Artikkeli

Blogi - Bloggen

Kirjoittajat ovat seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia. Skribenterna är församlingsanställda och -bor.

Vapaaehtoisena - Joulumarkkinoilla

7.12.2015 | Sisko Sundbäck

Mannerheiminaukiolla pidettävät  Kokkolan Vanhankaupungin Joulumarkkinat järjestetään  jo neljättä vuotta. Tätä blogia kirjoittaessani on menossa markkinoiden kolmas päivä.


Seurakunnan koju joulumarkkinoilla

Kokkolan suomalainen seurakunta on ollut mukana markkinoilla alusta alkaen, eli olimme mukana markkinoilla jo vuonna 2012. Seurakunnan myyntikojusta saa markkinoilla tänäkin vuonna "Kokkolan parasta" riisi- tai ohraryynipuuroa. Myynnissä on myös villasukkia ym. lämpöisiä ja mukavia pukinkonttiin sopivia lahjatavaroita.
Aiempina vuosina myös Kälviän seurakunta osallistui yhtenä päivänä markkinavuoroihin, mutta tänä  vuonna seurakunnan vuorot jakaantuvat Kokkolan suomalaisen seurakunnan lähetys- ja diakoniaväen kesken.

Toimin joulumarkkinoilla lähinnä "yleisnainen Jantusena". Organisoin vapaaehtoisvuoroja, menen myyntikoppiin päivittäin ensimmäisenä ja lähden illalla viimeisenä. Vapaaehtoiset hoitavat suurelta osin puuron annostelun ja maksun ottamisen asiakkaalta. Omiin tehtäviini kuuluu lähinnä puuron kuskaus lämpökattiloissa seurakuntakeskuksen keittiöltä. Samalla tarkistan, että myyntikojusta löytyy riittävästi lautasia, lusikoita ym. Useimmiten "kipaisen" hakemaan seurakuntakeskuksesta puuttuvat tavarat. Päivän päätteeksi kuskaan taasen tyhjät puurokattilat tiskattaviksi seurakuntakeskukseen. Lisäksi tilitän saadut myyntitulot seurakuntayhtymän taloustoimistoon.

Tiedustellessani jotakuta joulumarkkinoiden vapaaehtoiseksi,hän on saattanut todeta: "Puuroa osaan kyllä annostella, mutta kasöörinä en osaa toimia." Toiset taas saattavat ajatella, että vaihtorahasta takaisin antaminen voi olla työlästä ja hidasta. Niinpä kukin toimiikin vapaaehtoistehtävissä omilla lahjoillaan. Käytäntö ja teoria kohtaavat tässäkin kohtaa.
Vapaaehtoistyön tutkija A.B. Yeung, onkin todennut: "Vapaaehtoistoiminta on palkatonta ja pakottamatonta toimintaa, jota tehdään toisten ihmisten ja yhteisön eteen. Vapaaehtoisuudessa on kyse vapaaehtoiseen toimintaan ryhtymisestä sekä toimimisesta oman jaksamisen ja kiinnostuksen puitteissa." (Vapaaehtoistoiminta osana kansalaisyhteiskuntaa - ihanteita vai todellisuutta? Tutkimus suomalaisten asennoitumisesta ja osallistumisesta vapaaehtoistoimintaan, Helsinki, Hakapaino 2002).

Lämmin puuro maistuu joulumarkkinollaJoulumarkkinoilla vapaaehtoisena toimiessa saa itsekin todellisen joulumielen. Höyryävä puuro maistuu erityisen herkulliselta, kun sen nauttii ulkona vaikkapa nuotion ääressä. Markkinoilla myyjänä toimiessa tapaa päivittäin uusia ihmisiä ja samalla on mahdollisuus vaihtaa kuulumisia.
Vuosi sitten eräs vapaaehtoisemme halusi itsestään selfien joulupukin poron kanssa. Samainen vapaaehtoinen sai toiveensa mukaisesti toisenkin vapaaehtoisvuoron ja on tulossa markkinoille nytkin.
Tänäkin vuonna on saatu innokkaita vapaaehtoisia eri myyntivuoroihin. Usein talkootehtävissä toimiessa on tutustuttu uusiin ihmisiin ja solmittu näin uusiakin tuttavuuksia. Eräs jo useampana vuonna joulumarkkinoiden talkoolaisena toiminut nainen oli tavannut kauppareissulla toista markkinoiden talkoolaista. Niimpä "tytöt" esittivätkin toiveen, että he saisivat tänäkin vuonna toimia samassa talkoovuorossa, ja toive toteutui.

Joskus kuulee pelättävän, että  joulumarkkinoiden myyntikojussa seisominen on kylmää puuhaa. Ei hätää - kojussa on kaksi lämpöpatteria, joista useimmiten vain toisen tarvitsee olla päällä. Lisäksi kuumaa puuroa annostellessa tulee itsellekin lämmin. Myyjiä on myyntikopissa aina kaksi, joten usein on mahdollista, että voi vuorotellen käydä tutustumassa naapuruston myyntikojuihin ja tehdä itsekin jouluostoksia. 
Joku saattaa pelätä, ettei jaksa seisoa myyntikojussa neljää tuntia. Myyntikoju on melko pieni, mutta sinne mahtuu kuitenkin yksi jakkara, joten jalkoja voi lepuuttaa tarpeen tullen. Myös ulkona jaloittelu auttaa jaksamaan. Usein vasta jälkeenpäin huomaa jalkojen kipeytyneen liiallisesta paikallaan seisomisesta. Joskus kuulee seurakuntamme vapaaehtoisten toteavan, että ei haittaa vaikka jalat ovat kipeät, kun mieli on iloinen auttamisesta.

Vapaaehtoiset ovat hyviä ideoimaan ja myös tekemään. Markkinoiden kaksi ensimmäistä päivää olivat tänä vuonna melko sateisia (lunta, räntää ja vettä). Käsitöitä oli miltei mahdoton pitää esillä. Niinpä eilen aamulla vapaaehtoisena toiminut mieshenkilö laittoi käsitöiden ympärille ohutta muovia. Kojussa ei ollut klemmareita eikä muitakaan liittimiä, joten vapaaehtoinen hoksasi, että huopakynän korkki voi toimia väliaikaisena liittimenä. Ihasteltuani oivaa keksintöä mies tuumasi vaatimattomasti: "Insinöörit joutuvat keksimään kaikenlaista." Tämä vapaaehtoinen on koulutukseltaan insinööri ja on tällä hetkellä eläkkeellä.

Voidaksemme osallistua seurakunnan myyntikojun kautta joulumarkkinoille tarvitsemme paljon vapaaehtoisia eri tehtäviin. Kaksi mieshenkilöä oli laittamassa kojuun havukoristeita ja jouluvaloja. Kolmas vapaaehtoinen toi myyntikopin edustalle aitoja havuja. Lisäksi vapaaehtoisia on puuron- ja käsitöiden myyntitehtävissä kuudessatoissa eri vuorossa. Muutamat vapaaehtoiset ovat leiponeet markkinoille pullia ja sämpylöitä.
Useat joulumarkkinoiden vapaaehtoiset ovat olleet mukana jo aiemminkin, osa taas on uusia. Tiedustellessani vapaaehtoisilta, miksi he tulevat yhä uudestaan  joulumarkkinoiden talkoolaisiksi, saa useimmiten vastauksen: "Saa itselleen joulumielen ja samalla voi antaa hyvän joulumielen toisellekin."
Helsingin yliopiston kirkkososiologian professori, aiemmin mainittu vapaaehtoisuuden tutkija Anne Birgitta Pessi e Young onkin todennut: "Vapaaehtoiset ovat usein olleet hämmästyneitä siitä, kuinka paljon ja eri tavoin he itse ovat vapaaehtoistyöstä saaneet, vaikka kokivat vain lähteneensä antamaan ja auttamaan." (Positiivisen psykologian voima, PS-kustannus 2014).

Joulumarkkinat ovat joka vuosi suuri "koitos". Kiitos Taivaan Isälle ja sitoutuneille vapaaehtoisille. Toivottavasti meillä on voimia ja intoa olla mukana tapahtumassa tulevinakin vuosina.
Tämän blogin välityksellä haluan kiittää kaikkia joulumarkkinoilla toimineita/toimivia vapaaehtoisia ja asiakkaita ja toivottaa kaikille lukijoille riemullista Vapahtajan syntymäjuhaa.

 Kuvat: Tarja Jakobsén

 

 

 

 

Ei kommentteja "Vapaaehtoisena - Joulumarkkinoilla"

Kommentoi "Vapaaehtoisena - Joulumarkkinoilla"

Antamaasi sähköpostiosoitetta ei julkaista sivustolla.

Anna osoite täydellisessä muodossa (esim. http://www.oma-osoite.com)

Tällä toimenpiteellä pyritään estämään lomakkeen käyttö roskapostitukseen.

 

Haluan saada tiedon uusista kommenteista antamaani sähköpostiosoitteeseen.

 
 

Viimeisimmät kirjoitukset