Kirjoittajat

Kristina Klingenberg

Jag är kantor i Karleby svenska församling sedan januari 2009 och på slutrakan av mina yrkesverksamma år. Jag har tidigare jobbat som kantor i Helsingfors, på Åland och hela 15 år i Kronoby. Bosatt med min familj i Gamlakarleby sedan 1984. Med sex barn har det blivit många hemmamammaår - barnen är nu vuxna och bor runtom i Finland och barnbarnen likaså. Förutom familjen hör närheten till havet till livets nödvändigheter; jag är stolt över min sjömansbakgrund (tack vare min man som är sjökapten och lots). Att får resa är en Guds gåva så länge det varar - periodvis tycker jag ganska mycket om att skriva också. Församlingslivet kommer att stå i fokus för mitt bloggande.

Improvisation

30.1.2017

I musiken används ofta improvisationer. Någon skapar i stunden musik genom att spela helt oförberett. Det händer att den som skall spela får temat strax före konserten eller mitt under en konsert. Resultatet blir ofta spännande. Men lika givande är det att ta del av en improvisation som är förberedd; där det finns en idé, en tanke bakom.

Att se i bilder

24.1.2017

I vår orgelförening Karlebynejdens Orgelvänner rf har vår styrelsemedlem, arkitekten Heikki Polso tagit fram en ny logo till vår förening.
Han har låtit oss ta del av själva processen och det har varit fascinerande att både se och läsa resonemanget som ledde fram till vår nya fina logo.

En ton, en enda ton

17.6.2016

Det finns paralleller i musik och natur. I sommar har jag ofta fastnat i detaljerna. Intresset har väckts av en liten kryddväxt eller ett oansenligt mönster i en sten.

Psalmer

29.3.2016

Inför stilla veckan bjöd Mellersta Österbottens kammarorkester på en fin konsert på palmsöndagen med Jan Söderblom som dirigent och Jukka Perko som saxofonsolist. På programmet stod bland annat Psalmer för saxofon och orkester från Kaanaanmaa-skivan. I palmsöndagens programblad fanns texten som Jukka Perko skrev i samband med skivutgivningen och jag måste läsa två gånger: "Jag förstod inte då, att man inte behöver eller kan lära sig all musik genom övning, och att jag redan från barnsben hört och tagit till mig den vackraste av musik, nämligen psalmer."

Historiska orglar - Orgelrestaureraren

3.11.2015

I samband med att orgelbyggare Olev Kents kom för att hämta de sista lådorna med orgelpipor satt vi en kväll och delade varandras levnadsöden; min man och jag och nya bekantskapen - orgelbyggaren Olev Kents.

Historiska orglar - Tre organister

25.8.2015

I sommar har jag upplevt långt fler organister än de tre jag nämner i denna blogg. Vi kantorer är ganska flitiga vid våra orglar, och i Karleby är vi lite extra flitiga på grund av vårt stora projekt med restaureringen av en Normann-orgel från 1879.

Psalmkväll

9.4.2014

Till söndagens psalmafton i Gamlakarleby stadskyrka har jag fått välja psalmer. Det blir några axplock psalm-minnen ur mitt snart 60- åriga liv. Eftersom tanken är att vi ska sjunga psalmer så blir det ganska begränsat det jag hinner berätta om de psalmer jag valt.

Kommentoi Lue koko kirjoitus - Läs hela inlägget

Tankar bland orgelpipor, vällbräden och abstrakter

20.9.2013

Under den senaste veckorna, i drygt en månads tid har jag tillsammans med min kollega Christian och kantorerna Ritva, Tuula, Tuomo och Janne samt min man Bo-Göran och grannen Jens och ett flertal andra hjälpsamma mänskor fått vara med och ta fram två historiskt gamla orglar - dvs båda är från 1800-talet och hisnande dryga 130 år gamla.

Fågelsång dagen lång

20.6.2013

Den ena fågelkonserten avlöser den andra. Det är sång dagen lång även om fågelsången är intensivast på morgnarna. Det låter bra fast det är lockrop eller varningsläten. Fågelkännare hör skillnaderna och nyanser sådär som vi mänskor uppfattar sång och musik.

Oväntad hjälp

17.6.2013

I maj var vi med Karleby svenska församlings barnkör i Europaparken i Rust och Rothenburg ob der Tauber i Tyskland. I den medeltida staden Rothenburg sjöng vi i Heilig Geist-Kirche.