Keskiaikapäivät 2018

Keskiaikapäivät kehollisuuden teemalla

Kokkolan keskiaikapäiviä vietetään elo-syyskuun vaihteen viikonloppuna. Keskiaikapäivät järjestetään kahdeksannen kerran. Tapahtuman teemana on Corpus Humanum. Otsikon alla tarkastellaan monipuolisesti kehollisuutta keskiajan elämän ja käsitysten pohjalta

Keskiajalta periytyviä ruumiinkulttuurin harrastuksen muotoja on kantautunut ajan saatossa myös nykypäivään. Esimerkiksi Italialainen miekkailun ohjekirja Fior di Battaglia, joka julkaistiin ennen vuotta 1404 esitteli monipuolisesti herrasmiesten kamppailutaitoja. Siitä ovat jalostuneet monet miekkailulajit ja kamppailulajit, jotka tänään näyttäytyvät mm. voimailu- ja urheiluharjoituksina.

Kulkue ja keskiaikaiset pidot

Keskiaikapäivien kulkuetta vuonna 2017

Tapahtuma käynnistyy perjantaina 31.8., jolloin Tararant-kylän keskiaikaväki marssii Rohan-tallin ritarien johdolla jälleen kaupungin sydämessä. Kulkue lähtee Mannerheimin aukiolta iltakuudelta ja jatkaa reittiään Länsipuistoon, jossa voi kokea "maistiaisia" lauantain ohjelmatarjonnasta: sirkustemppuja, keskiaikaisia kamppailulajeja sekä hevosjousiammuntaa.

Silmien ja korvien herkun jälkeen voi siirtyä nauttimaan keskiaikaisista pidoista opetusravintola Kokkolinnaan. Paikat varataan etukäteen ravintolasta.

Pyhiinvaellus aloittaa lauantain ohjelman

Ylisokojan kivikirkko; Leena Harjunpää

Lauantaina 1.9. heti aamuvarhaisesta saa tuntea kehollisuuden riemua. Puoli kuudelta lähtee maksullinen kuljetus Kaarlelan kirkolta Yli-Sokojan kivikirkolle. Sieltä aamurukouksen ja matkaan siunaamisen jälkeen lähdetään vaeltamaan jalan tai pyörällä takaisin Kaarlelan kirkolle. Matkalla pysähdytään Pimjalon majataloon aamupalalle, jota voi nauttia pientä maksua vastaan. Kaarlelan kirkolle pyhiinvaeltajat saapuvat päivän avaukseen klo 9.30. Rukoushetki on Kaarlelan kirkossa klo 10.

Kirkonmäki kuhisee lauantaina. Voit helliä kehoasi monella eri tavalla. Syys- ja keskiaikamarkkinat ja monet kahvilat, esimerkiksi maa- ja kotitalousnaisten kahviteltta, tarjoavat kehon ruokaa.Kirkko on auki koko tapahtuman ajan hiljentymistä ja tutustumista varten. Sekin ravitsee kehoa! Kannattaa myös syödä vatsansa aivan täyteen: maittava keskiaikainen ruokailu kutsuu jälleen Kaarlelan seurakuntakodilla.

Uljaat ritarit Rohan-tallista pitävät turnajaisesitykset areenalla. Miekkailunäytökset ovat myös tiedossa. Lapsille on oma turnajaisrata, iskunauhan tekoa ja tietokilpailu. Kaikilla on mahdollisuus kokeilla keskiaikaista kehonhallintaa tasapainoillen ja jongleeraten.

Turnajaiset

Hieman rauhallisemmin voi keskiaikaista kehollisuutta ja sen merkitystä miettiä osallistumalla museon järjestämään seminaariin. Erik Engbergin isännöimä seminaari toteutetaan Öja-salissa seurakuntakodin alakerrassa ja Kaarlelan kirkossa. Esitelmät aloittaa TM Laura Hellsten. Hän luennoi teemanaan Dans och kroppslighet under medeltiden. Seuraava esitelmä vie Fior di Battaglian saloihin. Niihin johdattaa konservaattori Jouni Mustonen. Viimeinen esitelmä on Kaarlelan kirkossa, jossa Raul Pohjonen kertoo innostavaan tapaansa aiheesta Konevitsan taideaarre – om en övermålad kyrkoskatt. Jokaisen esitelmän jälkeen on mahdollisuus jakaa ajatuksiaan ja kysymyksiä teemoista.

Gregoriaaninen messu

Sunnuntaina aamukymmeneltä vietetään monikielistä gregoriaanista messua Kaarlelan kirkossa. Sen toteuttavat kanttorit Ritva Göös, Martti Laitinen, Tuula Pihlajaharju, Tuomo Viherjuuri sekä Kantorei-kuoro. Pappeina messussa toimivat kirkkoherra Per Stenberg ja seurakuntapastori Martti T. Nykänen.

Tapahtuma-alueille on vapaa pääsy. Lauantaina on järjestetty ilmainen linja-autokuljetus urheilutalolta Kirkonmäelle.

Kokkolan suomalainen ja ruotsalainen seurakunta ovat olleet mukana Keskiaikapäivien järjestämisessä alusta lähtien yhdessä K. H. Renlundin museon, Kankuri / Taito-Keski-Pohjanmaan, kaupungin kulttuuripalvelujen, Karleby hembygsföreningin ja monien muiden järjestäjien kanssa.

Olet tervetullut – koko kehollasi!

Facebook-logo

Keskiaikapäivät Facebookissa