Keskiaikapäivät 2018

Keskiaikapäiviä 2018 vietettiin kehollisuuden teemalla

Kokkolan VIII keskiaikapäiviä vietettiin elo-syyskuun vaihteessa teemalla Corpus Humanum. Otsikon alla tarkasteltiin monipuolisesti kehollisuutta keskiajan elämän ja käsitysten pohjalta

Keskiajalta periytyviä ruumiinkulttuurin harrastuksen muotoja on kantautunut ajan saatossa myös nykypäivään. Esimerkiksi Italialainen miekkailun ohjekirja Fior di Battaglia, joka julkaistiin ennen vuotta 1404 esitteli monipuolisesti herrasmiesten kamppailutaitoja. Siitä ovat jalostuneet monet miekkailulajit ja kamppailulajit, jotka tänään näyttäytyvät mm. voimailu- ja urheiluharjoituksina.

Kulkue ja keskiaikaiset pidot

Keskiaikapäivien kulkuetta vuonna 2017

Tapahtuma käynnistyi perjantaina 31.8., jolloin Tararant-kylän keskiaikaväki marssiiRohan-tallin ritarien johdolla jälleen kaupungin sydämessä. Kulkue lähti Mannerheimin aukiolta ja jatkoi reittiään Länsipuistoon, jossa voi kokea "maistiaisia" lauantain ohjelmatarjonnasta: sirkustemppuja, keskiaikaisia kamppailulajeja sekä hevosjousiammuntaa.

Silmien ja korvien herkun jälkeen voi siirtyä nauttimaan keskiaikaisista pidoista opetusravintola Kokkolinnaan.

Pyhiinvaellus aloitti lauantain ohjelman

Ylisokojan kivikirkko; Leena Harjunpää

Lauantaina 1.9. heti aamuvarhaisesta sai tuntea kehollisuuden riemua. Puoli kuudelta lähti kuljetus Kaarlelan kirkolta Yli-Sokojan kivikirkolle. Sieltä aamurukouksen ja matkaan siunaamisen jälkeen lähdettiin vaeltamaan jalan tai pyörällä takaisin Kaarlelan kirkolle. 12-13 kilometrin matka taittui teitä pitkin, joten esimerkiksi lenkkikengillä pärjäsi mainiosti. Matkalla pysähdyttiin Pimjalon majataloon aamupalalle. Kaarlelan kirkolle pyhiinvaeltajat saapuivat päivän avaukseen ja rukoushetkeen, joka oli Kaarlelan kirkossa.

Kirkonmäki kuhisi lauantaina. Siellä oli mahdollisuua helliä kehoaan monella tavalla. Syys- ja keskiaikamarkkinat ja monet kahvilat tarjosivat kehon ruokaa. Kirkko oli auki hiljentymistä ja tutustumista varten. Sekin ravitsi kehoa! Vatsansa sai täyteen nauttimalla maittavan keskiaikaisen aterian Kaarlelan seurakuntakodilla.

Uljaat ritarit Rohan-tallista pitivät turnajaisesitykset areenalla. Myös miekkailunäytöksiä oli tarjolla. Lapsille oli oma turnajaisrata, iskunauhan tekoa ja tietokilpailu. Kaikilla oli tilaisuus kokeilla keskiaikaista kehonhallintaa tasapainoillen ja jongleeraten.

Turnajaiset

Hieman rauhallisemmin saattoi keskiaikaista kehollisuutta ja sen merkitystä miettiä osallistumalla museon järjestämään seminaariin, jota isännöi Erik Engberg. Öja-auditoriossa seurakuntakodilla TM Laura Hellsten luennoi teemanaan Dans och kroppslighet under medeltiden. Seuraavaksi kuulijat johdatettiin Fior di Battaglian saloihin konservaattori Jouni Mustosen johdolla. Viimeinen esitelmä oli Kaarlelan kirkossa, jossa Raul Pohjonen kertoi innostavaan tapaansa Konevitsan taideaarteesta.

Gregoriaaninen messu

Sunnuntaina vietettiin monikielistä gregoriaanista messua Kaarlelan kirkossa. Sen toteuttivat kanttorit Ritva Göös, Martti Laitinen, Tuula Pihlajaharju, Tuomo Viherjuuri sekä Kantorei-kuoro. Pappeina messussa toimivat kirkkoherra Per Stenberg ja seurakuntapastori Martti T. Nykänen.

Kokkolan suomalainen ja ruotsalainen seurakunta ovat olleet mukana Keskiaikapäivien järjestämisessä alusta lähtien yhdessä K. H. Renlundin museon, Kankuri / Taito-Keski-Pohjanmaan, kaupungin kulttuuripalvelujen, Karleby hembygsföreningin ja monien muiden järjestäjien kanssa.

Facebook-logo

Keskiaikapäivät Facebookissa