Voisiko Joulun lapsi syntyä myös Pohjantähden alla?

Kaarlelan kirkon sivualttaritaulu, Jeesuksen syntymä, Alexandra Frosterus-Sålt 1902

Pieni Betlehem tungeksii ihmisiä. Kuningas Daavidin sukua on tullut lukuisasti ilmoittautumaan veroluetteloihin keisari Augustuksen käskystä. Siellä ovat myös Joosef ja Maria Nasaretista. Joosef on kotikaupungissaan, hänellä on  sukulaisia ja ystäviä, jotka parhaansa mukaan ovat majoittaneet tulijoita luokseen.

Jo tupaten täysien asuintilojen alapuolella on taloissa paikka, jossa kotieläimet yöpyvät ja jossa säilytetään niiden ruoka ja talon isännän työkalut. Sellaiseen raivataan tilaa nasaretilaisen pariskunnan tilapäisesti majoittua. Sinne syntyy joulun lapsi, Kaikkivaltias Herra ja Maria kapaloi hänet seimeen.
− Tänä jouluna eivät Betlehemin syntymäkirkon edustalla  tungeksi edes pyhiinvaeltajat.

Halki aikojen ovat erilaisten kansojen, kulttuurien ja kielten ihmiset  mielikuvissaan sijoittaneet joulun lasta kehdossaan omiin elinympäristöihinsä. Niin onkin hyvä. Oma mielenmaisema ja sen tutut elementit yhdistävät meidät ensimmäiseen jouluun ja auttavat sanoman sisäistämisessä. Silloin emme enää ole ulkopuolisia tapahtuman seurailijoita, vaan joulun lapsi syntyy tässä ja nyt, juuri minulle.
− Kai Jeesus-lapsi voisi syntyä jouluna 2020 myös Pohjantähden alla.

Pohjantähden loisteessa paimenet juosta viilettävät pitkin kotikatuasi tai pihapolkuasi. Taloissa nukutaan, mutta tähden alla piharakennuksessa Maria-äiti hyräilee vastasyntyneelle lapselleen ja yllättyy paimenten tulosta. Joosefin varoitteluista huolimatta hälinä herättää talon herkkäunisimmat.

Pimeään yöhön, johon antavat valoansa kynttilät, tähdet, revontulet ja jouluevankeliumi, syntyy joulun lapsi Pohjantähden alla asuvalle metsänväelle. Joulun lapsi otetaan vastaan hiljaisesti.
− Avaa siis kotisi, sylisi ja sydämesi ovi.

Päivikki-siskoni on valmistellut viulisti Laura Airolan puhuttelevasta Metsänväki ja joulun lapsi -laulusta pöytäteatterin omia lapsenlapsiaan varten. Lauluntekijän ja siskoni ystävällisellä suostumuksella on kaikilla lapsilla ja lapsenmielisillä mahdollisuus tähän jouluiseen kulttuurielämykseen.

YouTube-video

Laura Airolan Metsänväki ja joulun lapsi on kuunneltavissa LauluFlikkojen kuoroesityksenä.