Reformaation musiikkia ennen Bachia

Julkaistu: 05.07.2018

Kaarlelan kirkon kesämusiikkisarjassa 5. heinäkuuta konsertoi Barocco Boreale -yhtye solistinaan kontratenori Teppo Lampela. Barocco Boreale yhteessä soittavat Siiri Virkkala ja Maria Pulakka, viulu, Lauri Pulakka, viola da gamba, Eero Palviainen, luuttu ja Tea Polso, urut.
Kesäillan ohjelma koostuu pohjoissaksalaisesta Johann Sebastian Bachia edeltäneestä 1600-luvun musiikin harvoin kuulluista helmistä. Konsertin säveltäjänimet Heinrich Schütz, Matthias Weckmann, Christian Geist, Dietrich Buxtehude ja Johann Philip Krieger olivat ensimmäisiä merkittäviä luterilaisen kirkkomusiikin tekijöitä ennen Johann Sebastian Bachia. Varhaisbarokin soitinmusiikin ohella kuullaan psalmeihin ja muihin Raamatun teksteihin sävellettyä musiikkia. Soolosoittimista erityisesti viola da gambaa kuullaan useaan otteeseen. Näin on myös konsertin nimikkoteoksessa Jubilate Domino, joka on Dietrich Buxtehuden kantaatti altolle, viola da gamballe ja continuolle psalmin 98 tekstiin.

Nimenomaan vanhaan musiikkiin keskittynyt yhtye Barocco Boreale (pohjoinen barokki) on ihastuttanut Pohjanmaan sekä koko muun Suomen musiikkiyleisöä loistelialla, ja tarpeen mukaan mitä eleganteimmilla ja maanläheisimmillä tulkinnoillaan perustamisestaan, vuodesta 2013 lähtien. Yhtye esiintyy erilaisina kokoonpanoina. Illan konsertti muotoutuukin pienen soittajiston myötä soinnilliselta ilmeeltään intiimiksi. Teppo Lampelan kontratenori luo raamatullisilla runoillaan ilmeikkäät sävyt soitinmusiikin ylle.

Kesämusiikki 5.7. klo 20
Kaarlelan kirkossa.