Lukemista, tulkintaa ja ymmärtämistä

Lähes neljä vuosikymmentä olen sitä saanut lukea työkseni. Noin vuosikymmenen sitä ennen olen sitä kirjasarjaa ihan omasta innostuksesta ja kiinnostuksesta lukenut ja käynyt läpi. Olen suunnattoman kiitollinen niille kirkon työntekijöille, jotka aikanaan – oman rippikouluni jälkeen - opastivat tuon kirjaston ääreen. Olen myös iloinen siitä, miten opiskellessa sain paljon uutta tietoa ja näkökulmaa sen lukemiseen, tulkitsemiseen ja ymmärtämiseen. Ja silti tuntuu, että aina olen jotenkin lähtötelineissä Raamatun lukemisen suhteen.

Perinteisesti kristityt opettajat opastavat Raamatun lukemiseen säännöllisesti. Mielikuvani siitä on se, että aamulla Raamatun ääressä viipyminen auttaa päivän haasteissa, antaa pohdittavaa ja herättää kysymyksiä päivän eri vaiheissa. Mikä olisi minulle tai sinulle sellainen parhain ja mielekkäin aika päivästä lukea Raamattua?

Kysymys nousee välittömästi mieleeni. Miten Raamattua pitäisi oikein lukea: jae kerrallaan, kertomus kerrallaan (kuten messussa, jolloin luetaan lukukappale, itsenäinen kokonaisuus eli perikooppi), luku kerrallaan vai peräti kirja kerrallaan? Kunhan aikataulurakenne on selvillä, niin silloin varmaan voi kokeilla monia erilaisia tapoja. Niitä kannattaa myös käyttää vaihtelevasti ja ”rikkaasti”.

Me olemme Raamatun lukemisessakin etuoikeutettua väkeä. Kuinka moni tämän päivän kristitty osaa lukea? Kuinka monella kristityllä on nykyään mahdollisuus hankkia ja ostaa itselleen Raamattu? Minulla on ja – niin luulen – että myös sinulla on. Näitä etuoikeuksia kannattaa käyttää paremmin hyödyksi!

Joka sunnuntai messussa luetaan (tavallisesti) kolme raamatunkohtaa, kastetoimituksessa ainakin kaksi, avioliittoon vihittäessä yksi ja hautaan siunaamisessa ehkä useampi raamatunkohta. Seurakunta eli kirkko menee ajassa eteenpäin Raamattua lukien. Mutta miten se toteutuu viikolla, jos edellä kuvattu on viikonlopun todellisuutta?

Raamattu ja kuulokkeet.

Kirkon lähettämä viesti viime kuukausina Raamatun sisällöstä on hämmentävä. Sen viestin mukaan voisi luulla, että Raamatun eri kirjat ovat täynnä kirjoitusta homoseksuaalisuudesta ja suhtautumisesta homoliittoihin. Hämmentävää se on sen takia, että tuollaista asiaa Raamatun eri kirjoista saa etsiä suurennuslasin kanssa. Eikä sitä löydä sieltä sittenkään.

Tai kuten eräs tarkka raamatunlukija oli huomannut: Jeesuksen kuolemaan johtavat kuvaukset neljässä evankeliumissa ovat kaikki erilaisia: Mikä niistä on historiallisesti totta? Vai ovatko ne kaikki totta? Vai miten  niitä kannattaisi tulkita ja ymmärtää?

Mitä sanomaa esimerkiksi Uuden testamentin kirjat sisältävät? Minulla on ajatus ja unelma: yhdessä luemme, tulkitsemme ja ymmärrämme Uuden testamentin kirjoja.  Keväällä 2021 aloitamme ja luemme Uuden testamentin yhdessä läpi - ääneen. Millaisena me sen toteutamme? Tule suunnittelemaan sitä kanssani tulevan syksyn aikana. Tehdään tämä yhdessä! Anna äänesi kuulua!