Veteraanityö

Miksi Kokkolan seurakuntayhtymä tekee veteraanityötä?
- Se johtuu veteraanien arvostuksesta ja sen tunnustamisesta, että kunniavelkaa ei ole maksettu. En tiedä, että muualla olisi vastaavaa projektia meneillään, Jouko Hakunti sanoo.
Hän tekee kotikäyntejä veteraanien luo.
- Käymme läpi niitä yhteiskunnan tarjoamia palveluja, jotka mahdollistavat selviytymisen omassa, turvallisessa kotiympäristössä mahdollisimman pitkään.

Veteraanien keski-ikä on jo yli 90 vuotta. He ovat sitkeää joukkoa, joka yrittää pärjätä omin avuin mahdollisimman pitkään.

Jouko Hakuntin työssä ohjauksen merkitys kasvaa jatkuvasti.
- Moni ikääntynyt kokee byrokratian ylivoimaiseksi silloinkin kun kysymyksessä on veteraaneille tarkoitettu, julkisen sektorin kautta tuleva etuisuus tai palvelu.
Etuisuuksien ja palvelujen saamisen edellytyksenä on niinkutsuttu rintamatunnus, joita on myönnetty vuosien 1939-45 sotien veteraaneille, sekä miehille että naisille.
Hakunti tekee tiivistä yhteistyötä kaupungin vanhustyön kanssa.

Sodan kokenutta ymmärtää parhaiten toinen sodan kokenut.
- Vertaistuki on veteraaneille parasta, sekä perheinä että miesten kesken, Pahinta on vanhuksen tuntema yksinäisyys. Se luo pelkoa ja turvattomuuden tunteen, että enää en pärjää. Silloin vaihtoehtona on usein paikka palvelutalossa tai -laitoksessa.

Jouko Hakunti on ollut 20 vuotta puolustusvoimien palveluksessa. Veteraanityö on hänelle mieleen.
- Viihdyn kovia kokeneiden veteraanien parissa. Parasta työssä on heidän luottamuksensa saaminen ja heidän hiljainen, nöyrä kiitollisuutensa, kun joku ajaa heidän asioitaan.

Seurakunnan ohella hengellistä huoltoa veteraaneille tarjoavat heidän omien yhdistystensä hengelliset toimikunnat.
- Veteraaniyhdistykset viettävät kesäisin veteraanien alueellisia kirkkopyhiä. Ne keräävät edelleen satoja osallistujia.

Hakunti Jouko

Tekninen isännöitsijä
Kokkolan seurakuntayhtymä, Karleby kyrkliga samfällighet
Kiinteistötoimi

Jouko Hakunti aloitti Kälviän seurakunnan veteraanityöntekijänä vuonna 2007. Kun Kälviä 1.1.2009 liittyi seurakuntayhtymään, hänen työalansa kasvoi kattamaan koko seurakuntayhtymän alueen.

Moni ikääntynyt kokee byrokratian ylivoimaiseksi.