Päivystävä pappi kuuntelee

Julkaistu: 07.03.2018

Kuten tässä surutyön juttusarjassa on käynyt ilmi, seurakunnan työntekijät ovat laajasti apuna monenlaisissa elämän haasteissa ja vaikeuksissa.
Työntekijöiden kanssa voi keskustella kaikista mieltä painavista asioista. Näitä keskusteluja on mahdollista käydä myös papin kanssa.

Eri seurakunnissa mahdollisuus papin saavuttamiseen on toteutettu eri tavoin. Yhtymämme seurakunnissa varsinaisia papin päivystysaikoja vaikkapa kirkkoherranvirastoilla ei enää ole. Pappeihin voikin ottaa yhteyttä suoraan, ja sopia ajan keskustelulle ja mahdolliselle tapaamiselle. Pappien puhelinnumerot ovat julkisesti saatavilla, ja papit pyrkivätkin mahdollisuuksien mukaan, muista työtehtävistä ja vapaapäivistä riippuen, vastaaman puheluihin ja viesteihin mahdollisimman pian.

Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa on käytössä erityinen Päivystävän papin numero, johon yhteydenottopyynnöt keskitetysti ohjataan. Numerossa vastaa vuorollaan joku seurakunnan papeista.

Näiden kiireettömien keskustelujen lisäksi kaikki yhtymän papit päivystävät vuorollaan muun muassa sairaalapappien apuna.
Toisinaan tulee myös muita kiireellisiä pyyntöjä vaikkapa vanhainkotiin tai hoitolaitoksiin, joissa pappia kaivataan kuolevan luokse tai kuoleman jo tapahduttua omaisten tueksi.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan papistoa. Kuva: Taina LamminenTeksti: Reetta Mourujärvi