Ristien tie -konsertti Kokkolan kirkossa

Julkaistu: 10.04.2019

Pitkäperjantaina Kokkolan kirkossa kuullaan Franz Lisztin sekakuorolle, solistille ja uruille sävelletty teos Via crucis (Ristin tie), joka rakentuu Ristin tien neljälletoista pysähdyspaikalle eli asemalle.
Ristintien asemat tunnetaan myös nimellä Via Dolorosa. Niissä on kyse Jeesuksen elämän viimeisistä hetkistä maan päällä. Ristintien asemat muistuttavat meitä Jeesuksen nöyryydestä ja hänen halustaan luopua jumalallisista oikeuksistaan voidakseen tarjota mahdollisuuden pelastukseen uhrinsa kautta.
Jeesuksen viimeisistä hetkistä on useampia tunnettuja versioita. Lisztin teos rakentuu perinteisen ristin tien asemiin, joista osa on perinnetietoon perustuvia.

Via crucis on yksi Lisztin viimeisimmistä teoksista. Alun perin sävellys on urkusäestyksellinen, mutta myöhemmin Liszt on laatinut teoksesta myös pianoversion.
Liszt aloitti teoksen säveltämisen syksyllä 1878 asuessaan Roomassa ja sai sen valmiiksi Budabestissa helmikuussa 1879. Teos on kaikessa vakavuudessaan erityistapaus Lisztin säveltaiteessa. Sävelkieli on täynnään ristiinnaulitsemisen päivän riipiviä harmonioita ja tummia sävyjä.
Teoksen aloittaa gregoriaaninen koraali Vexilla regis (Nyt liehuu viiri kuninkaan), joka on suomenkielisessä virsikirjassa numero 72 b). Liszt yhdistää asemia luontevasti toisiinsa tämän gregoriaanisen sävelmän ja luterilaisten koraalien avulla. Erityisesti Bachin innoittamana hän käyttää koraalia Oi rakkain Jeesukseni (VK 63). Kuoro-osien lisäksi joitakin Ristin tien pysähdyspaikkoja kuvaillaan vain urkumusiikilla ja toisinaan tapahtumista kertoo baritonisolisti.

Kokkolalaisen esityksen kokoonpanona on kanttoreista ja kanttoreiden johtamista kuoroista koottu laulajisto. Gamlakarleby Manskör ja suomalaisen seurakunnan Johannakuoro muodostavat yhdessä oivan sekakuoron koraalien laulamiseen. Muut kuoro-osuudet laulaa Kokkolan kirkon Kantorei kanttoreiden avustamana, ja lisää heleyttä sointiin tuovat ruotsalaisen seurakunnan poikakuorolaiset.
Esityksessä käytetään sekä suomen, että ruotsin kieltä. Urkurina on Tuomo Viherjuuri, baritonisolistina laulaa Hannu Ilmolahti, mezzosopraanosoolon laulaa Kristina Klingenberg ja teoksen johtaa ruotsalaisen seurakunnan kanttori Martti Laitinen.

Perinteiset ristintien asemat:
1. Jeesus tuomitaan kuolemaan.
2. Jeesukselle annetaan risti kannettavaksi.
3. Jeesus kaatuu ristin alle ensimmäisen kerran.
4. Jeesus kohtaa äitinsä Marian.
5. Simon Kyreneläinen pakotetaan kantamaan ristiä.
6. Veronika pyyhkii veren pois Jeesuksen kasvoilta.
7. Jeesus kaatuu ristin alle toisen kerran.
8. Jeesus kohtaa Jerusalemin itkevät naiset.
9. Jeesus kaatuu kolmannen kerran.
10. Jeesukselta riistetään vaatteet.
11. Jeesus naulitaan ristille.
12. Jeesus kuolee ristillä.
13. Jeesuksen ruumis otetaan ristiltä.
14. Jeesus haudataan.