Viestinnän vinkkeli - Mitä se toimittaa?

9.2.2016 | Aune-Inkeri Björkström

- Tulemme mielellämme tutustumaan toimituksiin, sanoi pappi toimittajille.
Puolen sekunnin ajan löi päässäni tyhjää. Presiis saman voisi toimittaja sanoa papille!

'Toimitus' on niitä rikkaan suomen kielemme sanoja, joilla on sen seitsemän merkitystä. (Kaksikielisen seurakuntayhtymämme kunniaksi lisään sulkuihin ruotsinnokset.)

1. Tavaran toimittaja toimittaa tilauksen perille. (levererar)Kova toimittamahan
2. Toimittaja toimittaa toimituksessa juttuja lehteen / radioon. (editerar, redigerar)
3. "Se on kova toimittamahan", sanotaan eteläisellä Pohjanmaalla puheliaasta ihmisestä. (är pratglad)
4. Pappi toimittaa toimituskappelissa kirkollisia toimituksia, kuten kasteen / avioliittoon vihkimisen  / hautaan siunaamisen. Sunnuntaina hän toimittaa jumalanpalveluksen. (förrätta)
5. Perunkirjoitus tulee toimittaa tietyn ajan kuluessa henkilön kuolemasta. (hållas)
6. Vuoden 1938 raamatunkäännöksessä toimitellaan paljon enemmän kuin nykyisessä, vuoden 1992 käännöksessä.
- "Ota vaari virasta, jonka olet saanut Herrassa, että sen täysin toimitat," neuvoi Paavali nuorta Timoteusta. (att du fullgör den tjänst...)
- "Toimita talosi, sillä sinä kuolet etkä enää parane", sanoi Jumala kuningas Hiskialle. (ordna upp dina affärer)
- Eikö sitten Jumala toimittaisi oikeutta valituillensa, jotka häntä yötä päivää avuksi huutavat?", kysyy Jeesus kertoessaan väärämielisestä tuomarista. (skaffa rätt åt sina utvalda)
7. "Saitko asiasi toimitetuksi?" kysyi naapuri virastossa käyneeltä. (fick du ditt ärende uträttat?)
8. Puulaatikko toimittaa myös istuimen virkaa. (fungerar som sits)
9. Onnettomuudessa loukkaantuneet toimitettiin sairaalaan (fördes till sjukhus)
10. Kesätyön hakija toimitti hakemuksensa perille sähköpostitse. (sände in)
11. Vanhemmille toimitettiin tieto lapsen katoamisesta ja löytymisestä. (meddelades)
12. Seurakuntavaalit toimitetaan seuraavan kerran 2018. (förrättas)

Mitähän tämäkin teksti toimittaa? (Vad ska det tjäna till?)
Oliko tämä aivan tyhjäntoimittajan tekstiä? (lösdrivare)

Ei kommentteja "Viestinnän vinkkeli - Mitä se toimittaa?"

Kommentoi "Viestinnän vinkkeli - Mitä se toimittaa?"