Kirjoittajat

Blogi - Bloggen

Kirjoittajat ovat seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Skribenterna är församlingsanställda och -bor.

Kristina Klingenberg

Jag är pensionerad kantor från Karleby svenska församling, där jag jobbade sedan januari 2009 fram till sommaren 2019. Jag har tidigare jobbat som kantor i Helsingfors, på Åland och hela 15 år i Kronoby. Med sex barn har det blivit många hemmamammaår - barnen är nu vuxna och bor runtom i Finland och barnbarnen likaså. Förutom familjen hör närheten till havet till livets nödvändigheter; jag är stolt över min sjömansbakgrund (tack vare min man som är sjökapten och lots). Att får resa är en Guds gåva så länge det varar - periodvis tycker jag ganska mycket om att skriva också. Under tiden 15.8 - 16.12.2019 och 1.4 - 30.6. 2020 kommer jag att jobba som turistkantor på Rhodos. De nya blogginläggen kommer att berätta om min tid på Rhodos.

Psalmer

29.3.2016

Inför stilla veckan bjöd Mellersta Österbottens kammarorkester på en fin konsert på palmsöndagen med Jan Söderblom som dirigent och Jukka Perko som saxofonsolist. På programmet stod bland annat Psalmer för saxofon och orkester från Kaanaanmaa-skivan. I palmsöndagens programblad fanns texten som Jukka Perko skrev i samband med skivutgivningen och jag måste läsa två gånger: "Jag förstod inte då, att man inte behöver eller kan lära sig all musik genom övning, och att jag redan från barnsben hört och tagit till mig den vackraste av musik, nämligen psalmer." 

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Historiska orglar - Orgelrestaureraren

3.11.2015

I samband med att orgelbyggare Olev Kents kom för att hämta de sista lådorna med orgelpipor satt vi en kväll och delade varandras levnadsöden; min man och jag och nya bekantskapen - orgelbyggaren Olev Kents.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Historiska orglar - Tre organister

25.8.2015

I sommar har jag upplevt långt fler organister än de tre jag nämner i denna blogg. Vi kantorer är ganska flitiga vid våra orglar, och i Karleby är vi lite extra flitiga på grund av vårt stora projekt med restaureringen av en Normann-orgel från 1879.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Psalmkväll

9.4.2014

Till söndagens psalmafton i Gamlakarleby stadskyrka har jag fått välja psalmer. Det blir några axplock psalm-minnen ur mitt snart 60- åriga liv. Eftersom tanken är att vi ska sjunga psalmer så blir det ganska begränsat det jag hinner berätta om de psalmer jag valt.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Tankar bland orgelpipor, vällbräden och abstrakter

20.9.2013

Under den senaste veckorna, i drygt en månads tid har jag tillsammans med min kollega Christian och kantorerna Ritva, Tuula, Tuomo och Janne samt min man Bo-Göran och grannen Jens och ett flertal andra hjälpsamma mänskor fått vara med och ta fram två historiskt gamla orglar - dvs båda är från 1800-talet och hisnande dryga 130 år gamla.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Fågelsång dagen lång

20.6.2013

Den ena fågelkonserten avlöser den andra. Det är sång dagen lång även om fågelsången är intensivast på morgnarna. Det låter bra fast det är lockrop eller varningsläten. Fågelkännare hör skillnaderna och nyanser sådär som vi mänskor uppfattar sång och musik.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Oväntad hjälp

17.6.2013

I maj var vi med Karleby svenska församlings barnkör i Europaparken i Rust och Rothenburg ob der Tauber i Tyskland. I den medeltida staden Rothenburg sjöng vi i Heilig Geist-Kirche.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Bach som godnattsaga

29.4.2013

Jag sitter i nere i kyrkan medan min kollega Christian Ahlskog spelar oavbrutet Bach en hel timme! Det är två kvällar efter Tiikerits volleybollseger. Jag var inte på matchen men har läst artiklar där det fina spelet beskrivs. Jag skulle ha lust att beskriva det fina Bach-spelet på samma sätt med ord - men det är alltför krävande att sätta ord på musikupplevelser. Och samtidigt också begränsande.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Påsk på jorden

8.4.2013

Ännu en av dessa otroligt vackra, soliga aprilmorgnar! Som aldrig tycks ta slut... det började redan i marsmånad!
Jag är på en av de sista skidturerna på isen mellan Harrbåda och Trullön. När man ser ut över landskapet så ser man hur folk kommer från strandkanterna och tar sig längre och längre ut. De man möter är alla smått lyriska över vårvädret!

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Barn förstår

2.4.2013

Det är med blandade känslor jag kör till barnkörövningarna. Räcker jag till?
Jag har två olika grupper och sammanlagt 30 sångare.
Full närvaro är det största kravet!

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Viimeisimmät kirjoitukset