Musiikkia klarineteilla ja uruilla

Julkaistu: 11.07.2018

Klarinetistit Milla ja Markus Kaarto sekä urkuri-pianisti Matti Pohjoisaho esiintyvät Kaarlelan kirkon kesämusiikissa 12.7. klo 20. Ohjelmassa kuullaan duettoja klarineteilla, kamarimusiikkia klarinettien ja pianon sekä urkujen kanssa kuten myös renessanssihenkisiä urkuimprovisaatioita. Illan teoskattaukseen kuuluvat mm. Felix Mendelssohnin Konzertstücke f-molli, Heinrich Bärmannin Adagio sekä osia Giuseppe Tartinin Concertinosta.

Milla Kaarto (os. Saarukka) on valmistunut musikkipedagogiksi Tampereen konservatoriosta ja suorittanut jatkotutkintoja Isossa-Britanniassa ja Saksassa. Hän opettaa Kirkkonummen musiikkiopistossa. Markuksella ja Millalla on kaksi lasta. Milla on kotoisin Alavetelistä. Milla kertoo, että ”on mukava päästä soittamaan yhdessä ja myös kiva soittaa taas Kokkolassa. Edellisestä kerrasta on ainakin 8 vuotta ja emme ole varmaan sen jälkeen soittaneetkaan konserttia yhdessä. Kesäloma mahdollistaa tällaisen yhdessä ”harrastamisen”, talvella on liian paljon työkiireitä.”

Markus Kaarto aloitti klarinettiopintonsa Länsi-Uudenmaan Musiikkiopistossa ja jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemiassa Harri Mäen, Kari Kriikun ja Tuulia Ylösen johdolla. Keväällä 2009 hän suoritti diplomitutkinnon erinomaisin arvosanoin ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2010. Hän on esiintynyt niin solistina kuin kamari- ja orkesterimuusikkona sekä Suomessa että Keski-Euroopassa, USA:ssa ja Israelissa. Häntä on voinut kuulla myös niin Radion Sinfoniaorkesterissa, Tapiola Sinfonietassa, Avanti! Kamariorkesterissa ja Kansallisoopperan orkesterissa kuin Helsingin kaupunginorkesterissakin. Kaikenkokoisten klarinettien lisäksi Markus on myös erikoistunut historiallisiin soittimiin ja niiden esityskäytäntöihin. Vuodesta 2008 hän soittanut Zetes-puhallinkvintetissä, joka esittää klassisen ja varhaisromanttisen aikakauden kamarimusiikkia alkuperäissoittimin. Hän esiintyy periodisoittimin myös mm. Suomalaisen Barokkiorkesterin ja Helsingin Barokkiorkesterin riveissä sekä erikokoisissa kamarikokoonpainoissa.

Matti Pohjoisaho saattoi päätökseen Sibelius-Akatemian urkujensoiton opinnot syksyllä 2014, soittaen A-tutkintokonsertit Kotkan urkuviikoilla sekä Helsingissä Paavalin kirkossa. Pohjoisahon toisena lopputyönään säveltämä Musiikkia pääsiäisyön messuun kantaesitettiin pääsiäisyönä 2015 Helsingin tuomiokirkossa. Vuonna 2016 Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat tilasi häneltä sävellyksiä, joihin lukeutuu mm. Kolme pyhää tanssia oboetriolle ja uruille. Tammikuussa 2017 hän soitti Pohjanmaan nuorten sinfonikoitten urkusolistina Alexandre Guilmantin I Urkusinfonian.

https://www.kokkolanseurakuntayhtyma.fi/filebank/12837-milla_ja_markus.jpgSibelius-Akatemiassa hänen opettajiaan ovat olleet muun muassa professori Olli Porthan, Markku Mäkinen, Pekka Suikkanen ja Harri Viitanen. Hän toimi Helsingin Vanhan kirkon vs. urkurina vuosina 2017 ja 2018. Talvikauden 2015–2016 hän toimi Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa kanttorina. Aktiivisen konsertoinnin lisäksi hän toimii Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa urkuimprovisaation tuntiopettajana. Tällä hetkellä hän toimii Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa kesäkanttorina.

Kesämusiikki
Kaarlelan kirkossa