Öjan kyläkirkko

Öjantie 695 , 68550  Öja
06 8340 648

Öjan kyläkirkko.
  • vihitty käyttöön vuonna 1951
  • kirkkosalissa 64 istumapaikkaa
  • tarjoiluhuoneessa 30-40 pöytäpaikkaa
  • kirkkosali ja tarjoiluhuone osittain erotettavissa liukuovella

Syys- ja kevätkaudella kirkossa pidetään Kokkolan ruotsalaisen seurakunnan 
jumalanpalveluksia noin kerran kuukaudessa. Kirkossa voidaan pitää myös esimerkiksi vihki-, kaste- ja muistotilaisuuksia. Muun muassa päiväkerhot, pyhäkoulut, partiolaiset, perhekerhot, lähetyksen ompeluseurat sekä naisten raamattu- ja rukouspiirit kokoontuvat kirkossa säännöllisesti.

Öjan kyläkirkon historiaa
 

Öja Kyrkliga Ungdonmskrets -niminen yhdistys teki aloitteen kyläkirkon rakentamisesta. Yhdistys oli syntynyt 1900-luvun alussa alueella olleen herätyksen aikoina. Matka Kaarlelan kirkkoon ja seurakuntakodille oli pitkä ja usein vaikeakulkuinen ennen rantatien ja siltojen rakentamista. Sen vuoksi Öjaan tarvittiin oma kokoontumispaikkaa. Rakentaminen oli ajankohtaista jo 1930-luvulla, mutta sota esti projektin etenemisen.

Kun rakentaminen vihdoin aloitettiin, koko kylä seisoi kyläkirkon rakentamisen takana. Kylän asukkaat lahjoittivat puutavaraa ja rahaa sekä osallistuivat talkootyöhön.  Kokkolan seurakunta antoi lainaa, ja Ullånger, Öjan ystävyysseurakunta Ruotsista, avusti lasien ja naulojen hankinnassa. Rakentaminen tehtiin talkoilla, mutta sisutamisessa käytettiin palkattuja ammattimiehiä. Alttarin ja saarnastuolin rakentaja ei valitettavasti tiedetä. Ainoastaan Annie Krokforsin väriehdotukset ovat säilyneet.

Vapaaehtoisten lahjoituksista huolimatta kyläkirkon rakentaminen tuli kalliiksi. Kun kyläkirkko vuonna 1951 vihittiin käyttöön, tarjoutui Kokkolan seurakunta ottamaan sen omistukseensa, mikäli Öja Kyrkliga Ungdonmskrets niin haluaisi. Yhdistyksellä olisi jatkossakin oikeus päättää kyläkirkon hallinnosta yhdessä seurakunnan kanssa. Koska kyläkirkon ylläpito olisi jatkossa käynyt yhdistykselle liian raskaaksi, päätettiin se yksimielisesti luovuttaa seurakunnalle.
 

Eräs kyläkirkon arvoesineistä on alttaritaulu "Jeesus tyynnyttää myrskyn". Taulun on maalannut taiteilija Annie Krokfors.

Kyläkirkon arvoesineitä ovat muun muassa taitelija Annie Krokforsin maalaama alttaritaulu "Jeesus tyynnyttää myrskyn" sekä  Matts Leander Cygnelin maalaama ja lahjoittama iso öljyvärimaalaus " Jeesuksen vaellus Golgatalle". Kyläkirkko sai vuonna 1968 kirkonkellon, joka on valettu Friisin tehtaassa Vitsarissa. Kristallisen kastemaljan kyläkirkko sai lahjaksi jo kirkon vihkimistilaisuudessa vuonna 1951, ja 50-vuotisjuhlien yhteydessä Kokkolan seurakuntayhtymä rikastutti kyläkirkon kokoelmaa kastemaljan jalustalla.

Kyläkirkkoa laajennettin vuonna 1984, jolloin rakennettiin keittiö, wc, varasto ja tuulikaappi. Samalla tehtiin peruskorjaus koko rakennukselle.

Pysäköinti
wc