Uutiset

llta päihteisiin kuolleiden muistolle

Julkaistu: 04.03.2019

Kokkolan suomalaisen seurakunnan päihde-, kriminaali- ja katulähetystyö järjestää ensimmäisen kerran illan päihteisiin kuolleiden muistolle.

Illan tarkoituksena on nostaa esille läheisten oikeus suruun läheisen menettämisen johdosta, vaikka syy olisikin niin ”hävettävä” kuin päihteet.

- Toivomme, että yhteisessä hetkessä voimme huomata, ettemme ole surumme kanssa yksin, ja näin helpottaa yksilön taakkaa. Illan aikana sytytetään kynttilä läheiselle, pidetään pieni hartaushetki, nautitaan lohduttavista sanoista ja musiikista, kertoo erityisdiakoni Anne Laine.

Alkoholin käyttöön liittyvä kuolleisuus kasvoi Suomessa suhteellisen tasaisesti 1980-luvulta lähtien aina vuoteen 2003, jonka jälkeen alkoholikuolleisuus lisääntyi muutamassa vuodessa noin neljänneksellä. Vuodesta 2008 alkanut alkoholikuolleisuuden hidas lasku pysähtyi vuonna 2012. Vuonna 2013 alkoholikuolleisuus jälleen pieneni hieman edellisvuodesta pysyen kuitenkin selvästi korkeammalla tasolla kuin vuonna 2003.

Päihdekuolemat ovat yleisiä ja aiheuttavat perheelle ja läheisille suurta surua ja murhetta, jota voi usein olla vaikea ilmaista. Häpeä, ennen kuolemaa sisältäneet vaiheet, pettymykset ja epäonnistumiset värittävät tunteita. Päihdekuolemat pitävät sisällään kaikki päihdyttämistarkoituksessa käytetyistä aineista johtuvat (lääkkeet, huumeet, alkoholi jne.) sekä käytön seurauksena tapahtuneet kuolemat (itsemurha, tappo).

Ilta päihteisiin kuolleiden muistolle ma 4.3. klo 18
Backstagella, Torikatu 35