Hyvän Mielen -lounas höystetään reilulla ripauksella rakkautta

Julkaistu: 11.09.2019

Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasalissa sekä keittiössä on tehty remonttia koko kesän. Suomalaisen ruoan päivänä, keskiviikkona 4.9. raikkaaksi remontoidussa Alasalissa tarjoiltiin ensimmäinen Hyvän Mielen -lounas. Herkullinen buffet-lounaspöytä on kaikille avoin, ja se katetaan Alasaliin joka keskiviikko ja torstai kello 11-13. Hyvän Mielen -lounaasta  kertyvällä tuotolla tuetaan Kokkolan suomalaisen seurakunnan diakonia- sekä lähetystyötä.

Palvelupäällikkö Mari Lehtiheimo, miten Hyvän Mielen -lounas on uudistunut ja kenelle se on tarkoitettu?

- Kymmenen vuotta sitten aloitettiin torstailounaat seurakuntalounaiden nimellä. Keskiviikkoinen lounasruokailumahdollisuus on ollut tarjolla 3,5 vuotta.

- Halusimme Kokkolan suomalaisen seurakunnan johtavan diakoniatyöntekijän Camilla Honkalan ja lähetyssihteeri Miia Kallion kanssa, että lounaat saavuttaisivat laajemman asiakaskunnan.
Aika monella on harhakäsitys, että lounas on tarkoitettu vain seurakuntien ja yhtymän työntekijöille sekä seurakunnan toimintapiireihin kuuluville henkilöille. Lounaat ovat täysin avoimia kaikille, ja niihin voi tulla kuin mihin tahansa kaupungin lounasravintolaan. Yritysten kanssa emme kilpaile, vaan tarjoamme erinomaisen lisän kaupungin lounastarjontaan. Madaltaaksemme kaupunkilaisten kynnystä tulla ruokailemaan muutimme lounaan nimen Hyvän Mielen -lounaaksi.
Lounas itsessään on sama herkullinen kokonaisuus, nimenvaihdoksesta huolimatta.
Remontin kokeneessa Alasalissa tarjoiltiin viime viikolla ensimmäinen Hyvän Mielen -lounas. Herkullinen buffet-lounaspöytä katetaan Alasaliin joka keskiviikko ja torstai. Kuva Eija Ahokangas

Millaisista aineksista Hyvän Mielen -lounas rakentuu?

- Hyvän Mielen -lounas valmistetaan puhtaista, laadukkaista ja lähes täysin kotimaisista raaka-aineista höystettynä reilulla ripauksella rakkautta.

- Vuosien varrella olemme huomanneet, että eksoottisemmatkin ruokalajit valmistuvat erinomaisesti kotimaisista raaka-aineista. Listalla nähdäänkin perinteisten herkkujen rinnalla vieraampia vaihtoehtoja ja trendiruokia, joihin ammennamme ideoita yhteistyökumppaniemme kautta.

- Hyvän Mielen -lounas antaa hyvän mielen monella tapaa meille jokaiselle: lounaalla voi hetken hengähtää kesken työpäivän kiireiden omien ajatustensa parissa tai vaihtaa kuulumisia ystävän tai työtoverin kanssa. Lounas antaa myös mahdollisuuden kohdata uusia ihmisiä. Ruokailun jälkeen voi täydellä vatsalla, hyvillä mielin, jatkaa päivän muissa askareissa.

Lounastamalla tuotat myös hyvää mieltä muille; tuotto ohjataan diakonia- ja lähetystyön kautta apua tarvitseville.

- Pienillä teoilla meistä jokainen voi saada suuria aikaan. Saamme hyvää mieltä myös siitä, että voimme tukea kotimaista elintarviketuotantoa.

Kuva: Eija AhokangasMiten uudistukset näkyvät lounasvieraille?

- Suurimmat remontin tuomat muutokset näkyvät itse keittiön puolella ja osa uudistuksista on näkymättömissä uusien pintojen alla tekniikassa.

- Lounasasiakkaille ja tilojen käyttäjille näkyvin muutos lienee keittiön oven viereen sijoitettu astiakaapisto sekä asiakkaiden iloksi vesiautomaatti ja kylmäallas juomille. Myös taustaseinä maalattiin vaalean harmaaksi. Väri luo mukavaa kontrastia valkoisen kaapiston kanssa, ja raikastaa tilan yleisilmettä.

- Ensimmäiset lounasasiakkaat ovat myös kiinnittäneet huomiota uuteen pöytäjärjestykseen, kun kadun puolelle on muodostettu pienempiä, ”keskustelevampia” pöytäryhmiä pitkien pöytien tilalle. Uusi ryhmittely hieman vähentää asiakaspaikkamäärää, mutta luo enemmän viihtyvyyttä muuten hieman hallimaiseen tilaan. Syksyn mittaan sali tulee saamaan vielä uudet verhot ja aulan seinä saman sävyn kuin Alasalissa.  Keittiön puolelle kurkistettaessa näkyvin muutos on uusi lattiapinta, jonka vaihtaminen oli yksi remontin tärkeimmistä asioista. Vuodesta 1992 palvellut vanha matto päivitettiin uuteen turvamattoon.

Työntekijöiden työergonomiaan saatiin merkittäviä parannuksia paitsi maton uusimisella myös pakastehuoneen sijoittamisella yläkeittiöön entisen astiavaraston tilalle. Järjestely vähentää päivänmittaan kuljettavien askeleiden määrää merkittävästi ja pienentää riskiä portaissa sattuvien vahinkojen syntymiseen. Uusilla työpistejärjestelyillä on keittiöön saatu myös selkeitä osastoja eri työtehtäville, esimerkiksi alakeittiöön sijoitettu leivontapiste omine yleiskoneineen ja puupintaisine leivontapöytineen auttaa pitämään muut keittiötilat puhtaana jauhopölystä ja turvaamaan erityisruokavaliotuotteiden hygieenisen valmistuksen.

- Tila sopii erinomaisesti edelleen myös juhla- ja kokous käyttöön sekä muihin tilaisuuksiin. Tilaa voi varata kirkkoherranvirastosta. Samalla voit pyytää tarjouksen tilaisuutesi tarjoilusta seurakuntakeskuksen keittiöltä.

Ruoka-aineallergiat huomioiva, kaikille avoin, Hyvän Mielen -lounas
Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasalissa
ke ja to kello 11-13.

Hinnat: aikuiset 8,50 e • 4–11 v 2 e • alle 4 v ilmaiseksi.

Teksti: Mari Hautamäki