Yhteisvastuu 2016 - Kaustisella toimii Sisupartio

1.2.2016 | Suvi Klemola

Sisupartioryhmä Kaustisen Kissat on toiminut vuodesta 2010 alkaen. Ryhmän toiminta sai alkunsa, kun sekä Vetelissä että Kaustisella nousi esiin toiveita saada omaa partiotoimintaa kehitysvammaisille.

Minulle sisupartiotoiminnan aloitus ja ohjaaminen oli luontevaa oman partiotaustani takia. Lapsuudessani ja nuoruudessani oli partioharrastus minulle se ykkönen, jonka parissa vierähtikin mukavasti kymmenen aktiivista vuotta. Toimin jo tuolloin myös erilaisten ryhmien ohjaajana. Sittemmin olen partiotouhuissa ollut mukana enemmän ja vähemmän eri paikkakunnilla työ- ja elämäntilanteiden mukaan.

Seurakunnan diakoniatyöhön kuuluu myös monipuolinen toiminta kehitysvammaisten parissa, joten sisupartiointi on mitä loistavin tapa toteuttaa tätä työtä. Samalla pääsen laajasti ja luovasti soveltamaan käytännössä partio-ohjelmaa muokaten sitä juuri tälle ryhmälle sopivaksi. Sisupartiotoiminnan myötä olen päätynyt myös partiolippukunta Kaustisen Kallionkoluajat ry:n lippukunnanjohtajaksi. Ja Pohjanmaan Partiolaisten edustajaksi Suomen Partiolaisten sisukoordinaatioryhmään.

Kaustisen Kissoihin kuuluu nykyään 12 innokasta sisupartiolaista. He ovat kaikki aikuisia kehitysvammaisia. Ryhmän toiminnan rungon muodostavat partio-illat Kaustisen seurakuntakeskuksessa noin kolmen viikon välein. Joinakin vuosina olemme kokoontuneet säännöllisesti myös kahden viikon välein, aina sisujen toiveita ja voimavaroja kuunnellen.
Partioilloissa olemme opetelleet partiotapoja, jokamiehen oikeuksia, luonnontuntemusta, solmuja, ensiaputaitoja, suunnistus- ja karttamerkkejä, retkikeittimen ja myrskylyhtyjen käyttöä ja huoltoa, telttojen pystytystä, sahan ja puukon käyttöä sekä Suomen lipun käyttöä. Eli monipuolisesti kaikkea, mitä partio-ohjelman Seikkailija-ikäkauden tehtäviin eli aktiviteetteihin kuuluu.

Partioiltojen lisäksi ovat toiminnassamme tärkeässä osassa retket ja leiripäivät lähiseuduille omassa lippukunnassamme sekä yhdessä naapurilippukuntien kanssa. Näillä retkillä ja leiripäivillä olemme saaneet kokea monia ikimuistoisia hetkiä yhdessä toisten partiolaisten kanssa nuotiolla lettuja ja makkaraa paistaen, kädentaitoja harjoittaen, partiolaulujen ja -leikkien parissa iloiten, tarinoita kuunnellen ja iltahartauteen hiljentyen.
Myös jännittävät rastireitit ja luontopolut ovat opettaneet meille monia mielenkiintoisia partiotaitoja ja lisäksi antaneet paljon ihmettelyn ja ilon aiheita.
Varmasti yksi tärkeimmistä taidoista koko elämää varten, jota partiossa on päästy harjoittelemaan, on se että olemme oppineet toimimaan ryhmässä ja tekemään asioita yhdessä toiset huomioiden.
Minulle ohjaajana parasta on ollut huomata, kuinka paljon hyvää mieltä olen saanut tältä porukalta ihan pienien ja yksinkertaistenkin asioiden kautta. Jos joskus on ollut raskas tai muutoin kurja päivä , partio-ilta Kaustisen Kissojen kanssa on sen aina pelastanut.

Kaustisen Kissat on myös ehtinyt hankkimaan kisakokemusta osallistumalla Kortesjärvellä ja Kurikassa Pohjanmaan Partiolaisten sisukisoihin. Kilpailuhenki on aina ollut vahva huumoria ja mukavaa yhdessäoloa unohtamatta. Kilpailuissa tehtävät ovat olleet sopivan haastavia, joskus vaikeitakin, mutta aina niistä on kunnialla selvitty.
Vaikka ihan kärkisijoja eivät Kaustisen Kissat ole kisamenestyksellään hätyytelleetkään, on kisareissuja ollut mukava muistella monet kerrat vielä jälkeenpäinkin, ja on niistä muistoksi jäänyt muun muassa kädentaitotehtäviin liittyen hieno puinen työkalupakki ja punainen sankarin viitta.
Partiotaitokisojen lisäksi ovat Pohjamaan Partiolaisten yhteiset sisupäivät olleet tärkeitä kohtaamisen, yhdessä tekemisen ja jakamisen paikkoja. Sisupäiville olemme osallistuneet muun muassa Kauhavalla, Kaustisella, Seinäjoella ja Härmässä. Partiohengen mukaisesti ovat sisupäivien ohjelmaan kuuluneet kädentaitojen harjoittaminen, kokkaaminen, rastireitit ja kisailut sekä yhteiset leikit ja huudot.
Kaustisen Kissat osallistui myös Pohjamaan Partiolaisten suurtapahtumaan, Myötäpäiville Vaasassa 2013. Ja ollaanpa ehditty Kemin Lumilinnakin katsastamaan yhdessä Vetelin Koskenkävijöiden kanssa talvella 2012.

Jokavuotinen ja tärkeä perinne Kaustisen Kissoille on osallistua itsenäisyyspäivän kynttiläkulkueeseen. On hienoa marssia Suomen lipun ja oman lippukuntamme lipun jäljessä pimeässä illassa kynttilälyhtyjä kantaen sankarihaudoille Suomen itsenäisyyttä juhlien ja sankarivainajien muistoa kunnioittaen.

Partio on kansainvälinen järjestö. Partiotoimintaa on eri puolilla maailmaa 200 maassa, ja partiolaisia maailmassa on noin 38 miljoonaa.
Suomen Partiolaiset on Suomen suurin nuorisojärjestö, jossa jäseniä on noin 70 000.
Partioon voivat tulla kaikenikäiset ihmiset mukaan, myös aikuisena voi näin ollen aloittaa uuden ja mielekkään harrastuksen.
Nykyään myös partiossa kiinnitetään entistä enemmän huomiota esteettömyyteen ja selkokielisyyteen. Esimerkiksi partioleirille on mahdollista vuokrata erilaisia liikkumista helpottavia apuvälineitä, partiolupaus on tulkattu viittomakielelle ja erilaisia partio-oppaita julkaistaan selkokielellä.
Kaiken kaikkiaan partiotoiminta on todella monipuolista ja kasvattavaa toimintaa kaikenikäisille ja erilaisille ihmisille. Partiotoiminnan parissa saa kokea tärkeitä onnistumisen ja yhteenkuuluvaisuuden tunteita, tulee hyväksytyksi omana itsenään ja pääsee osalliseksi kansainvälisen järjestön toimintaa, jossa pienintäkään ei jätetä. Partiolainen on aina heikomman puolella, isompi suojelee pienempää. Ja tunnuksensa mukaisesti, partiolainen on aina valmis toimimaan ja auttamaan: Ole valmis - Aina valmiina!

Ei kommentteja "Yhteisvastuu 2016 - Kaustisella toimii Sisupartio"

Kommentoi "Yhteisvastuu 2016 - Kaustisella toimii Sisupartio"