Violetin välinen keto-orvokki.

Keto-orvokki

Olen Ullavassa syntynyt, Hämeessä elettyjen kouluvuosien, Jyväskylän opiskeluvuosien ja Pietarsaaren työvuosien jälkeen keskipohjalaisille juurilleni palannut, eläköitynyt lastentarhanopettaja.

Kannan kiitollisena isäni minulle, esikoistyttärelleen, valitsemaa kutsumanimeä Orvokki. 
Pikkutyttönä ajattelin, että olen se ujo, alkukesästä tien pientareilla kukkiva metsäorvokki, joka ilahtuu, kun joku huomaa minut, pysähtyy ja kyykistyy katsomaan silmästä silmään.
Aikuisuuden ruuhkavuosina minuun sopi (ja sopii edelleen) maitotölkeissä ollut kuvaus pelto-orvokista. Kuvan alla kukan ominaisuuksista kerrottiin, että se on vaatimaton, vähään tyytyvä ja sitkeä savimaan kasvi. 
Kun perheeseemme sitten neljän poikamme lisäksi tuli lahjalapsi ja minusta sijaisäiti, löytyi orvokkien joukosta styvmorsviol, keto-orvokki, johon samaistua. 

Lapset ovat perustaneet omat perheensä ja elämänkumppani lepää haudassa. 
Keto-orvokin olemus minussa tuntuu hyvältä edelleen. Valkoista poutapilveä, keltaista auringonpaistetta ja syvällisiä violetin sävyjä kukinnossaan styvmorsviolin vakava katse kertoo elämän monimuotoisuudesta ja siitä, kuinka Luojamme hyvyydessään on tehnyt vaatimattomasta niin kaunista!

Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa olen löytänyt paikkani vapaaehtoistehtävissä. Ne tuovat elämääni sisältöä ja merkitystä.
Kauan odotin, että tulisi aikaa laulaa laatukuorossa. Kauan odotin, että saisin tehdä käsitöitä ihan tekemisen ilosta. Nyt elän sitä aikaa.

Kesäisin asun erämaaluonnossa Ruotsalolla, talossa, jonka seinähirret tietävät käläviläisten elämästä jo Pohjanmaan radan rakentamisen ajoilta lähtien. Seurustelen joutsenten, hirvien, taivaan lintujen ja metsän kukkien kanssa. Viserrys säestää veisaamistani. Metsätähdet ja vanamot kukkivat, metsämansikat ja mustikat kasvavat mättäillä pulleiksi ja makeiksi.
Talviaika sujuu keskikaupungin kerrostalokodissa, josta pistäydyn harrastusten pariin ja konsertteihin tai teatteriin. Jouluna ripustan ikkunaani valaisemaan uskon, toivon ja rakkauden symbolit.

Olen niin kiitollinen elämästä ja Taivaan Isän huolenpidosta.