Keskiaikapäivät 2019

Työ ja ammatit Keskiaikapäivien 2019 teemana

Miten eri ammateissa tehtiin työtä keskiajalla? Työ ja ammatit olivat Kokkolan IX keskiaikapäivien teema. Tapahtumaa vietettiin lauantaina 7.9.2019. ”Varaslähtö” otettiin jo perjantaina 6.9. Opetusravintola Kokkolinnan Sadonkorjuu-illallisella.

Tapahtumassa tarjoutui tilaisuus eläytyä keskiajan ammatteihin, jotka olivat usein hyvin toiminnallisia. Sukunimikin ilmensi usein suvun harjoittamaa ammattia. Lapset joutuivat jo varhain mukaan työelämään. Kaupungeissa oli ammattikuntia, joiden sisälle muodostui kiltoja. Killat ohjailivat ja ylläpitivät ammattitaitoa ja koulutusta ja työmahdollisuuksia.

Kokkolan keskiaikapäivät 2019 noudatteli tuttua konseptia: Yli-Sokojan kivikirkolta lähti pyhiinvaellus Kaarlelan kirkolle n. klo 6.15 heti rukoushetken jälkeen. Kirkonmäellä oli keskiaikamarkkinat, elävää musiikkia, tanssiesityksiä, työnäytöksiä, sirkustaiteilua, ”muotinäytös”, jousiammuntaa, miekkailunäytös ja keskiaikainen lounas. Karleby hembygsförening järjesti perinteiset syysmarkkinat samaan aikaan Kotiseutumuseon piha-alueella ja sen sisätiloissa löytyi myös kahvila. Seminaarissa oli jälleen keskiajan asiantuntijoita ja elokuvaesitys. Tarjolla oli myös mukavaa yhdessäoloa, elämystyöpajoja lapsille, lasten turnajaiset ja paljon muuta.

Varhain lauantaiaamuna voi siis osallistua pyhiinvaellukselle Ylä-Sokojan kivikirkolta Kaarlelan kirkolle. Näissä molemmissa kirkoissa oli hetkipalvelus ja Kaarlelan kirkossa myös iltavesper markkinoiden jo hiljennyttyä klo 18.00.

Keskiaikapäivät on suurimpia Kokkolassa vuosittain järjestettävä koko perheen tapahtumia, joka houkuttelee useita tuhansia kävijöitä. Tapahtuma on yksi harvoista ilmaistapahtumista, ja Kirkonmäelle oli lauantaina ilmainen nonstop-bussikuljetus keskustasta.

Tapahtuman järjestivät K. H. Renlundin museo ja Kokkolan seurakuntayhtymä yhdessä noin kymmenen muun toimijan kanssa.

Keskiaikapäivät 2019

Ensi vuoden Keskiaikapäivien teema on jo lyöty lukkoon. Tapahtuman suunnittelussa ovat mukana Pasi Porvari, Martti Nykänen, Oskari Paakki, Kristina Ahmas ja Anniina Kiiskinen, jotka edustavat Kokkolan Konservatoriota, seurakuntayhtymää ja museota.

Keskiaikapäivät Facebookissa