Omenapuun istutus

Perheomenapuu symboloi kaupungin ja seurakunnan välistä yhteyttä

Kokkolan suomalainen seurakunta istutti yhdessä Kokkolan kaupungin kanssa Kokkola-päivänä 7.9.2017 omenapuun. Keskiaikapäivillä virinnyt idea pantiin pikimmiten tuumasta toimeen ja perheomenapuu istutettiin reformaation 500-vuotis- ja Suomen 100-vuotisjuhlavuoden hengessä Chydenius-pappilan edustalle.

Yhdessä istutettu omenapuu symboloi laajaa "perheyhteyttä". Yhteys kumpuaa perheomenapuun oksiin - Vuokkoon, Pekkaan, Huvitukseen ja Sandraan - yhteisestä rungosta kuvastaen muun muassa kaupungin ja seurakunnan välistä yhteyttä ja yhteistä työskentelyä kotikaupungin parhaaksi, perheyhteyden merkitystä, herätysliikkeiden moninaisuutta ”kirkkopuussa” ja maahanmuuttajien kotoutumista suomalaiseen kulttuuriin.
Puun hedelmiä saavat kaupunkilaiset aikanaan vapaasti nauttia.

Kokkolan suomalaisen seurakunnan kirkkoherra Jouni Sirviö avasi ajatuksiaan omenapuusta aamuisessa istutusoperaatiossa:

- Tulevaisuudesta ei tiedetä, mutta tänään istutetaan ja kasvatetaan omenapuuta. Tänään rakennetaan tulevaisuutta, jotta huomenna elämä jatkuisi. Sekä kirkon että yhteiskunnan tehtävänä on toivoa ja rakastaa, kantaa vastuuta ja pitää huolta, samoin kuin huolehditaan puustakin, jotta nesteet puun sisällä kiertäisivät ja aikanaan syntyisi hedelmiä. Ja kun ihmiset syövät näitä hedelmiä, omenia, he jaksavat taas rakastaa ja pitää huolta toisistaan.

- Kirkon tehtävänä ei ole ratkaista poliittisia ongelmia, vaan toimia sen eteen, että ihmiset jaksaisivat. Yhteiskunnan tehtävänä on sitten miettiä, miten soveltaa rakkautta päätöksentekoon arjessa ja politiikan keskellä. Kunnalla ja kirkolla on sama yhteisö ja samat ihmiset.

- Nyt Suomi 100 vuonna on teemana Yhdessä. Maahanmuuttovirran mukana uusia ihmisiäkin tänne istutetaan ja me otetaan vastaan. Samalla meitä koetellaan, voidaanko täällä tosiaan elää yhdessä.
Kirkon teemana tänä reformaation juhlavuonna on tämä: ”Armoa on, että kukaan ei jää yksin”.
Olkoon tuo perheomenapuu, symboloimassa pyrkimystä keskinäiseen yhteyteen ja toinen toisensa hyväksymiseen.