Kirkkomaan hautausmaa, Kaustinen

Hautausmaa voidaan katsoa perustetuksi vuonna 1777, jolloin alueelle rakennettiin kymmenen hautakammiota vainajien säilytystä varten. Näiden täytyttyä vanhimmista kammioista tyhjennettiin vainajien luut niin sanottuihin luukamareihin, jotka olivat yläosastaan hirsiseinäisiä katettuja kuoppia. Aina kuopan täytyttyä sen katteena oleva rakennus sirrettiin uuden tyhjän kuopan päälle ja vanha kuoppa täytettiin mullalla. Hautakammiot ja luukamarit ovat olleet käytössä vielä pitkään 1800-luvulla.

Kirkon eteläpuolella sijaitsevat sodissa kaatuneitten kaustislaisten haudat. Muistomerkin sankarivainajille on suunnitellut kaustislaissyntyinen kivitaiteilija Ilmari Wirkkala. Hän on suunnitellut myös kirkon vierelle rakennetun Kuorikoskien kirkonrakentajasuvun muistomerkin.

Känsälä Jarkko

Suntio
050 3147 212
Karleby kyrkliga samfällighet, Kaustisen ja Ullavan seurakunta, Kokkolan seurakuntayhtymä
Hautaustoimi Kiinteistötoimi

Kirkkomaan hautausmaa Kappelintie 14
Katso sijainti kartalta

Tiedoksi

Kasteluvettä saa jatkuvasti huoltorakennuksen seinästä ja kesäaikaan vesialtaista!

Kotiseutumuseon parkkipaikka on käytössä vain kesäaikaan.

Kirkkomaan hautausmaan kartta