Uutiset

Halsualla puhalletaan yhteen hiileen

Julkaistu: 02.01.2020

Teksti: Eija Ahokangas

 

Noin tuhannen seurakuntalaisen vahvuinen Halsuan seurakunta liittyi vuoden alusta Kokkolan seurakuntayhtymään.

Halsuan seurakunta on toiminnallisesti vilkas, mutta taloudelliset voimavarat ovat pienellä seurakunnalla kuitenkin pienet. Seurakuntayhtymään liittyminen tuokin isommat hartiat taloudelliseen selvitytymiseen.

Seurakuntayhtymään liittymisen myötä Halsuan seurakunta saa edustajat yhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon ja kirkkoneuvostoon sekä johtokuntiin.

- Kiinteistö-, hautaus- sekä keittiötyöntekijät siirtyvät Kokkolan seurakuntayhtymän alaisuuteen. Muut työtekijät jäävät Halsuan seurakuntaan. Myös virkatodistusten tekeminen siirtyy Halsuan kirkkoherranvirastosta Kokkolan  aluekeskusrekisteriin, luettelee Kokkolan seurakuntayhtymän hallintojohtaja Helinä Marjamaa.

Kirkkoherra Juha Karhulahden mukaan liitos ei juurikaan vaikuta seurakuntalaisiin.

- Hengellinen toiminta säilyy itsenäisenä, ja omat, tutut työntekijät säilyvät edelleen Halsualla. Halsualainen identiteetti ei siis katoa minnekään.

Halsualaiset ovat Karhulahden mukaa poikkeuksellisen yksituumaisia.

- Täällä sitoudutaan vahvasti yhteisen hyvän toteuttamiseen.

Myös vapaaehtoistyö kukoistaa Halsualla. Vapaaehtoistehtävissä on mukana noin 150 seurakuntalaista.

- Ilman näitä vapaaehtoisia emme pärjäisi lainkaan, Karhulahti tunnustaa.

Juha Karhulahti ja Helinä Marjamaa kertovat yhdistymisen vaikutuksista Radio Dein Kokkolan-taajuudella (104,3/91,8 MHz) Hetki kanssasi -ohjelmassa sunnuntaina 5.1. klo 11.25

 

Työntekijät esittäytyvät - halsualaisuus on keskinäistä huolenpitoa

1. Mitä työhösi kuuluu?

2. Mitä puuhailet vapaa-aikana?

3. Oletko halsualainen? Miten halsualaisuus näkyy sinussa?

4. Mikä Halsualla on parasta?

5. Tunnetko ennestään Kokkolan seurakunta-yhtymään kuuluvia seurakuntia?

Halsuan seurakunnan työtekijät Jenni Kentala (vas. myötäpäivään), Anni-Mari Kentala, Pirkko Korpela, Juha Karhulahti ja Kaarina Koivisto uskovat, että yhteistyö Kokkolan seurakuntayhtymän kanssa toimii. Kuvasta puuttuu Tiina Karhulahti. Kuva: Lisen Forsgård

Pirkko Korpela, emäntä

1. Työhöni kuuluu siivous ja ruuanlaitto.

2. Oleilen mielelläni vapaa-aikanani luonnossa sekä teen käsitöitä.

3. En ole alkujaan halsualainen, mutta nykyisin asun Halsualla.

4. Luonto on täällä parasta.

Juha Karhulahti, kirkkoherra

1. Työhöni kuuluu Halsuan seurakunnan kirkkoherran viran hoitaminen; papin työtä hyvin laaja-alaisesti, koska olen seurakunnan ainoa pappi, diakonityötä, kasvatustyötä sekä hallinnon tehtäviä.

2. Harrastan liikuntaa, lukemista ja musiikkia.

3. Olen sekä syntyisin täältä että asun nykyisinkin Halsualla. Halsualaisuus sitoo minut vahvasti kotipitäjän perinteisiin ja hengellisiin juuriini. Isoisäni kautta opin kunnioituksen kotikirkkoa ja kotiseurakuntaa kohtaan. Seurakunnan toiminnassa tulee olla tilaa kaikille ja kunnioitus sekä Jumalaa että toinen toista kohtaan.

4. Halsualla on parasta hyvä yhteishenki ja keskinäinen huolenpito.

5. Yhteyksiä näihin seurakuntiin on ollut paljonkin koko työurani aikana. Odotan innolla ja kiitollisuudella tulevaa yhteistyötä yhtymän jäsenseurakuntana.

Tiina Karhulahti, diakoniatyöntekijä

1. Työhöni kuuluu kaiken ikäisten ihmisten kokonaisvaltainen tukeminen, auttaminen ja palveleminen.

Olen diakonissa ja usein tapaamisissa keskustelemmekin myös terveydestä tai sairauksista ja niiden hoitamisesta sekä arjessa pärjäämisestä. Kohtaan ihmisiä erilaisissa ryhmissä sekä kodeissa, diakoniatoimistossa, puhelimessa sekä netissä. Usein kohtaamme surun aikana, yksinäisyyden vaivatessa tai taloudellisesti hankalissa tilanteissa.
Pyrin kuuntelemaan ja kulkemaan vierellä, sekä yhdessä seurakuntalaisten kanssa etsimään ratkaisuja erilaisiin elämäntilanteisiin.

Kaikenlaisissa asioissa voi olla yhteydessä diakoniatyöntekijään. Yksi tärkeä asia on myös se, että jokainen voisi löytää armollisen Jumalan ja tulla tuetuksi hengellisesti ja saada elämään Isän hoitoa ja voimaa sekä toisten kristittyjen yhteyttä.

2. Vapaa-aikana tykkään lukea ja ulkoilla.

3. Olen syntyjäni halsualainen. Koen, että juureni ovat vahvasti halsualaisuudessa.

4. Arvostan pienen pitäjän vahvaa yhteisöllisyyttä, luontoa ja rauhaa, jotka ovat mielestäni täällä parasta. Haluan elää ja vaikuttaa omalta osaltani siten, että kaikkien olisi täällä hyvä olla.

5. Yhtymän seurakunnat ovat tuttuja rovastikuntayhteistyön kautta.

Jenni Kentala, toimistosihteeri

1. Työhöni kuuluu tavalliset toimistosihteerin työt; puhelimeen vastaamista, kalenterin ylläpitoa, arkistointia, tiedottamista ym.

2. Oma vapaa-aika on aika harvinainen käsite pikkulapsiperheessä, mutta jos joskus omaa aikaa löytyy, suuntaan ulos lenkille tai istun pianon ääreen soittamaan ja laulamaan.

3. Olen syntyperäinen halsualainen. Pidän luonnosta, omasta rauhasta ja hiljaisuudesta.

4. Itselle parasta on oma koti. Yleisesti ottaen pienen maaseutukunnan edut, pieni turvallinen yhteisö lasten kasvaa.

5. Aika huonosti vielä tunnen muita yhtymän seurakuntia, mutta joitakin työntekijöitä tunnen. Kaustisen ja Ullavan seurakunta on tutuin, koska siellä olen käynyt useimmin juhlissa tai esiintymässä kanteleryhmän kanssa.

Kaarina Koivisto, suntio

1. Olen ollut suntion tehtävissä vuodesta 2016 alkaen. Toimenkuvaan kuuluu pääosin viikonloppuisin olevien seurakunnallisten toimitusten ja kirkossa järjestettävien tilaisuuksien valmistelut sekä huolehtiminen, että käytännön asiat sujuvat. Myös hautausmaasta huolehtiminen on merkittävässä asemassa suntion työssä.

2. Vapaa-aikanani ulkoilen ja pyöräilen mieluusti. Ja aina kun vain mahdollista, mummittelen kolmen lapsenlapseni kanssa.

3. Olen syntyperäinen halsualainen. Molemmat vanhempani ovat myöskin olleet paljasjalkaisia halsualaisia, joten juureni ja sukuni ovat syvällä Halsuan maaperässä. Myös lapseni ovat varttuneet Halsualla. Heidän sekä yrittäjyyden myötä olen itsekin ollut mukana monissa eri yhteisöissä ja toiminnoissa. Halsualaiset ovat minulle tuttuja. Opiskelujen aikaan asuin Kokkolassa, Kaustisella ja Ylivieskassa. En ollut suunnitellut paluuta takaisin Halsualle, mutta niin siinä vaan kävi, että täältä löysin paikan perheineni.

4. Se, että on kasvanut pienessä, lämminhenkisessä pitäjässä, jossa ihmiset tuntevat toisensa ja välittävät sekä huolehtivat toisistaan, on varmastikin vaikuttanut siihen, että omat arvot ovat kiinnittyneet pieniin, mutta syvällisiin merkityksiin, kuten luonto ja ihmisten kohtaaminen. Niitä asioita pienessä kotikunnassani arvostan, ja ne yhdessä yhteisöllisyyden kanssa ovat Halsualla ihan parasta.

5. Kokkolan suomalaisen seurakunnan toimintaan olen tutustunut poikani perheen kautta. Pojanpojat ovat olleet mukana seurakunnan kerhossa jo pienestä alkaen, ja miniäni toimii varhaiskasvatuksessa lastenohjaajana. Kaustisen ja Ullavan seurakunnan toimintaan olen myös osallistunut aina mahdollisuuksien mukaan, vähin myös Kälviän ja Lohtajan seurakunnissa tapahtuviin tilaisuuksiin.

Anni-Mari Kentala, kanttori

1. Työhöni kuuluu jumalanpalvelusten ja toimitusten musiikista vastaaminen, samoin hartauksissa virsien säestäminen.

2. Vapaa-aikani sisältää opiskelua, pilatesta, käsitöitä, kotitöitä ja lepoa.

3. Olen kaustislainen.

4. Ihmiset ovat Halsualla parasta.

5. Tuttua on, koska asun Kaustisella.

Vuosina 1825-1826 Jaakko Kuorikoski rakennutti isänsä Heikin suunnitelmien mukaan Halsualle kirkon, joka on pohjaltaan tasavartinen ristikirkko. Kirkko sijaitsee keskellä pitäjää, Kauppisen harjulla, Halsuajärven läheisyydessä. Kuva: Lisen Forsgård