Esa Tiainen

Taiteilija on herkkä näkemään Jumalan kädenjäljen luonnossa

Kokkolalaiselle kuvataiteilija ja graafikko Esa Tiaiselle kauneus on tärkeää. Se tulee ilmi Tiaisen taiteessa. Myös kaunis musiikki puhuttelee Tiaista ja antaa uusia ajatuksia myös maalaamiseen.

Taiteilija on herkkä huomaamaan luonnon kauneuden, Jumalan luomistyön.
- Ei mene päivääkään, etten näkisi, kuinka Jumalan käsi on kulkenut tästä yli ja saanut kaiken aikaiseksi, Tiainen toteaa.
Hän tyrmää ajatuksen, että joku ei ymmärtäisi taiteen päälle.
- Kaikki ymmärtävät taidetta. Jos ei satu pitämään jostakin teoksesta, niin on ymmärtänyt sen.

Esa Tiaisen taiteellinen ura alkoi oikeastaan jo kansakoulussa. Hyvät piirustuksenopettajat antoivat positiivista palautetta, mikä innosti piirtämään ja maalaamaan.
- Kouluaikana aina mieluummin piirtelin kuin luin.
Tiainen lähti työelämään suoraan koulunpenkiltä, kuten siihen aikaan oli tapana. Ensin tukkuliikkeeseen, sitten kirjapainoon käsinlatojaksi ja myöhemmin kirjapainoon mainospiirtäjäksi, teini-iän haaveammattiin. Sitä työtä hän on saanut tehdä lähes koko elämänsä taiteen tekemisen ohessa.

Tiainen maalaa pikemminkin aikataulutetusti kuin inspiraation viemänä. Parhaiten maalaaminen tuntuu kuitenkin luistavan iltapäivällä.
- On tärkeää piirtää paljon, jotta kynän ja silmien välinen kontakti säilyy. Mieluiten joka päivä.
Tiainen on erikoistunut kuvittamiseen ja akvarellimaalaukseen. Aiheena ihmisten kuvaaminen on hänelle läheisin. Siinä on haastetta: Sen lisäksi, että kuvan tulee olla kohteensa näköinen, maalaukseen pitäisi saada mukaan myös sielua.
- Silloin on merkitystä asennolla, katseella tai sillä, kuinka kaukaa kohde kuvataan, Tiainen opastaa.

Tiaisen töitä on esillä monissa julkisissa paikoissa, ja hänen postikorteistaan on tullut keräilykohteita. Hän on myös opettanut paljon maalausta sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on tehnyt kaksi maalausmatkaa myös Israeliin. Siellä hän maalasi maisemia Gennesaretinjärven rannalla ja Jerusalemissa.

Sivellin vaihtuu sujuvasti kolehtihaaviin, kun Tiainen antaa aikaansa seurakunnan vapaaehtoistyöhön toimimalla kirkkoväärtinä. Hän toimii myös luottamushenkilönä seurakunnassa sekä kunnallisella puolella. Hän on mukana myös Kokkolan ruotsalaisen seurakunnan Latvian-avustustyössä.

Taiteilija sai perustan uskonelämälleen jo lapsena. Hän muistelee lämmöllä lapsuutensa ruotsin- ja suomenkielisiä pyhäkouluja. Hengelliset asiat kypsyivät lopullisesti myöhäisteinivuosina, jolloin itsenäinen ajattelu alkoi. Jumalan armo kantaa tänäkin päivänä.
- Mitä vanhemmaksi tulee, sitä paremmin ymmärtää, että kaikki on suurta armoa, Tiainen summaa.

Esa Tiainen kertoo taiteen tekemisestä, kauneudesta ja uskostaan Hetki kanssasi -ohjelmassa.

Kuuntele ohjelma

Esa Tiainen

Esa Tiainen on kiitollinen taiteellisuudestaan, Jumalan antamasta lahjasta. Tiaisen mukaan taitoa ei kuitenkaan tule pitää itsestäänselvyytenä, vaan jatkuva harjoittelu on tärkeää.