Ennakkoäänestyksen ensimmäinen päivä oli ajoittain vilkas

Julkaistu: 07.11.2018

Seurakuntavaalit 2018 #minun kirkkoniSeurakuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä, tiistaina 6.11. Kokkolan seurakuntakeskuksen Alasalissa olevassa ennakkoäänestyspisteessä oli ajoittain vilkasta. Tiistain aikana Alasalin äänestyspaikassa äänensä antoi 152 henkilöä, Kiviniityn koululla 11 ja Hyvinvointikampuksella 47 äänestäjää.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan kolmessa eri äänestyspaikassa ääntään käytti ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä 210 henkilöä. Edellisissä vaaleissa vuonna 2014 vastaava luku oli hieman suurempi, 239 ääntä.

Kokkolan ruotsalaisen seurakunnan äänestyspisteessä kävi ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä 61 äänestäjää, Kälviällä ennakkoon äänestäjiä oli tiistaina 66 ja Lohtajalla 19.
Ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän äänestysmäärät vastaavat pienissä seurakunnissa edellisvaalien ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän vilkkautta.

Valtakunnallisesti seurakuntavaalien ennakkoäänestys on ollut monin paikoin vilkkaampaa kuin edellisissä seurakuntavaaleissa. Muun muassa pääkaupunkiseudulla äänestettiin selvästi vilkkaammin kuin neljä vuotta sitten edellisissä seurakuntavaaleissa.

Helsingissä annettiin ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä 3 460 ennakkoääntä, neljä vuotta sitten vastaava luku oli
2 760. Myös  Espoossa, Vantaalla ja Oulussa ensimmäisen päivän ennakkoäänet ylittivät neljän vuoden takaiset luvut.
Myös Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässa äänestettiin hiukan innokkaammin kuin edellisvaaleissa.

Toisaalta Tampereella, Kuopiossa, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Joensuussa äänestysaktiivisuus ei yltänyt neljän vuoden takaiselle tasolle vaalien ensimmäisenä päivänä.

Ennakkoon voi äänestää ympäri Suomea kotiseurakunnasta riippumatta.
Ennakkoäänestyspaikkoja on yli 2 100 ympäri Suomea.
Ennakkoäänestyspaikat ja ehdokkaiden äänestysnumerot löytyvät seurakuntien verkkosivustoilta sekä valtakunnalliselta vaalisivustolta seurakuntavaalit.fi.
Sopivan ehdokkaan löytämisessä auttaa vaalikone.

Äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa riippumatta siitä, missä seurakunnassa hän on kirjoilla. Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä.
Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.
Ennakkoäänestys päättyy lauantaina 10.11. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 18.11.