Teologisuvun vesa möyrii myös mullassa

Miksi hakeuduit kirkon töihin?
- Tulen äitini puolelta isosta teologisuvusta. Meitä on 20 henkilöä kolmessa sukupolvessa, jotka ovat opiskelleet teologiaa, joten opiskelusuunnan valinta oli "itsestäänselvyys".
- Olen toki työskennellyt elämäni aikana täysin eri ammateissa kuin papin, ja ajattelenkin, että oma ikääntyminen ja muissa ammateissa saadut näkökulmat ihmiseen, ovat kirkon työssä eduksi.
- Kirkon leivässä ihmisen elämä näyttäytyy kokonaisena, ja siinä haluan olla mukana.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?
- Työpäivät ovat hyvinkin erilaisia. Ne pitävät sisällään muun muassa ihmisten tapaamisia, tapahtumien kirjaamista, jumalanpalvelusten suunnittelua ja kokouksia.

Mikä työssäsi on haastavinta?
- Kirkolla on pitkä ja komeakin traditio. Sen päivittäminen ei aina ole ihan yksinkertaista. Yhteiskunta ja maailma ympärillämme muuttuvat, ja kirkonkin on muututtava siinä samassa. Näiden kahden – vahvan tradition ja muutoksen yhdistäminen on myös kirkon työssä toisinaan haastavaa mutta välttämätöntä.

Mikä on palkitsevinta?
- Hyvin arkiset asiat ovat työn kohokohtia. Esimerkiksi tavalliset seurakuntalaisten kohtaamiset, pikkulasten käden heilautukset, hyvä työtiimi ja tietenkin ihmisten suuret juhlahetket, joissa saan olla työn puolesta mukana.

Mitä puuhailet vapaa-aikana?
- Viiniköynnösten kasvattaminen ja muutoinkin pihalla möyriminen ovat minulle lomaa. Persikkapuu on tuottanut hyvin hedelmiä kylmästä kesästä huolimatta.
- Olen mukana turvapaikanhakijoiden ystäväperhe-toiminnassa.
- Yritän aina myös opiskella jotain. Ja tietenkin marjastus näin loppukesästä, johon lähden vaimoni pakottamana.

Mikä raamatunkohta puhuttelee sinua tällä hetkellä?
- Luukas 23:42. "Jeesus muista minua kun tulet valta-kuntaasi." Tuo ryövärin pyyntö ristillä Jeesukselle teki minuun jo lapsena vaikutuksen Kokkolan kirkossa.

Vt.kirkkoherra Antti Lapinoja.

Antti Lapinoja toimii Kälviän ja Lohtajan seurakunnan vt. kirkkoherrana. Hänen haastattelunsa julkaistiin Kokkola-lehden seurakuntasivuilla 28.8.2019.