Kirjoittajat

Blogi - Bloggen

Kirjoittajat ovat seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Skribenterna är församlingsanställda och -bor.

Kristina Klingenberg

Jag är pensionerad kantor från Karleby svenska församling, där jag jobbade sedan januari 2009 fram till sommaren 2019. Jag har tidigare jobbat som kantor i Helsingfors, på Åland och hela 15 år i Kronoby. Med sex barn har det blivit många hemmamammaår - barnen är nu vuxna och bor runtom i Finland och barnbarnen likaså. Förutom familjen hör närheten till havet till livets nödvändigheter; jag är stolt över min sjömansbakgrund (tack vare min man som är sjökapten och lots). Att får resa är en Guds gåva så länge det varar - periodvis tycker jag ganska mycket om att skriva också. Under tiden 15.8 - 16.12.2019 och 1.4 - 30.6. 2020 kommer jag att jobba som turistkantor på Rhodos. De nya blogginläggen kommer att berätta om min tid på Rhodos.

Mönster - Kuviot

12.11.2019

Stenläggningarna här på Rhodos bildar vackra mönster – ofta i behagliga naturnära färger.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Esirukousta pyytäen - Att be om förbön

29.10.2019

Kaksikielinen blogikirjoitus. Tvåspråkigt blogginlägg. Texten på svenska längre ner.

Autovuokraamon isäntä tuli ulos kadulle jututtamaan ja kun hän kuuli että olemme lähdössä Panormiitiksen luostariin Symille hän haki kolikoita ja pyysi minua sytyttämään rukouskynttilän hänen puolesta. Tein sen mielellään ja sytytin monen muunkin puolesta.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Möten på Symi - Kohtaamisia Symillä

12.9.2019

På en båttur till Agios Nikolaos beach på Symi får jag plötsligt frågan om jag är från Kokkola. Kanske är det inte så lätt att lista ut då jag är iklädd vitblå Kokkola t-skjorta med Tankarfyr men det var ändå rätt osannolikt att vi skulle träffas på båttaxitur på Symi – Marika från Kokkola och jag.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Nuoren äidin haave pöytäkeskusteluista käy Rodoksella toteen

26.8.2019

Blogi on kaksikielinen, på svenska längre ner.

Nuorena äitinä Kokkolassa haaveilin omasta kortteliruokapaikasta, jossa saisi jakaa päivälliset lapsiperheiden ja yksinäisten ynnä muiden kanssa. Haaveilin myös keskustelukahvilaista; juttupaikasta, joihin olisi helppo mennä ja jossa vapaasti saisi jakaa mielipiteitä. Filosofoida.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Från en gemenskap till en annan

13.8.2019

Mycket i våra liv bygger på gemenskap. I våra arbetsuppgifter, i kontakten med släkt och vänner och i familjen behöver kontaktytorna både omsorg och kärlek för att vi skall känna gemenskap. Vi behöver kunna öppna oss och ge av oss själva för att få.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Improvisation

30.1.2017

I musiken används ofta improvisationer. Någon skapar i stunden musik genom att spela helt oförberett. Det händer att den som skall spela får temat strax före konserten eller mitt under en konsert. Resultatet blir ofta spännande. Men lika givande är det att ta del av en improvisation som är förberedd; där det finns en idé, en tanke bakom.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Att se i bilder

24.1.2017

I vår orgelförening Karlebynejdens Orgelvänner rf har vår styrelsemedlem, arkitekten Heikki Polso tagit fram en ny logo till vår förening.
Han har låtit oss ta del av själva processen och det har varit fascinerande att både se och läsa resonemanget som ledde fram till vår nya fina logo.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

En ton, en enda ton

17.6.2016

Det finns paralleller i musik och natur. I sommar har jag ofta fastnat i detaljerna. Intresset har väckts av en liten kryddväxt eller ett oansenligt mönster i en sten.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Psalmer

29.3.2016

Inför stilla veckan bjöd Mellersta Österbottens kammarorkester på en fin konsert på palmsöndagen med Jan Söderblom som dirigent och Jukka Perko som saxofonsolist. På programmet stod bland annat Psalmer för saxofon och orkester från Kaanaanmaa-skivan. I palmsöndagens programblad fanns texten som Jukka Perko skrev i samband med skivutgivningen och jag måste läsa två gånger: "Jag förstod inte då, att man inte behöver eller kan lära sig all musik genom övning, och att jag redan från barnsben hört och tagit till mig den vackraste av musik, nämligen psalmer." 

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Historiska orglar - Orgelrestaureraren

3.11.2015

I samband med att orgelbyggare Olev Kents kom för att hämta de sista lådorna med orgelpipor satt vi en kväll och delade varandras levnadsöden; min man och jag och nya bekantskapen - orgelbyggaren Olev Kents.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Viimeisimmät kirjoitukset