Seurakuntavaaliehdokkaaksi - minäkö?

Julkaistu: 11.04.2018

Seurakuntiin valitaan uudet luottamushenkilöt ensi syksyn vaaleissa kaudelle 2019–2022. Vaalipäivä on 18. marraskuuta. Seurakuntien luottamushenkilöt vaikuttavat osaltaan siihen, millainen on kirkon tulevaisuus.
Vuoden 2018 vaalit käydään teemalla Minun kirkkoni. Seurakuntavaalit ovat ainoat valtakunnalliset vaalit, jossa jo 16-vuotiaat saavat äänestää.

Seurakuntavaaleissa asetutaan ehdolle valitsijayhdistyksen kautta. Sen taustalla voi olla puolue, herätysliike tai jokin aate, joka yhdistää sen jäseniä, tai valitsijayhdistyksen voi perustaa esimerkiksi kaupunginosan mukaan. Ryhmien taustat
halutaan avoimesti esille.
Syksyn vaaleissa valitsijayhdistyksillä on ensimmäistä kertaa keskitetty mahdollisuus esittäytyä kirkon vaali-sivustolla.

- Tarjoamme verkkosivuillamme paikan, jossa seurakunnassa vaikuttamisesta kiinnostuneet henkilöt ja valitsijayhdistysten ehdokaslistojen kokoajat voivat kohdata toisensa, sanoo vaalien kampanjapäällikkö Hanna Piira.

- Mielikuva seurakunta-vaalien ehdokasasettelusta on ollut paikoin aika suljettu. Halusimme tuulettaa tätä asetelmaa ja luoda uudenlaisen mahdollisuuden tutustua valitsijayhdistyksiin.

Valitsijayhdistykset aloittelevat nyt ehdokasasettelua. Seurakuntavaalit ovat paikallisvaalit. Seurakuntalaisille tämä tuo erinomaisen mahdollisuuden vaikuttaa kirkon työhön omassa lähiympäristössä. Ehdokkaaksi voi asettua 18 vuotta täyttänyt, konfirmoitu kirkon jäsen.

- Kirkko tarvitsee eri ikäisiä, sitoutuneita päättäjiä, jotka tulevat erilaisista taustoista. Tavoitteena on saada ehdokkaiksi niin uusia ja raikkaita kasvoja kuin kokeneita vaikuttajia ja pitkän linjan luottamushenkilöitä, Piira sanoo.
Ehdokkaaksi voi asettua 17. syyskuuta saakka.

Kokkolan seurakuntayhtymässä seurakuntavaaleissa valitaan jäsenet sekä paikallisseurakuntien seurakuntaneuvostoon että yhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon. Seurakuntaneuvosto päättää seurakunnan toiminnasta. Yhteinen kirkkovaltuusto taas päättää toiminnan ja talouden päälinjoista, kirkollisverosta, rakennushankkeista ja virkojen perustamisesta.
Seurakuntavaalit.fi-sivustolle on koottu tietoa ehdokasasettelusta ja valitsijayhdistyksistä.