä ja mukana ovat myös kanttori Tuomo Viherjuuri sekä seurakuntapastori Lassi Pappinen. Äänentoistosta ja valaistuksesta vastaa Jani Harju, Nooan arkin on rakentanut Robert Kiviniemi ja eläintenääniä loi Simo Korkia-Aho.

Nonni-musikaalin yleisöesitykset Kokkolan kirkossa ma 30.9. ja ti 1.10. klo 18. Katso takemmat esitysajat juhlaohjelmasta.

Teksti ja kuvat Mari Hautamäki