Lohtajan hautausmaan paarihuone kunnostetaan

Julkaistu: 16.05.2018

Kokkolan seurakuntayhtymä kunnostaa Lohtajan hautausmaan vanhan niin kutsutun paarihuoneen, joka sijaitsee pohjoispäädyn portilla, huoltorakennuksen lähellä.

Kunnostus on ollut jo pitkään puheenaiheena Lohtajalla. Pintaverhouslaudat ovat huonossa kunnossa, ja tarkempi tarkastelu paljasti myös korjaustarvetta hirsirungossa. Tämän vuoksi tarkoituksena on vaihtaa myös lahonneet hirret.
Rakennuksen heikkoon kuntoon on iän lisäksi vaikuttanut muun muassa se, että rakennuksesta on puuttunut sadevesirännit, ja katolta tippuneet roiskevedet ovat lahottaneet rakennukset alaosaa melko pahoin.
Vaarana on, että seinärakenne pettää ajan myötä, sillä jo nyt on hirsiseinissä osin pullistumaa ulospäin.

Talkoohenkisyydestään tunnettuja lohtajalaisia haastetaan nyt mukaan, sillä kunnostus toteutetaan osin talkoovoimin.
Talkoolaisten koollekutsujana ja koordinoijana toimii Heikki Niemi, ja rakennuksen korjausmestarina toimii vankalla kokemuksellaan Mikko Niemelä. Vaihdettavat hirret on talviaikana otettu hautausmaan omalta tontilta.

- Seurakuntayhtymä on ollut yhteydessä kaupunginrakennusvalvontaan ja Keski- Pohjanmaan maakuntamuseoon jo viime vuonna paarihuoneen kunnostussuunnitelman yhteydessä, kertoo hautaustoimen päällikkö Janne Korkiakangas.
- Kunnostuksessa vaalimme alkuperäisyyttä, vain tarvittavat osat vaihdetaan ja esimerkiksi uusi maalipinta tehdään perinteisellä keittomaalilla.