Kaarlelan kirkon Kesämusiikkikonsertit 20 vuotta

Julkaistu: 23.07.2019

Neljä konserttia juhlavuoden kunniaksi

Vuodesta 1999 alkaen Kaarlelan kirkossa on järjestetty kesäillan konsertteja; aluksi keksiviikkoiltaisin ja myöhemmin päiväksi vakiintui torstai-ilta.

Idea kesäkonserteista on silloisen ruotsinkielien seurakunnan kanttorin Stefan Lönnquistin. Ajatuksenaan hänellä oli järjestää musiikki-iltoja seurakuntalaisille ajatuksella, että kirkollisveron vastineeksi on mukava tarjota kuulijoille jotakin täysin ilmaiseksi. Hän kutsui järjestelyvastuuseen suomenkielisen seurakunnan kanttorin Ritva Göösin, joka on ollut mukana aktiivisesti alusta saakka. Myös Kokkolan muut kanttorit ovat olleet vuorollaan esiintymässä konserteissa.

Aluksi konsertteja järjestettiinkin paljon omin voimin, mutta vähitellen sarjaan kutsuttiin muusikoita lähialueilta ja toisinaan kauempaakin. Alkuvuosina konsertteja oli läpikesän kesäkuun alusta elokuun loppuun, jolloin konsertteja oli parhaimmillaan 14 kesää kohti.
Myöhemmin konsertteja ei ole pystytty järjestämään enää ilmaiseksi, vaan ohjelmatuloilla on ollut välttämätöntä rahoittaa toimintaa osaksi.

Konserttipaikkana Kaarlelan kirkon miljöö on viehättävä ja silloin tällöin konserttiin on saattanut tulla muun yleisön lisäksi väkeä yksi tai kaksi turistibussillista.
Aluksi pääpaino oli urkumusiikilla, mutta myöhemmin kokkolalaisten muusikoiden useat eri instrumentit ovat soineet konserteissa.
Tunnettuja laulajia, kuten Anu Komsi, Jari Parviainen, Essi Luttinen, Leena Kosola, Hannu Niemelä, Joose Vähäsöyrinki vain joitakin mainitakseni ovat laulaneet konserteissa. Kitaramusiikki on kuulunut usein Kaarlelan kesään ja silloin tällöin sarjassa on kuultu kuoroja; mm. Oulaisten nuorisokuoro, Kokkolan nuoriskuoro, Chorus Vallis, Chorus Cantorum Finlandie sekä Vokalenesemblen Röster.

Tulevaa 20-vuotisjuhlasarjaa vietetään elokuussa neljän konsertin voimin.
Ensimmäisen konsertin avaa vuonna 2018 kesällä ensimmäistä kertaa koottu kokoonpano, työnimeltään Mozart-kuoro. Kuoro esittää pienen soitinyhtyeen ja urkujen säestyksellä W. A. Mozartin pienen messun; Missa brevis d-molli. Teoksen johtaa urkujen äärestä Matti Pohjoisaho. Toisena kuoroteoksena kuullaan osia Gioachino Rossinin messusta Messe petite solennelle. Kuoroteosten välissä kuullaan Johannes Brahmsin Sonaatti alttoviululle ja pianolle. Alttoviulua soittaa Hanna Pakkala ja pianoa Centria AMK:n säetyksen ja kamarimusiikin lehtori Juho Alakärppä. Seurakuntien kirkkoherrat Jouni Sirviö ja Per Stenberg tuovat tervehdyksensä juhlakonserttiin.
Toisessa konsertissa kuullaan Kaarlelan kirkossa hyvin soivaa barokkimusiikkia, sopraano Kajsa Dahlbäckin kanssa musisoi usein aiemminkin Kokkolassa vieraillut barokkiharpisti Andrew Lawrence-King sekä luutisti Eero Palviainen. Kolmannessa konsertissa soittavat viulisti Erik Nygård ja ruotsalaisen seurakunnan vasta virkaan valittu kanttori Johan Sten. Sarjan viimeiseen konserttiin saadaan vieraita Kälviältä; Markku Hekkala johtaa perustamaansa soittajistoa Käläviän Kapellia. Ritva Göös laulaa konsertissa Miikka Lehtoaholta tilatun sovituksen Suvivirrestä orkesterille ja sopraanolle. Sovituksesta syntyi laajamuotoinen sävellys. Tässä konsertissa kuullaan myös kuoromusiikkia orkesterin säestyksellä, kun Kälviän kirkkokuoro ja Kokkolan kirkon Kantorei yhdistävät voimansa. Soitinmusiikin osuudesta vastaa Antto Tunkkari, joka soittaa orkesterin kanssa Haydnin sellokonserton.

Teksti: Ritva Göös